Brak info o ilości ekstraktu - dlaczego?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Brak info o ilości ekstraktu - dlaczego?

    Będąc w Czechach zauważyłem, że podobnie jak u nas postępuje moda/zaraza na niepodawanie ilości ekstraktu na etykiecie/puszce. Nawet na takich piwach jak Primator, Kozel, Staropramen nie ma takich informacji. To tym bardziej intrygujące, bo Czesi często w knajpach czy na etykietach nazywali swoje piwa od ilości ektraktu np. desitka, dvanactka. Jakie jest podłoże takich działań czy chodzi o to, że według browaru taka informacja jest nieistotna czy też nie chcą, żeby ich ktoś złapał za rękę, że deklarowane wartości nie mają pokrycia w rzeczywistości? Macie jakieś pomysły?
    blog.kopyra.com
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #2
    Myślę, że związane jest to z nowymi rozwiązaniami prawnymi, które już nie nakazują umieszczania zawartości ekstraktu. Z drugiej strony browary (przynajmniej w Polsce) płacą akcyzę od każdego stopnia Plato więc pewnie warzą piwo o coraz mniejszej ekstraktywności. Obawiają się jednak utraty klientów, którzy mogą nie być zainteresowani piciem np.: piw o esktrakcie 9 %, nie podają więc tego komunikatu na etykiecie.
    Last edited by zythum; 2004-08-16, 08:10.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • macmon
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.10
      • 140

      #3
      1. Obecnie nie ma obowiązku podawania ekstraktu na etykiecie, umieszcza się tam zawartość procentową akloholu, oczywiście % obj. jako wyższa wartość niż % wag. - co ma efekt marketingowy.

      2. Brak ekstraktu jakoś dziwnie występuje na etykietach cienkich piw, zauważcie, że w mocniejszych raczej występuje. Coś jakby dualizm marketingowo - ekstraktowy: zawartość ekstraktu w brzeczce podstawowej czasem może być powodem do wstydu, a czasem do chwały.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Ad 2.
        Rzeczywiście w Polsce tak chyba jest, natomiast mnie zdziwił brak takiej informacji na czeskich piwach. Tam np. na broumowskim opacie - svetly lezak (zakładam ekstr. 12%) nie ma żadnej informacji a chyba nie ma powodu do wstydu. Natomiast rzeczywiście na Primator Rityrsky, który ma ekstr 21% jest taka informacja na etykiecie, ale w tym wypadku jest to jakby cecha specyficzna tego piwa.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Zrobiłem dziś małe rozeznanie jak to jest z polskimi piwami. Z wielkiej trójki Kompania i Żywiec zamieszczają info o ekstrakcie, natomiast wyroby Carlsberga są w 100% pozbawione takich informacji. Na wyrobach Faxe nie ma informacji, na piwie z Kipera na butelkowym Kiper Pilsner nie ma informacji, na puszkowym z nowszej partii już jest.
          Inna rzecz, którą zauważyłem to zwrot "alk do 5,9%" - stosują go Kampania i Żywiec. Wydaje mi się, że to chyba trochę nie czysta zagrywka, bo ja rozumiem, że raz może być tyle, raz tyle - jakaś tolerancja powinna mieć miejsce, ale powinny to być widełki, a nie zwrot "alkohol do". Co o tym sądzicie?
          blog.kopyra.com

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23928

            #6
            widełki są, ale na opakowaniach podawana jest przez większość producentów tylko górna wartość graniczna.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              #7
              O tych procentach toczyła się już dyskusja tutaj.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              Przetwarzanie...
              X