W połowie lipca byłem w Chojnowie i okazało się, że siedziba browaru zanknięta jest na głucho. Miejscowy "język" stwierdził, że zakończyli działalność co najmniej trzy miesiące wcześniej. Co wy na to? Ciekawe, że ostatnio w browar.biz pojawiło się nowe piwo do oceny ze Stanleya.
Browar Stanley jeszcze istnieje?
Collapse
X
-
Noooo tak... na tej zasadzie mamy w Polsce obecnie ze sto kilkadziesiąt albo i kilkaset browarówPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Odp: Browar Stanley jeszcze istnieje????
MLT napisał(a)
Ciekawe, że ostatnio w browar.biz pojawiło się nowe piwo do oceny ze Stanleya.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Byłem dzisiaj, próbowałem wypytać jakiegoś obecnego tam pracownika, ale sami niewiele wiedzą. Stan aktualny jest taki: browar stoi, w planach jest ponowne uruchomienie, wszystko jest przygotowane, słodownia pracuje pełna parą. Kiedy (i czy) to się stanie, trudno zgadnąć. W każdym razie jest wola właściciela ponownego uruchomienia.Comment
-
Też byłem ostatnio w Chojnowie i bezskutecznie próbowałem kupić miejscowe piwo.Zadzwoniłem póżniej do browaru i dowiedziałem się,że nie produkują od maja.Moim zdaniem gadki o wznowieniu produkcji to bajki o żelaznym wilku.Niestety kolejny browar trzeba skreślić z mapy.Comment
-
Jeśli nie produkują od maja to już wiadomo o co chodzi. W Gazecie Wyborczej z 20 sierpnia w dziale Gospodarka jest artykuł ,,Browary umierają". Chodzi o to, że od 1 maja (wejście do Unii) wszyscy producenci ,,wyrobów akcyzowych" czyli także piwa muszą mieć skład podatkowy. ,,Ale żeby dostać zezwolenie na prowadzenie składu, trzeba płacić na bieżąco podatki i składki na ZUS. Nie wolno też mieć żadnych zaległości wobec fiskusa. To nie koniec - małe browary muszą jeszcze złożyć tzw. zabezpieczenie akcyzowe (rodzaj kaucji), czasami kilkadziesiąt lub kilkaset tysięcy złotych, co często przekracza ich możliwości." Być może browar w Chojnowie ruszy, kiedy będzie miał ten skład podatkowy. W artykule jest też napisane, że ,,Skład to wymóg UE. Dzięki nim towary obłożone akcyzą krążą po całej Unii, trafiając ze składu do składu, a producenci i importerzy nie muszą płacić akcyzy, dopóki piwo czy wino go nie opuści. Jednak ostre wymagania potrzebne do tego, aby założyć skład podatkowy, to już wkład polskiego Ministerstwa Finansów i parlamentu."www.collections.pl
Forum Kolekcjonerów Rzeczy NajróżniejszychComment
-
Ja,jak zresztą ze 30 osób znajomych mi z Jawora trzymamy kciuki za ten browar bo robią super dobre i super mocne piwo z beczki,ale szczerze mówiąc,to straciłem już nadzieje.Tak,to prawda że są pogłoski,że niby coś tam mają jeszcze ważyć.na początku takie informacje słyszałem,przedstawiciele browaru twierdzili że to tylko chwilowy przestój,uporządkuja pare spraw i znowu będzie jak dawniej,ale watpliwości rozwiał właściciel mojej ulubionej knajpy,który pojechał do Chojnowa by sie z nimi rozliczyć.Oni mają kupę długów,więc pozwolenia na produkcje piwa nie ma,na miejscu panuje chaos i brud,podobno część rur została na złom sprzedana.Więc ja już raczej nadziei sobie nie robię.MRKS Kuźnia Jawor
WTS Sparta WrocławComment
-
Chyba ma rację P-Oset. Taka sama sytuacja jest z innymi producentami wyrobów akcyzowych np. papierosów. W zakładzie w Kamiennej Górze hula wiatr , a do kwietnia produkowali papierosy - moze nie najwyższej jakości , ale robota szła.Comment
Comment