Sam nie byłem w Italii ale mój kuzyn który tam gościł 3 lata temu nie miał problemów z zakupieniem różnorodnych piw włoskich(butelkowych). Sądzę, iż jest to kwestia obszaru. Ty akurat źle trafiłeś
Kupić można, szczególnie jak się już znajdzie ten Market .
Dla mnie problemem był brak piwa w lokalach, ogródkach i normalnych sklepach. Ale jak już napisałem taka jest ich tradycja i nic na to nie poradzimy.
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Z tego co mi opowiadał brat który był we Włoszech wybór był całkiem przyzwoity, oczywiście najlepszy w marketach,ale nie można zapominać właśnie że Włochy to kraj wina,a niby my nie jesteśmy pustynia piwną mimio że mamy silne tradycje piwoawarskie, co można dostać w przeciętnym sklepie lub ogródku - heinekena super polskie piwko lub innego lecha.
U nas źle, ale tam wybór jest i tak gorszy. U siebie (Łódź) idąc główną ulicą mogę się napić kilkunastu gatunków piwa (mniejsza o ich jakość i smak). U Włochów - maxymalnie trzech (o nawet gorszym smaku). Zaznaczam, że moje doświadczenia związane są z południową i środkową częścią Włoch. Być może na północy tradycje piwne są silniejsze, a co za tym idzie, wybór pełniejszy.
Ajajaj, dlaczego dopiero taraz? Byłem ostatnio półtora miesiąca we Włoszech i trafiłem tylko do lokalu spod numeru 62. Ciemne piwko całkiem fajne, z jasnym trochę gorzej.
Generalnie z dostępnością różnych gatunków piwa w sklepach lub knajpach jest jednak kiepsko. Lepiej aczkolwiek niż to opisują niektórzy forumowicze. Może dlatego, że byłem na północy. W knajpach króluje Heineken, ale można się też napić Forsta albo bawarskich piw. W sklepach nie ma specjalnie dużego wyboru, ale kilka rodzajów się znajdzie. Mi szczególnie przypadły do gustu doppelbocki Birra Moretti i Forst.
Zupełnym zaskoczeniem było jednak piwo, które znalazłem w małej knajpce we wsi, w której mieszkałem. Było to belgijskie piwo górnej fermentacji o nazwie Sloeber. Nie pamiętam dokładnie parametrów ale jest to dosyć mocne, ciemne piwo ~7% alk., w smaku wyraźnie słodkie. Czy ktoś zna to piwo?
Dzieki Artowi i jego liscie mialem okazje degustowac wysmienite wloskie piwa, a tak zle sie kiedys o wloskich piwach wyrazilem. Bylem w browarze Hopfe & Co w Bolzano(Nr. 63). Zaskoczenie bylo co najmniej mile - elegancki(w sesie piwnym) lokal z ciekawym wystrojem(kadzie i lagertanki widoczne) no i super piwo(pilem jasne i ciemne, postaram sie opisac). Dowiedzialem sie o mini browarze w okolicach Merane(okolo 30 km 0d Bolzano), ktorego nie ma na liscie. Ogolnie w okolicach Alto Aldige(tzw. Südtirol, ktory kiedys czescia nalezal do Austri) browarow jest w porownaniu z reszta Wloch malo(zobacz spis) a dominuje browar Forst. Nie bylo czasu, by odwiedzic inne mini browary w tym rejonie, ale dostalem takiego smaku, ze za rok chyba zrobie wieksza ture.
Tak wiec w tym roku odwiedzilem browar Gassl w miejscowosci Klausen/Chiusa oraz Seppila w Welsberg/Taisten. Browar Gassl ma kadzie wielkosci 10 hl firma Kaspar Schulz z Bambergu i oferuje piwo jasne, specjalne ciemne(6% alk.) oraz Weizen.
Sepilla to polozony w gorach (1300 m npm) agroturystyczny lokal z biologiczna uprawa. Browar ma kazie o pojemnosci 150l i produkuje wylacznie Weizen - ale za to jaki pyszny.
Pecha milem co do browaru Rienz w Bruneck - akuratnie w dzien moich odwiedzin tego miast browar byl zamkniety.
Pozatym browarow w Alta Badia jest wiecej niz na liscie i robi sie powoli "gesto". Nie wystarcza to na wedrowki w stylu "5 Seidla Steig", ale rowerem mozna kilka dziennie zaliczyc.
W pierwszym poście w 2004 roku ART podał liczbę 120 minibrowarów. W tej chwili liczba ta wynosi już 398! (restauracyjne, rzemieślnicze i kontraktowe). A od początku tego roku otwarło się już chyba ponad 20 mikrusów.
Mała poprawka, pomyliłem się o 10 browarów a dodatkowo w czasie prac nad mapą padły 2 mikrusy (albo było to moje przeoczenie), tak więc nie 398 a 386. Ale do tego dochodzą jeszcze duże browary, których listy nie mam. Pozostają tylko ratebeer i beerme.
Wkrótce mapa innego winiarskiego kraju - Francji. Też będzie ciekawie
Taka ciekawostka: według RateBeer pośród 50 najwyżej ocenianych piw z Włoch 49 ma ocenę powyżej 90 (na 100). Znacznie lepiej niż Czechy, o Polsce nie wspominając. Barley Wine, Sour Ale, Imperial Stout, Lambic, Belgian Strong Ale - takie style reprezentują piwa z pierwszej dziesiątki we Włoszech.
Taka ciekawostka: według RateBeer pośród 50 najwyżej ocenianych piw z Włoch 49 ma ocenę powyżej 90 (na 100). Znacznie lepiej niż Czechy, o Polsce nie wspominając. Barley Wine, Sour Ale, Imperial Stout, Lambic, Belgian Strong Ale - takie style reprezentują piwa z pierwszej dziesiątki we Włoszech.
Ciekaw jestem tego lambika z Włoch.
Już od jakiegoś czasu obserwuję włoską scenę piwną i trudno było nie zauważyć postępujących zmian. Piętą achillesową włoskich browarów jest ich niechęć do posiadania stron internetowych, a nawet jak już je mają to są one żywą historią informatyki (nieaktualizowane przez lata). Ponadto ceny piw z małych browarów są dosyć wysokie.
Piętą achillesową włoskich browarów jest ich niechęć do posiadania stron internetowych
Nie zgodzę się z tym, jednak zdecydowana większość ma. Na tle Francji wypada to wręcz znakomicie, także pod względem wyglądu i treści.
Zaznaczam, że nie przyglądałem się im dokładnie, tylko wyrywkowo i niezbyt dokładnie, nie było na to czasu. Albo miałem szczęście, albo wygląda to nieco inaczej przy dokładnej lekturze.
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-03-06, 11:47.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Nie zgodzę się z tym, jednak zdecydowana większość ma. Na tle Francji wypada to wręcz znakomicie, także pod względem wyglądu i treści.
Ma, a jakże. Widywałem u nich i fantastyczne strony. Jednak poziom znakomitej większości jest kiepski, szczególnie w zakresie aktualności danych czy też informacji związanych z dystrybucją. Strony postawione kilka lat temu dziś często wiszą nadal niezmodyfikowane (wiele linków z nich prowadzi do nie istniejących już miejsc w sieci).
A Francja, to już chyba największa możliwa skrajność. Bałagan na ich stronach podobny do tego na ulicach Paryża
Ten BrewPub nie był oznaczony na wyszukanej w sieci mapie browarów Islandii.Niemniej coś nam podpowiadało, że miejscowość, która ma w nazwie "pivo" musi posiadać browar. Tym tropem trafiliśmy do Faktor Brewery w Djúpivogur - miasteczku liczącym około pół tysiąca mieszkańców, położonym...
Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
W mieście Fredericia od 2020 działa browar restauracyjny.
Fredericia Brewpub zlokalizowany jest na głównym deptaku w mieście niedaleko portu.
Jest to przytulny lokal z domową atmosferą.
Do dyspozycji gości jest główna sala z dwoma mniejszymi wnękami, gdzie również znajdują...
Jedyny w Wilnie browar w "nowoczesnym" stylu, oferujący szeroki wachlarz kraftowego piwa. Znajduje się w dość sporej piwniczce, ma ok. 10 kranów. Ja próbowałem: IPUTE (Little IPA), Razor Back (bitter) oraz MoliugElis (dyniowe). To ostatnie było najciekawsze. Nie do końca moje klimaty,...
Typowy lokal kraftowy nad rzeką Avon, przypominający mi nieco estoński browar Pohjala, z dwupoziomową imprezownią i wielkim barem na dole. Z góry zaś doskonale widoczny cały sprzęt, na górze jest też znacznie spokojniej. Dużo przestrzeni i duży wybór piw, klientela liczna, głównie około...
Comment