peter_1000 napisał(a) Można też unowocześnić technologię i zacząć filtować przez bułkę
Z tą "filtracją przez zęby" to odnosi sie ona do czasów kiedy w piwie czasem pływały drożdże w kształcie takich "płatów". Piwosze śmiali się że piwo było tak gęste, że trzeba je w ten sposób filtrować.
Przez bułkę filtruje się inne płyny zawierające alkohol mniej wrażliwe na obecność drożdży.
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki. www.twojmalybrowar.pl
Krzysztof napisał(a) Z tą "filtracją przez zęby" to odnosi sie ona do czasów kiedy w piwie czasem pływały drożdże w kształcie takich "płatów". Piwosze śmiali się że piwo było tak gęste, że trzeba je w ten sposób filtrować.
Przez bułkę filtruje się inne płyny zawierające alkohol mniej wrażliwe na obecność drożdży.
Filtracja "przez zęby" była za moich młodych czasów prawie obowiązkowa, szczególnie pod koniec picia piwa z butelki. Pamiętam "Lubuskie" z dość dużym osadem na dnie, takie były czasy, że to nie przeszkadzało, pod jednym jednak warunkiem, że się było spragnionym. Piłem je przy wyrębie lasów koło Gubina w latach 70-tych, dlatego też bardzo mi smakowało.
Oczywiście mętność piw pilzenskich jest wadą, czy komuś to smakuje, czy nie, nie ma dwóch zdań. Komu pasuje osad, powinien poszukać piw z wyższej półki, czyli piw pszenicznych. Polecam!!!
A propos filtracji przez pieczywo, najlepiej wychodzi denaturat przez kromkę razowca, fiolet krystaliczny jest pięknie absorbowany, pozostaje tylko ten natrętny zapach pirydyny (żart)
Serdecznie dziękujemy za wielkie wsparcie jakiego Państwo nam udzielili w ramach dyskusji na temat sporu z grupą Zywiec.Świadomość ,że w tych trudnych dla nas czasach byliście z nami dodała nam otuchchy .
Sczegóły dotyczące w/w konfliktu będą opublikowane na naszej stronie internetowej WWW.ciechan.com.pl W przypadku pytań postaram się odpowiedzieć osobiście Marek.Jakubiak@ciechan.com.pl
Proszę przyjąć życzenia wesołych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia
oraz wszelkiej pomyślności w nowym roku
ciechann napisał(a) Serdecznie dziękujemy za wielkie wsparcie jakiego Państwo nam udzielili w ramach dyskusji na temat sporu z grupą Zywiec.Świadomość ,że w tych trudnych dla nas czasach byliście z nami dodała nam otuchchy .
Proszę przyjąć życzenia wesołych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia
oraz wszelkiej pomyślności w nowym roku
W imieniu Zarządu oraz załogi Marek Jakubiak
Z naszej strony udanego Nowego Roku, stabilnej, wysokiej i opłacalnej sprzedaży. Nowych pomysłów piwnych i wprowadzania nowych stylów piw, a przede wszystkim piwa niepasteryzowanego.
Pozdrawiam
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
zythum napisał(a) Z naszej strony udanego Nowego Roku, stabilnej, wysokiej i opłacalnej sprzedaży. Nowych pomysłów piwnych i wprowadzania nowych stylów piw, a przede wszystkim piwa niepasteryzowanego.
Pozdrawiam
Z całego serca przyłaczam się do tych życzeń, gratulując jednocześnie (mimo wyżej opisanych zawirowań) wprowadzenia na rynek nowych rodzajów piwa. Rzadko który browar ma odwagę uwarzyć coś odbiegającego od powszechnie występujących na rynku lagarów, a Wam udało się w ostatnim czasie wytworzyć aż trzy nowe rodzaje: Farskie, Portera i Miodowe. Serdeczne gratulacje i czekamy na jeszcze!
zythum napisał(a) Z naszej strony udanego Nowego Roku, stabilnej, wysokiej i opłacalnej sprzedaży. Nowych pomysłów piwnych i wprowadzania nowych stylów piw, a przede wszystkim piwa niepasteryzowanego.
Pozdrawiam
Serdecznie dziękuję za życzenia .informuję również ,że od 20 12 2004 Browar zaprzestaję pasteryzować piwo MOCNY CIECHAN na terenie Ciechanowa i w drugiej kolejności na terenie Warszawy.Docelowo seria piw o nazwie CIECHAN będzie niepasteryzowana
ciechann napisał(a) Serdecznie dziękuję za życzenia .informuję również ,że od 20 12 2004 Browar zaprzestaję pasteryzować piwo MOCNY CIECHAN na terenie Ciechanowa i w drugiej kolejności na terenie Warszawy.Docelowo seria piw o nazwie CIECHAN będzie niepasteryzowana
To na prawdę świetna wiadomość. Piwo Ciechan jest smaczne nawet w wersji pasteryzowanej, więc z niecierpliwością będę czekał na możliwość spróbowania niepasteryzowanego. Z żalem muszę jednie odnotować fakt zerowej obecności Ciechanowa na rynku łódzkim . Oby nowa sieć dytrybucji to zmieniła.
Pozdrawiam i życzę rozwijania oferty w kierunku różnorodności gatunkowej.
Nie mogło być lepszego piwnego prezentu dla piwoszy
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Pozwoliłem sobie odświeżyć temat.
Mam pytanie skierowane przede wszystkim do ludzi z Browaru Ciechanów (Ciechann, Annetka). Czy znane są już jakieś szczegóły dystrybucji piw ciechanowskich przez Żywiec Trade, czy będzie to miało zasięg ogólnopolski, czy raczej ciechanowsko-warszawski? Płock jest niedaleko, ale piw z Ciechanowa ani widu ani słychu, ani tymbardziej smaku
A to ciekawostka Dropsa! Ostatnio strasznie się rozsmakowałem w Mocnym Ciechanie właśnie, czyżby dlatego, że już niepasteryzowane? Niestety nie mam etykiety pod ręką...
Comment