Jako Kokanin

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19255

    #46
    nie do końca!
    Jako kontraktuje piwo i jak mniemam liczy się dla nich tylko cena tej kontraktacji. Mogą kontraktować gdzie chcą. SK też kontraktuje, ale Jabłoński ustala receptury, kupuje surowce (Relakspol dysponuje tylko słodem pilsneńskim na własne potrzeby) i monitoruje proces - tu widzę różnicę, bo jak sądzę Jako tego nie robi.
    niemniej zgadzam się z tym, że nie należy traktować obu jako browary sensum stricte.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19255

      #47
      no i Jabłoński nie ukrywa, że kontraktuje w Relakspolu. stoi tak napisane na stronie jak i na kontrze butelki z piwem. Jako wydaje mi się łamie/omija prawo.
      Last edited by e-prezes; 2006-08-19, 21:29.

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6055

        #48
        Odnoszę wrażenie iż ostatnimi laty wytworzyła się linia podziału na "starych" i "nowych" kolekcjonerów gdzie "starzy" wyznają JEDYNIE podział na browary ktore piwo WARZĄ (niezależnie od tego co dalej się z tym piwem dzieje tzn gdzie dalej jest ono pasteryzowane , etykietowane , rozlewane , puszkowane , filtrowane , dystrybuowane itp - oczywiście kolejność tychże pisana przypadkowo) a "nowi" ktorzy uznają za "browary" zarowno browary w znaczeniu takim jak "kolekcjonerzy starzy" jak i firmy ktore piwa dystrybuują pod własnymi markami (partrz firma "Browar Stary Kraków" lub rozlewają i dystrybuują - patrz firma "Jako"). Ja osobiście zdecydowanie zaliczam się do kolekcjonerow "starych" gdzie podział na browary polega na zaliczaniu JEDYNIE TYCH KTÓRE PIWO WARZĄ niezależnie co dalej się z tym piwem dzieje tzn ewent gdzie dalej jest ono pasteryzowane , etykietowane , rozlewane , puszkowane , filtrowane , dystrybuowane itp W myśl tego FIRMA "JAKO" JEST JEDYNIE ROZLEWNIĄ która (i tutaj już moja prywatna interpretacja) odbiera piwo z browarów (m.in. słynącego z produkcji m.in. tanich "no name'owych" piw browaru Belgia w Kielcach) i biorąc większe ilości piw zastrzega sobie dowolność ich nazewnictwa a - nawet - nazywania ich jako własne (w sensie warzone u nich).
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23899

          #49
          z całym szacunkiem, ale przecież nie rozpatrujemy tu sprawy w kontekście kolekcjonerskim tylko przede wszystkim hmm, "piwnym". ja nie traktuję SK jako browar sensu stricte, ale z pewnego charakterystycznego powodu o którym pisał e-prezes wprowadziłem do bazy danych.

          "Jako" pod ten przypadek nie mamy jak podciągnąć nie wiedząc czy owa firma piwo warzy we własnym zakresie w browarze Belgia (a osobiście domniemuję że nie) czy też jedynie ogranicza się do zamawiania piwa o danych parametrach w browarze Belgia.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
            Odnoszę wrażenie iż ostatnimi laty wytworzyła się linia podziału na "starych" i "nowych" kolekcjonerów gdzie "starzy" wyznają JEDYNIE podział na browary ktore piwo WARZĄ (niezależnie od tego co dalej się z tym piwem dzieje tzn gdzie dalej jest ono pasteryzowane , etykietowane , rozlewane , puszkowane , filtrowane , dystrybuowane itp - oczywiście kolejność tychże pisana przypadkowo) ...
            Browar Stary Kraków warzy piwo, tyleże na pożyczonym sprzęcie. Korzysta z własnych surowców, monitoruje proces jak wspomniał e-prezes. A czymże jest monitoring jak nie opieką piwowara nad własnym piwem. Jako piwa nie warzy, warzy mu je Browar Belgia. Nie insteresuje go jak było uwarzone, byleby było.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
              (...) Nie insteresuje go jak było uwarzone, byleby było.
              Z całym szacunkiem ale skąd ta pewność?
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • ziemniaczek
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2003.06
                • 12

                #52
                ziemniaczek

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19255

                  #53
                  Bo ich produkty nie wychodzą poza to co robi Belgia, a większe nakłady marketingowe na opakowanie i reklamę jeszcze nie świadczą o samodzielnym warzeniu w Belgii.
                  ziemniaczek, a może by odrobinę komentarza. czytałem ten tekst i dalej nic nie wiem.
                  Last edited by e-prezes; 2006-08-20, 08:39.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19255

                    #54
                    Zatem pozwolę sobie zacytować: "(...) Do Kokanina swoje produkty dostarczały browary z Elbląga, Wrocławia, Koszalina, Ostrowa Wielkopolskiego, a od kilku już lat z Browaru Belgia w Kielcach. (...)" Dla mnie, jasno wynika, że to Belgia dostarcza piwa, a nie Jako warzy w Belgii
                    Last edited by e-prezes; 2006-08-20, 09:06.

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10861

                      #55
                      Drogi E-prezesie czy zauważyłeś co jest napisane na kontretykiecie np. Smoczej Głowy.
                      Wyprudokowane przez B.R. (czytaj: Browar Relaksopol).
                      Ps. Gdybyśmy zapytali się przedstawicieli Jako zapewne by także odpowiedzieli, że ich piwa są warzone pod ich okiem.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19255

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                        Drogi E-prezesie czy zauważyłeś co jest napisane na kontretykiecie np. Smoczej Głowy.
                        Wyprudokowane przez B.R. (czytaj: Browar Relaksopol).
                        Inaczej byłoby to niezgodne z prawem. A jak już przyczepiamy się do słów, jest to "wyprodukowane" a nie "uwarzone"
                        Ps. Gdybyśmy zapytali się przedstawicieli Jako zapewne by także odpowiedzieli, że ich piwa są warzone pod ich okiem.
                        Tylko czy ta osoba byłaby wiarygodna?? Jeśli ktoś wątpi w to co mówię nt. SK, trudno jakoś to przełknę.

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10861

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                          (...) Jeśli ktoś wątpi w to co mówię nt. SK, trudno jakoś to przełknę.

                          Wydaje mi się , że nikt w to co mówisz/piszesz nie wątpi. Ale nie uważasz, że lepiej by brzmiało na tej etykiecie w a nie przez B.R.
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19255

                            #58
                            Ok, zasugeruję to Tomkowi przy nowych produktach.

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                              z całym szacunkiem, ale przecież nie rozpatrujemy tu sprawy w kontekście kolekcjonerskim tylko przede wszystkim hmm, "piwnym".
                              Zwróć uwagę że jedno jest połączone z drugim i nie rozumiem czemu tak różnicujesz? Etykieta pochodzi z browaru warzącego piwo w danym miejscu. Kolekcjoner na etykietę patrzy nie jak na sam papierek tylko na papierek na piwo warzone tu czy tam. Wyjściowym elementem jest piwo.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                              Browar Stary Kraków warzy piwo, tyleże na pożyczonym sprzęcie. Korzysta z własnych surowców, monitoruje proces jak wspomniał e-prezes. A czymże jest monitoring jak nie opieką piwowara nad własnym piwem. Jako piwa nie warzy, warzy mu je Browar Belgia. Nie insteresuje go jak było uwarzone, byleby było.
                              Browar moze mieć wielu piwowarów, więc jak Czes zechce może się uprzeć i otworzyć nowy browar a raczej filię O'Nanobrowar w Wąsoszu - będziemy mieć kolejny browar
                              Jesli jeden piwowar warzy piwa w kilku browarach to wtedy je wszytskie trzeba będzie uznać za jeden?

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              Inaczej byłoby to niezgodne z prawem. A jak już przyczepiamy się do słów, jest to "wyprodukowane" a nie "uwarzone"
                              A myślałem, że już zmieniłeś zdanie
                              Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)


                              Fakty są takie, że nawet na kontrach od butelkowych piw SK jest jak wół napisane: Wyprodukowane przez B.R. To jest fakt nie do obalenia, to piwo jest tam warzone bez względu na piwowarów, receptury, czy papierki. Czemu te FAKTY są niedostrzegane w tym przypadku?
                              Last edited by becik; 2006-08-20, 09:57.
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              • becik
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                                (...) Ale nie uważasz, że lepiej by brzmiało na tej etykiecie w a nie przez B.R.

                                Takie szczegóły nie mają żadnego znaczenia, wiele inny browarów na etykiecie raz pisze "uwarzone przez..." czy "uwarzone w ...." czy "wyprodukowane w/przez..." - to jest znowu szukanie czegoś na siłę i na siłę próbowanie obalenia FAKTU
                                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...