Włochy - "piwna pustynia". Czy na pewno?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #31
    Skoro przyjrzałeś się im dokładnie, to widocznie tak jest. Ja miałem czas tylko na "pierwsze wrażenie" i to tylko wyrywkowo, co ok 10 stronę.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • danhaj
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2010.04
      • 620

      #32
      Kilka dodatkowych informacji:

      W 2007 ilość browarów rzemieślniczych we Włoszech to ok. 170, a już w roku 2010 było ich ponad 300! To pokazuje jak wysokie było tempo wzrostu tej grupy browarów w ostatnich latach. I ten fenomen wcale nie zmniejsza się. Wciąż powstają nowe browary. Udział ich piw w produkcji piwa w kraju to wciąż jednak niewiele ponad 1%. Wytwarzane piwa w browarach rzemieślniczych inspirowane są najbardziej znanymi stylami piw z całego świata. Wyróżnikiem dla tych piw jest duża skłonność do tworzenia ich z produktów lokalnych (jak choćby używanie owoców kasztanowca, który stał się niemal symbolem włoskiego piwa rzemieślniczego). Od kilku lat włoskie mikrusy rozpoczęły też eksport swoich piw, głównie na rynek amerykański.

      Tutaj można znaleźć grafikę z przyrostem browarów rzemieślniczych do 2007 roku:



      Autor w artykule z linku posuwa się także to stwierdzenia, że wg niego rynek ten we Włoszech tak się rozwinął, iż uznaje go za najciekawszy na świecie zaraz po USA i Belgii (pod względem jakości, różnorodności i oryginalności styli tu prezentowanych). Pojawia się też zdanie o bardzo wysokich kosztach produkcji we Włoszech w porównaniu do innych krajów, wynikających z lokalnych przepisów i biurokracji, a także nieokiełzanej chęci do szybkich zysków (wysokie marże) producentów i dystrybutorów.
      Last edited by danhaj; 2012-03-06, 12:28.
      Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

      www.czechforum.pl

      Comment

      • rohozecky
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2008.11
        • 1840

        #33
        Czyli - statystyki piękne, a realnie pyska nie ma w czym umoczyć. Skąd ja to znam
        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #34
          A ja przejrzałem 5-6 stron i na dwóch znalazłem kontakt do osób zajmujących się dystrybucją piwa w kegach. Tak nieciekawego jak stout czy tripel. Nie generalizujcie

          Comment

          • Swaroga
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.10
            • 115

            #35
            Wiele micro browarow z Belgii marzy o rynku we Wloszech. Podobno wlosi sa bardzo ciekawi piwa i gotowi za to zaplacic. Dziwi mnie, ze ktos nazwal Wlochy piwna pustynia. Pomimo, ze Polska w rankingu spozycia piwa na mieszkanca wypada calkiem niezle na swiecie to jak narazie nie jest uwazana za kraj "piwny" w przeciwienstwie do Wloch gdzie sporo mikro browarow eksportuje swoje piwne zupki.
            Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
            https://www.facebook.com/hipester
            Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
            www.ratebeer.com/user/137460/

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19267

              #36
              Clicca sulla regione per visualizzare l'elenco dei birrifici artigianali e delle beer firm che vi hanno sede: Abruzzo Basilicata Calabria Campania Emilia Romagn


              Tutaj lista browarów z podziałem na regiony. Po włosku, to może aktualna.
              Last edited by e-prezes; 2013-11-21, 10:09.

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #37
                To ja przypomnę te drugą stronę, by obie były jedna pod drugą:


                W lewej kolumnie, pod menu, jest mapka a pod nią podział regionalny.
                W powyższym menu jest też Mappa Italia z naniesionymi browarami.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment


                • e-prezes
                  e-prezes commented
                  Editing a comment
                  Porównując mapę Pendiego i tę widać, że sporo się dzieje. Jak mi się uda to Bolonię sprawdzę.
              Przetwarzanie...
              X