Czeski smak - czy na pewno?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hannibal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1426

    #16
    Dlatego zaproponowałem, aby poważniejsze błędy po prostu mu elegancko wytknąć. Jak sporo osób będzie mu zwracało uwagę, to jest nadzieja, że będzie się bardziej precyzyjnie posługiwał językiem polskim, unikając przy tym merytorycznych błędów.
    "All the good things for those who wait"

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #17
      Marusia napisał(a)
      Ok, no to tak przy okazji proszę o uświadomienie mnie, z czego jest podpuszczka
      Podpuszczka jest enzymem ułatwiającym trawienie białek. W dużej ilości enzym ten występuje u małych dzieci, zaś w miarę dorastania jego ilość w organiźmie wyraźnie się zmniejsza ...

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #18
        I jeszcze jedno - pan Makłowicz, znawca kuchni, nie sądzi chyba, że sery podpuszczkowe są wytwarzane z wywaru z żołądków? Przynajmniej taką mam nadzieję...

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #19
          Małażonka napisał(a)
          Podpuszczka jest enzymem ułatwiającym trawienie białek. W dużej ilości enzym ten występuje u małych dzieci, zaś w miarę dorastania jego ilość w organiźmie wyraźnie się zmniejsza ...
          Pytanie brzmiało z czego jest podpuszczka, więc to nie jest na nie odpowiedź...
          Podpuszczka wydzielana jest przez śluzówkę cielęcych żołądków, więc zupełnie nie rozumiem o co ta awantura?

          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #20
            No właśnie zanim zaczniecie krytykować to się przygotujcie Właśnie dlatego, że do produkcji serów używa się podpuszczki, która jest pochodzenia zwięrzęcego, zawsze śmieszyli mnie wegetarianie trwający w przekonaniu, że jedzenie sera jest OK
            To tak jak żelatyna w jogurtach
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • macmon
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2002.10
              • 140

              #21
              Marusia napisał(a)
              Ok, no to tak przy okazji proszę o uświadomienie mnie, z czego jest podpuszczka
              Chymosin - Podpuszczka, chymozyna, renina - enzym trawienny należący do grupy peptydaz, wydzielany przez śluzówkę żołądka cieląt i niektórych innych młodych zwierząt. Przemienia rozpuszczalne białko mleka (kazeinogen) w nierozpuszczalny parakazeinian wapnia (kazeinę). Podpuszczka wykorzystywana jest do produkcji serów podpuszczkowych. Tak więc Robert Makłowicz miał sporo racji. No, może nie do końca, może nie wywar, bo kojarzy się to z gotowaniem i wysoką temperaturą, a enzymy są białkami i wysoka temperatura je denaturuje.

              Pozwolę sobię zacytować ze strony http://www.sokolka.pl/janowszczyzna_arch_2003.htm :

              "Podpuszczka z żołądków
              - Robienia wiejskich serów nauczyła mnie moja mama Filomena. Kilka lat temu kupiłam krowę i teraz to nawet dosyć często sery przyrządzam. Specjalizuję się w tych żółtych - powiedziała Teresa Barcewicz-Aniśko.
              Z siedmiu litrów mleka wychodzi 90 dkg sera. Potrzebne jest mleko pełne, prosto od krowy. Podgrzewa się je do odpowiedniej temperatury, a potem miesza z podpuszczką.
              - Podpuszczka to nic innego jak sproszkowane żołądki cielęce - wyjaśniła Ewa Tur.
              Po 10 minutach przecedza się wszytko przez sito, na którym zostaje ser. Zanim trafi on do specjalnej salaterki, musi ona zostać przesypana solą.
              - W soli ser dojrzeje w ciągu trzech godzin. Najlepszy jednak jest po tygodniu - zapewniła Teresa Barcewicz - Aniśko."

              Smacznego - dobry serek do równie dobrego piwa.

              Comment

              • CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

                #22
                Tu się niestety Zythum mylisz. Posiadasz błędne informacje.

                W kraju mamy kilka dużych zakładów mleczarskich, produkujących żółte sery zawierające podpuszczkę mikrobiologiczną. Jest to sztucznie wytworzona substancja, nie mająca nic wspólnego z rzezią zwierząt. Jedną z tych firm jest Mlekovita. Informacje o tym znajdziesz na specjalistycznych stronach dotyczacych wegetarianizmu. Podobnie jest z jogurtami i innymi przetworami.

                Jednym słowem - PUDŁO
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • macmon
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2002.10
                  • 140

                  #23
                  CarlBerg napisał(a)
                  Tu się niestety Zythum mylisz. Posiadasz błędne informacje.

                  W kraju mamy kilka dużych zakładów mleczarskich, produkujących żółte sery zawierające podpuszczkę mikrobiologiczną. Jest to sztucznie wytworzona substancja, nie mająca nic wspólnego z rzezią zwierząt. Jedną z tych firm jest Mlekovita. Informacje o tym znajdziesz na specjalistycznych stronach dotyczacych wegetarianizmu. Podobnie jest z jogurtami i innymi przetworami.

                  Jednym słowem - PUDŁO
                  Masz rację o produkowaniu tego enzymu przez mikroorganizmy i wykorzystywaniu go w przemyśle spożywczym. Ale mikrob to też żyjątko, więc..... strzeżcie się wegetarianie

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Rośliny to też żyjątka. Prawdziwi twardziele żywią się więc śmieciami i padliną.

                    Comment

                    • Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

                      #25
                      Twilight_Alehouse napisał(a)
                      Pytanie brzmiało z czego jest podpuszczka, więc to nie jest na nie odpowiedź...(...)
                      Podpuszczka (jak każdy enzym) jest zbudowana z białka

                      Comment

                      • zythum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.08
                        • 8305

                        #26
                        CarlBerg napisał(a)
                        Tu się niestety Zythum mylisz. Posiadasz błędne informacje.

                        W kraju mamy kilka dużych zakładów mleczarskich, produkujących żółte sery zawierające podpuszczkę mikrobiologiczną. Jest to sztucznie wytworzona substancja, nie mająca nic wspólnego z rzezią zwierząt. Jedną z tych firm jest Mlekovita. Informacje o tym znajdziesz na specjalistycznych stronach dotyczacych wegetarianizmu. Podobnie jest z jogurtami i innymi przetworami.

                        Jednym słowem - PUDŁO
                        Taa, a Lwówek jest niepasteryzowany .Jeżeli chcesz trwać w swoim przekonaniu, że sery i jogurty przygotowywane są bez użycia odzwierzęcej podpuszczki w pierwszym przypadku i żelatyny w drugim, to Twoja sprawa. Życie w iluzji bywa łatwiejsze , sam czasem stosuję tę metodę. Poza tym być może w jednym czy dwóch zakładach robią tak jak piszesz, co nie zmienia ogólnego faktu, że zdecydowana większość serów i jogurtów zawiera substancje odzwierzęce.
                        Last edited by zythum; 2004-07-15, 08:31.
                        To inaczej miało być, przyjaciele,
                        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                        Rządzący światem samowładnie
                        Królowie banków, fabryk, hut
                        Tym mocni są, że każdy kradnie
                        Bogactwa, które stwarza lud.

                        Comment

                        • Małażonka
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 4602

                          #27
                          macmon napisał(a)
                          Chymosin - Podpuszczka, chymozyna, renina - enzym trawienny należący do grupy peptydaz, wydzielany przez śluzówkę żołądka cieląt i niektórych innych młodych zwierząt
                          ...czyli wszystkich młodych ssaków
                          Last edited by Małażonka; 2004-07-15, 08:59.

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #28
                            zythum napisał(a)
                            (..........................................)
                            Na temat vege wiesz dokładnie tyle, ile Robert Makłowicz na temat warzenia piwa.

                            Tym sposobem wróciliśmy do tematu - czyli Roberta Makłowicza
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • grzech
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.04
                              • 4592

                              #29
                              Krzysiu napisał(a)
                              Rośliny to też żyjątka. Prawdziwi twardziele żywią się więc śmieciami i padliną.
                              A Ty wiesz ile niewinnych bakterii wtrząchnąłbyś w trakcie jedzenia padliny, a może nawet i jakaś larwa muchy by się załapała.

                              Wywar z żołądków to Makłowicz może sobie użyć do zrobienia zupy. Nie chodziło mi o to skąd się bierze ów enzym, ale jak. Dla serowarów to podobna bzdura, jak robienie piwa z chmielu.

                              Comment

                              • Krzysztof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.04
                                • 1689

                                #30
                                Makłowicz

                                Co do Makłowicza to mam jak najmniej ciekawe spostrzeżenia. Facet potrafi bajerować.... o piwie też. Pamietam co mówił o piwie podczas degustacji...
                                To co ugotował na pokazie w Żywcu nie było zbyt smaczne.
                                Ja osibiście doradziłbym mu mycie rąk przed przystąpieniem do gotowania........
                                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                                www.twojmalybrowar.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X