Cieszyński Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nikita_banita
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 1363

    #76
    Jak to jest z tym porterem Żywieckim z Cieszyna?

    Podczas wycieczki po browarze żywieckim podczas ostatniej (X) giełdy na moje pytanie: "To gdzie właściwie jest warzony porter Żywiecki?" otrzymałem odpowiedź: "Oczywiście u nas, w Żywcu". Jestem teraz w pewnej rozterce, bo w zasadzie nie do końca wiadomo gdzie, kto, co... Może ktoś dobrze poinformowany rozświetli mi w głowie.

    Comment

    • Żywiec
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.12
      • 1571

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
      Jak to jest z tym porterem Żywieckim z Cieszyna?

      Podczas wycieczki po browarze żywieckim podczas ostatniej (X) giełdy na moje pytanie: "To gdzie właściwie jest warzony porter Żywiecki?" otrzymałem odpowiedź: "Oczywiście u nas, w Żywcu". Jestem teraz w pewnej rozterce, bo w zasadzie nie do końca wiadomo gdzie, kto, co... Może ktoś dobrze poinformowany rozświetli mi w głowie.
      Odwieczny problem p.r. Porter warzony jest w Cieszynie na bazie żywieckiej receptury. Informacji udzielił pewnie pracownik, który nie wiedział jaka odpowiedź jest ideologicznie słuszna

      Comment

      • yendras
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.12
        • 2052

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
        Odwieczny problem p.r. Porter warzony jest w Cieszynie na bazie żywieckiej receptury. Informacji udzielił pewnie pracownik, który nie wiedział jaka odpowiedź jest ideologicznie słuszna
        Biedak po prostu żeby nie zaplątać się w zeznaniach trzyma się klucza: jak "Żywiec" to z Żywca, "Warka" z Warki, "Królewskie" z Warszawy.
        Swoją drogą ciekawe, kiedy nowa warzelnia w Warce odciąży browar w Cieszynie i zacznie produkować portera - oczywiście wg żywieckiej receptury. Albo takie Brackie ...

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
          Jak to jest z tym porterem Żywieckim z Cieszyna?

          Podczas wycieczki po browarze żywieckim podczas ostatniej (X) giełdy na moje pytanie: "To gdzie właściwie jest warzony porter Żywiecki?" otrzymałem odpowiedź: "Oczywiście u nas, w Żywcu". Jestem teraz w pewnej rozterce, bo w zasadzie nie do końca wiadomo gdzie, kto, co... Może ktoś dobrze poinformowany rozświetli mi w głowie.
          Mi na wycieczce przewodnik oświadczył, że porter warzony w Cieszynie, że Tatra Strong w Leżajsku i w Żywcu, że Tatra Pils tylko w Leżajsku etc itd, mi sie już pomieszało i nie pamiętam teraz dokładnie gdzie co i jak, w każdym bądź razie sam powiedział, że nie rozumie tej polityki GŻ. Widocznie ten przewodnik był bardziej uświadomiony
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • kalifat
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.10
            • 1168

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
            Biedak po prostu żeby nie zaplątać się w zeznaniach trzyma się klucza: jak "Żywiec" to z Żywca, "Warka" z Warki, "Królewskie" z Warszawy....
            Jak "Królewskie" to chyba z ... Królewca
            bla bla bla

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
              Swoją drogą ciekawe, kiedy nowa warzelnia w Warce odciąży browar w Cieszynie i zacznie produkować portera - oczywiście wg żywieckiej receptury. Albo takie Brackie ...
              Patrząc na wielkość tej warzelni i wyposażenie browaru w Warce nie sądzę zeby to miało nastąpić szybko. W sumie nie wierzę że to nastąpi...
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • kurgan
                Gość
                • 2004.04
                • 315

                #82
                odpowiednia temp. dla portera w lecie?

                Comment

                • kurgan
                  Gość
                  • 2004.04
                  • 315

                  #83
                  ten jest warzony w cieszynie czy zywcu?
                  będzie walił metalem?
                  Attached Files

                  Comment

                  • alterbeer
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2011.09
                    • 138

                    #84
                    Taka w jakiej jest dla Ciebie najsmaczniejszy ten porter

                    Comment

                    • kurgan
                      Gość
                      • 2004.04
                      • 315

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alterbeer Wyświetlenie odpowiedzi
                      Taka w jakiej jest dla Ciebie najsmaczniejszy ten porter
                      beeradvocate sugeruje 12°C, czy temp. pokojowa to nie będzie przesada?

                      Comment

                      • jacekwerner
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 2852

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kurgan Wyświetlenie odpowiedzi
                        ten jest warzony w cieszynie czy zywcu?
                        To w Żywcu warzą jakiegoś portera ?
                        Ochotnicza Straż Piwna
                        BAZA = 7446

                        Comment

                        • alterbeer
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.09
                          • 138

                          #87
                          Sugerowane temperatury są jak nazwa wskazuje sugerowane. Jeśli Ci bardziej smakuje w 8°C, to pij w 8°C, jeśli Ci bardziej smakuje w 20°C, to pij w 20°C.

                          Comment

                          • kurgan
                            Gość
                            • 2004.04
                            • 315

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner Wyświetlenie odpowiedzi
                            To w Żywcu warzą jakiegoś portera ?
                            ołrajt, tylko czy piwa 0,3 i 0,5 są identyczne?

                            Comment

                            • jacekwerner
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 2852

                              #89
                              Różnią się tylko pojemnością, ewentualnie warką.
                              Ochotnicza Straż Piwna
                              BAZA = 7446

                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

                                #90
                                Nie. Tego drugiego jest więcej

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X