Ciechanów kontra GŻ

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • breslauer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 2690

Ciechanów kontra GŻ

W związku z dzisiejszymi doniesieniami w prasie zakładam ten temat, abyśmy mogli wypisywać swoje opinie tutaj, a nie zaśmiecali prasówki.
  • Pinio74
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.10
    • 3881

Postępowanie GŻ jest rzeczywiście jednym wielkim gnojstwem, boli ich, że jakiś mniejszy browar może istnieć na rynku i dawać sobie całkiem nieźle radę.
    Last edited by Pinio74; 2004-07-29, 09:24.
    BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

Zastraszyć, wykupić, zamknąć, zniszczyć konkurencję. To metody stosowane przez mafię ... tfu, chciałem powiedzieć marketing ...
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

• may
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.01
        • 1508

Pinio74 napisał(a)
        Postępowanie GŻ jest rzeczywiście jednym wielkim gnojstwem, boli ich, że jakiś mniejszy browar może istnieć na rynku i dawać sobie całkiem nieźle radę.
        Po przeczytaniu całego artykułu dochodzę do wniosku (nie pierwszy raz), że najlepiej pić piwo regionalne, a jeszcze lepiej ze swojego browaru. W tym ostatnim przypadku macki GŻ nie sięgają.

Comment

• celt_birofil
          † 2017 Piwosz w Raju
          • 2001.09
          • 4469

Cicho, bo nam w przyszłym roku giełdy nie zasponsorują
          Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• Małażonka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 4602

W tej chwili bliżej ciechanowskiemu browarowi do marki "Królewskie" (w końcu wywodzi on się prosto z Browarów Warszawskich), niż browarom, które na dzień dzisiejszy produkują piwo "Królewskie". Smutne, ale prawdziwe - po Browarach Warszawskich GŻ próbuje wykończyć kolejny browar należący niegdyś do tych browarów.

Comment

• may
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.01
              • 1508

celt_birofil napisał(a)
              Cicho, bo nam w przyszłym roku giełdy nie zasponsorują
              Szczerze? Mam w d... co sobie pomyślą. Niech wiedzą, co o ich metodach myślą konsumenci

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23928

ha, przpypominam sobie jak chwaliliśmy postępowanie Brau Union gdy sprzedała browar ciechanowski inwestorowi bez zboczonych klauzul sprawiających że ów inwestor nie może produkować tam piwa.

Teraz widać jakie kwiatki przynosi taka "dobroć" byłemu właścicielowi niewiele lat po sprzedaży. uważam że Browar Ciechanów nie powinien wykorzystywać nazwy ani marki Królewskie. Niech lepiej skupią się na robieniu dobrego piwa o własnej nazwie niż na bezsenswonych potyczkach sądowych, które były tylko kwestią czasu. Ciekawe że browar nie pozostał przy nazwie Gambrynus, w końcu to też doprowadziłoby ich do sądu.

A my się dziwimy że Żywiec sprzedaje np. Braniewo i zezwala co najwyżej na produkcję soczków tamże.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• iron
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.08
                  • 6717

No ale marka "Wyborne Królewskie" była związana od powstania z Browarem Ciechanów, wchodzącym wówczas w skład Browarów Warszawskich, podobnie, jak marka "Atut Królewski" należała do Browaru Wyszków, także będącego w składzie Browarów Warszawskich.

Także Ciechanów, nie podszywa się pod "Królewskie" robione od zawsze do połowy tego roku w Browarze Warszawskim, a wznowił markę dawniej wytwarzaną przez browar. I jeśli nie ma w umowie kupna w klauzuli zawierającej zakazy słowa o wykorzystaniu marek kiedyś produkowanych przez browar, to dla mnie jest wszystko w porządku.

A jakie mam zdanie o GŻ to nawet nie chce mi się pisać (tym bardziej, że nie byłoby to do druku)
                  bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                  Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                  Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• yendras
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.12
                    • 2052

Przy całej mojej niechęci dla GŻ uważam, że Ciechanów po prostu rzucił im rękawicę i wiadomo było, że sprawa skończy się w sądzie.
                    Kiedy w "Piwo konkretnie" pojawiło się Królewskie Wyborne z Ciechanowa i mogłem obejrzeć znany skądinąd wzór etykiety byłem naprawdę rozczarowany tak tanim i pozbawionym finezji chwytem w wykonaniu browaru, który tak dobrze zaczął.
                    Szkoda, że nie skupili się na własnych, "autorskich" markach takich jak Wyborne czy Beczkowe. Królewskie to marka zdecydowanie warszawska i nawet jeśli umowa dopuszcza używanie jej to powinni sobie odpuścić, ewentualnie położyc nacisk na słowo Wyborne w nazwie "Wyborne Królewskie" (bo w tej chwili jest odwrotnie) i okrasić to zupełnie nowym wzorem etykiety, nie sugerującym związku z zakładami warszawskimi.

Comment

• iron
                      • 2002.08
                      • 6717

Trochę obok tematu, ale dla mnie (choć wiem że nie wobec prawa) oszustwem jest produkowanie marki "Królewskie" mocno kojarzonej z warszawskim browarem w innych zakładach GŻ, nieważne czy będzie to Bydgoszcz, Warka, czy Żywiec.
                      Wiem że jest to chleb powszedni grup "piwowarskich" ale może mi sie to nie podobać i mam prawo to wyartykułować
                      Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• iron
                        • 2002.08
                        • 6717

yendras napisał(a)
                        Szkoda, że nie skupili się na własnych, "autorskich" markach takich jak Wyborne czy Beczkowe. Królewskie to marka zdecydowanie warszawska i nawet jeśli umowa dopuszcza używanie jej to powinni sobie odpuścić, ewentualnie położyc nacisk na słowo Wyborne w nazwie "Wyborne Królewskie" (bo w tej chwili jest odwrotnie) i okrasić to zupełnie nowym wzorem etykiety, nie sugerującym związku z zakładami warszawskimi.
                        W Warszawie są ogólnie dostępne piwa Ciechanowa zarówno Beczkowe (Leżak, Wyborne, Mocne) oraz (trochę mniej dostępne, pewnie w zamyśle lokalne) Ciechany. Ofertę dopełnia "Wyborne Królewskie" a nie jest jedynym piwem z Ciechanowa dostepnym w Warszawie.

Jeszcze raz podkreślam - marka "Wyborne Królewskie" była związana z Ciechanowem.

Mnie zamieszczenie etykiety z wzornictwem sprzed lat nie razi, a wręcz cieszy - jest to dla mnie wyraz poszanowania tradycji browaru (podobnie jak zamieszczenie na Beczkowym loga i hasła "w jedniości siła" znanego jeszcze z czasów Machlejda) czego niestety brakuje wielkim graczom na polskim piwnym rynku.

Choć nie można wykluczyć, że posłużenie się starą marką i wzorem etykiety miało cele czysto komercyjne, ja jednak wolę to postrzegać, jako nawiązanie do historii ciechanowskiego zakładu.
                        Last edited by iron; 2004-07-29, 11:54.
                        Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• yendras
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.12
                          • 2052

iron napisał(a)
                          Trochę obok tematu, ale dla mnie (choć wiem że nie wobec prawa) oszustwem jest produkowanie marki "Królewskie" mocno kojarzonej z warszawskim browarem w innych zakładach GŻ, nieważne czy będzie to Bydgoszcz, Warka, czy Żywiec.
                          Dla mnie też, takie niestety są minusy globalizmu, dlatego nie kupuję piwa o nieznanej proweniencji. Z drugiej strony pokazuje to, jaką bzdurą bywa tzw. zaufanie do marki. Levisy z Płocka, adidasy z Chin, laptop z bebechami LG sprzedawany jako HP albo IBM, chevrolet z Korei itp. Jak powiedział Kaziuk z "Konopielki": O Boże ty mój, i na ca to idzie ??

Comment

• Simon
                            † 1964-2008 Piwosz w Raju
                            • 2001.02
                            • 993

prawo, w tym prawo do własności znaków MUSI być szanowane.
                            Bez względu na to KTO jest aktualnie posiadaczem praw do nazwy "Królewskie".
                            Simon

Comment

• iron
                              • 2002.08
                              • 6717

yendras napisał(a)
                              Dla mnie też, takie niestety są minusy globalizmu, dlatego nie kupuję piwa o nieznanej proweniencji. Z drugiej strony pokazuje to, jaką bzdurą bywa tzw. zaufanie do marki. Levisy z Płocka, adidasy z Chin, laptop z bebechami LG sprzedawany jako HP albo IBM, chevrolet z Korei itp. Jak powiedział Kaziuk z "Konopielki": O Boże ty mój, i na ca to idzie ??
                              No to teraz pojadę zupełnie nie na temat ale bardzo się cieszę, że nasza 17 letnia Mazda jest jeszcze "made in Japan"
                              Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

Przetwarzanie...
                              X