Dlatego zaproponowałem, aby poważniejsze błędy po prostu mu elegancko wytknąć. Jak sporo osób będzie mu zwracało uwagę, to jest nadzieja, że będzie się bardziej precyzyjnie posługiwał językiem polskim, unikając przy tym merytorycznych błędów.
Czeski smak - czy na pewno?
Collapse
X
-
Marusia napisał(a)
Ok, no to tak przy okazji proszę o uświadomienie mnie, z czego jest podpuszczka
Comment
-
Małażonka napisał(a)
Podpuszczka jest enzymem ułatwiającym trawienie białek. W dużej ilości enzym ten występuje u małych dzieci, zaś w miarę dorastania jego ilość w organiźmie wyraźnie się zmniejsza ...
Podpuszczka wydzielana jest przez śluzówkę cielęcych żołądków, więc zupełnie nie rozumiem o co ta awantura?Comment
-
No właśnie zanim zaczniecie krytykować to się przygotujcieWłaśnie dlatego, że do produkcji serów używa się podpuszczki, która jest pochodzenia zwięrzęcego, zawsze śmieszyli mnie wegetarianie trwający w przekonaniu, że jedzenie sera jest OK
To tak jak żelatyna w jogurtachTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
Marusia napisał(a)
Ok, no to tak przy okazji proszę o uświadomienie mnie, z czego jest podpuszczka
Pozwolę sobię zacytować ze strony http://www.sokolka.pl/janowszczyzna_arch_2003.htm :
"Podpuszczka z żołądków
- Robienia wiejskich serów nauczyła mnie moja mama Filomena. Kilka lat temu kupiłam krowę i teraz to nawet dosyć często sery przyrządzam. Specjalizuję się w tych żółtych - powiedziała Teresa Barcewicz-Aniśko.
Z siedmiu litrów mleka wychodzi 90 dkg sera. Potrzebne jest mleko pełne, prosto od krowy. Podgrzewa się je do odpowiedniej temperatury, a potem miesza z podpuszczką.
- Podpuszczka to nic innego jak sproszkowane żołądki cielęce - wyjaśniła Ewa Tur.
Po 10 minutach przecedza się wszytko przez sito, na którym zostaje ser. Zanim trafi on do specjalnej salaterki, musi ona zostać przesypana solą.
- W soli ser dojrzeje w ciągu trzech godzin. Najlepszy jednak jest po tygodniu - zapewniła Teresa Barcewicz - Aniśko."
Smacznego - dobry serek do równie dobrego piwa.Comment
-
Tu się niestety Zythum mylisz. Posiadasz błędne informacje.
W kraju mamy kilka dużych zakładów mleczarskich, produkujących żółte sery zawierające podpuszczkę mikrobiologiczną. Jest to sztucznie wytworzona substancja, nie mająca nic wspólnego z rzezią zwierząt. Jedną z tych firm jest Mlekovita. Informacje o tym znajdziesz na specjalistycznych stronach dotyczacych wegetarianizmu. Podobnie jest z jogurtami i innymi przetworami.
Jednym słowem - PUDŁOPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
-
CarlBerg napisał(a)
Tu się niestety Zythum mylisz. Posiadasz błędne informacje.
W kraju mamy kilka dużych zakładów mleczarskich, produkujących żółte sery zawierające podpuszczkę mikrobiologiczną. Jest to sztucznie wytworzona substancja, nie mająca nic wspólnego z rzezią zwierząt. Jedną z tych firm jest Mlekovita. Informacje o tym znajdziesz na specjalistycznych stronach dotyczacych wegetarianizmu. Podobnie jest z jogurtami i innymi przetworami.
Jednym słowem - PUDŁOComment
-
CarlBerg napisał(a)
Tu się niestety Zythum mylisz. Posiadasz błędne informacje.
W kraju mamy kilka dużych zakładów mleczarskich, produkujących żółte sery zawierające podpuszczkę mikrobiologiczną. Jest to sztucznie wytworzona substancja, nie mająca nic wspólnego z rzezią zwierząt. Jedną z tych firm jest Mlekovita. Informacje o tym znajdziesz na specjalistycznych stronach dotyczacych wegetarianizmu. Podobnie jest z jogurtami i innymi przetworami.
Jednym słowem - PUDŁO.Jeżeli chcesz trwać w swoim przekonaniu, że sery i jogurty przygotowywane są bez użycia odzwierzęcej podpuszczki w pierwszym przypadku i żelatyny w drugim, to Twoja sprawa. Życie w iluzji bywa łatwiejsze
, sam czasem stosuję tę metodę. Poza tym być może w jednym czy dwóch zakładach robią tak jak piszesz, co nie zmienia ogólnego faktu, że zdecydowana większość serów i jogurtów zawiera substancje odzwierzęce.
Ostatnia zmiana dokonana przez zythum; 2004-07-15, 08:31.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
-
zythum napisał(a)
(..........................................)
Tym sposobem wróciliśmy do tematu - czyli Roberta MakłowiczaPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
-
Krzysiu napisał(a)
Rośliny to też żyjątka. Prawdziwi twardziele żywią się więc śmieciami i padliną.
Wywar z żołądków to Makłowicz może sobie użyć do zrobienia zupy. Nie chodziło mi o to skąd się bierze ów enzym, ale jak. Dla serowarów to podobna bzdura, jak robienie piwa z chmielu.Comment
-
Makłowicz
Co do Makłowicza to mam jak najmniej ciekawe spostrzeżenia. Facet potrafi bajerować.... o piwie też. Pamietam co mówił o piwie podczas degustacji...
To co ugotował na pokazie w Żywcu nie było zbyt smaczne.
Ja osibiście doradziłbym mu mycie rąk przed przystąpieniem do gotowania........Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
Related Topics
Collapse
-
Ekstrakt 11.5*, alko 4.7%
W składzie między innymi: płatki ryżowe, herbata Genmaicha 0,1% (zielona herbata, prażony ryż), bezpośrednio tłoczony sok z imbiru i bezpośrednio tłoczony sok z cytryny
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - niewiele....-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-06-21, 17:18 -
-
Drugie piwo w serii z Robertem Makłowiczem.
Ekstrakt 12,5*, alko 4,2%
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - coś było.
Gaz - średni.
Barwa - lekko zamglony, żółto pomarańczowy.
Aromat - cytrusy (jakby lekko sztuczne), Vermouth...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Niefiltrowany lekki ejlik (12,2% ekstr., 4,2% alk.) z sokiem z mandarynek. W zapachu przypomina napój Mirinda. Zmętniona złota barwa, średnia, dość trwała piana, umiarkowane wysycenie.
W smaku wspomniany napój (mandarynka) dość wyraźna, łagodny chmiel z umiarkowaną, dłuższą goryczką,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Ciekawe czy wedle "tekstu" utworu "Być jak Robert Makłowicz" wykonawcy kryjącego się pod pseudonimem I_V_O, da się coś ugotować. Tak się zastanawiałem, czy nie napisać o tym w temacie Muzyka przy piwku .
A tu można to sobie ściągnąć MP3-
Channel: Kulinaria
-
-
W odcinku pt: "Szwedzki smak" Makłowicz znowu użył piwa. Tym razem robił Wołowinę po marynarsku z piwem.
-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment