Błędy i pomyłki piwne - dosłownie i w przenośni

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
    Filtrowana pszenica nie jest białym piwem.
    aha, nie wiedziałem tego
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
      Filtrowana pszenica nie jest białym piwem.
      A skąd taka informacja? Nazwa "piwo białe" to zwyczajowa, chyba jeszcze czternastowieczna nazwa piwa ogólnie pszenicznego. Piwo jęczmienne zwano "czerwonym".

Comment

• Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

Powtarzałem za Czesem - http://www.browar.biz/forum/showpost...62&postcount=1.
        Być może potoczne znaczenie jest węższe i odnosi się tylko do pszeniczniaka niefiltrowanego, w Niemczech klarowane pszenice nazywają się "Kristall Weizen", czy są "Kristall Weisse"?
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

Related Topics

Collapse

• heckler
          České Budějovice, Hroznová 187/34, Pivovar Solnice
          heckler
          W České Budějovice ruszył kolejny browar z restauracją. Usytuowany został pomiędzy dwoma już działającymi browarami i z pośród nich prezentuje się najokazalej. Generalnie browar i restauracja Solnice to dwa całkiem osobne, oddalone od siebie o jakieś 50 metrów, stojące przy kościele...
          2019-07-13, 08:42
        • heckler
          Skalice u České Lípy 464, Rodinný pivovar Skalický Budulínek
          heckler
          Rano pojechaliśmy sobie na wycieczkę rowerową do miasteczka Sloup v Čechách. Tam największą atrakcją jest Skalní hrad Sloup, czyli zamek po części wykuty w skale.
          Do tego jak dla mnie bardzo ciekawe ścieżki na rower przebiegające przez ciekawy obszar zwany Sloupské skály. Warto...
          2018-08-28, 11:21
        • dadek
          Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
          dadek
          Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
          2023-11-17, 01:48
        • heckler
          České Budějovice, Na Zlaté stoce 690/3, Čtyrák - univerzitetní minipivovar ZF
          heckler
          Univerzitní minipivovar dzięki unijnym 80% dotacją został założony w maju 2016 roku. Opłacało się przerobić starą stodołę na nowoczesny mini browar.
          W związku z tym, że browar powstał dzięki unijnym dotacją na sprzedaż mogą przeznaczyć tylko 20% własnej produkcji piwa. Reszta...
          2018-01-09, 15:06
        • dadek
          Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
          dadek
          Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
          2024-10-23, 01:37
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...