Fajka i piwo

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

pieczarek napisał(a)
    Kangur pali fajkę. Byłem u niego w mieszkaniu. Ma tam ze sto fajek (widocznych na wierzchu, bo w szafkach może mieć drugie tyle). Nawet startuje w zawodach. Udziela się w jakimś szczecińskim klubie
    Maryhh też pali. Ale ponoć tylko raz na tydzień. Więc to kompletna amatorszczyzna.
    Nie da się ukryć że palę, a klub to Maritime Pipe Club Szczecin.
    A co do zawodów to się w końcu pochwalę, że na ostatnich mistrzostwach Polski w wolnym paleniu fajki zostałem v-ce mistrzem Polski.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• StaryKocur
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.01
      • 1521

Gratuluję serdecznie Kangurze.pl. A jaki czas osiągnąłeś?
      Piwo pite z umiarem
      nie szkodzi w żadnych ilościach.

Comment

• dziku
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.12
        • 1992

StaryKocur napisał(a)
        Gratuluję serdecznie Kangurze.pl. A jaki czas osiągnąłeś?
        Pochwalę go ja
        Osiągnął czas 02:02:50
        Widzę Stary Kocurze, że literatury fajczarskiej w sieci nie czytujesz
        Dziku

Comment

• StaryKocur
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.01
          • 1521

Nie, bo zarzuciłem ten przyjemny nałóg czas temu jakiś.
          Ale może wrócę doń.
          Piwo pite z umiarem
          nie szkodzi w żadnych ilościach.

Comment

• celt_birofil
            † 2017 Piwosz w Raju
            • 2001.09
            • 4470

Zapewne zainteresuje kolegów ten adres
            Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• dziku
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.12
              • 1992

celt_birofil napisał(a)
              Zapewne zainteresuje kolegów ten adres
              Celciku... to jest łódzka firma większości fajczarzy dobrze znana. Chociaż ich fajki ceramiczne są moim zdaniem nie do końca dopracowane. Mają w Łodzi 3 trafiki - nawet nieźle zaopatrzone. Tak w ogóle w Łodzi jest 6 dobrze zaopatrzonych trafik, drugie tyle gorszych. Sklepików "przymarketowych" i kiosków mających w ofercie tanie fajki z gruszy nie liczę.
              Dziku

Comment

• maryhh
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.02
                • 1895

pieczarek napisał(a)
                Maryhh też pali. Ale ponoć tylko raz na tydzień. Więc to kompletna amatorszczyzna.
                no tak. nie muszę sie wypowiadać, gdyz pieczarek mnie uprzedził

z tym tylko raz na tydzień to niezła przesada. zdarza mi się rzadziej, okazyjnie i tylko do imprez plenerowych i knajp.
                Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                do lekkiej pracy jestem za ciężki"

Comment

• mjp
                  † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                  • 2004.02
                  • 954

Może ktoś z Wrocławia zna jakieś dobrze zaopatrzone trafiki?
                  Ja wiem o tej w hotelu Monopol i tej na pl. Kościuszki (Okrąglak). Ale na moje amatorskie oko, to nie są one rewelacyjnie zaopatrzone.
                  Jest coś jeszcze?
                  Maciek
                  Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

Comment

• dziku
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.12
                    • 1992

mjp napisał(a)
                    Może ktoś z Wrocławia zna jakieś dobrze zaopatrzone trafiki?
                    Ja wiem o tej w hotelu Monopol i tej na pl. Kościuszki (Okrąglak). Ale na moje amatorskie oko, to nie są one rewelacyjnie zaopatrzone.
                    Jest coś jeszcze?
                    Dopiero teraz znalazłem to pytanie...
                    Z Wrocławiem kojarzy mi się chyba jeszcze trafika na pl. Grunwaldzkim. Ktoś mi kiedyś podawał taki namiar. I wydaje mi się, że dotyczyło to Wrocławia. Ale jeśli nie to przepraszam.
                    Dziku

Comment

• dziku
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.12
                      • 1992

Tak w ogóle to w ciągu ostatnich kilku dni odwiedziłem pare łódzkich trafik w poszukiwaniu ulubionych tytoni. Trzeba to powiedzieć - jest fatalnie. Słusznie przewidując, że w Unii Europejskiej będzie polskim fajczarzom tylko gorzej poczyniłem pewne zapasy. Niestety... zapasy spłonęły, a lepsze czasy nie przyszły. W sumie to może nie powinienem aż tak narzekać, bo mając w Łodzi sześć (dawniej) dobrze zaopatrzonych trafik zawsze coś uda się wybrać. Ale to już nie jest kupowanie - to jest szukanie tytoni. I właściciele mówią, że na nic lepszego się nie zanosi. W sumie to pojawiły się tylko tytonie Samuela Gawitha, ale cóż z tego - skoro są bardzo drogie. Już lepiej kupić je przez internet. Petersony, większość Dunhilli, Stanwelle zniknęły jak złoty sen o UE...

U Was też jest tak źle?
                      Dziku

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24016

a z czym dokładniej związane jest zniknięcie różnych tytoni z trafik?
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• dziku
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.12
                          • 1992

ART napisał(a)
                          a z czym dokładniej związane jest zniknięcie różnych tytoni z trafik?
                          Nie zajmuję się handlem tytoniami, ale rozmawiałem na ten temat w maju z właścicielem sklepu tytoniowego tradycyjnego i zarazem internetowego Silver Tobacco
                          Z tego co zapamiętałem to po wejściu do UE tytonie mogą handlowcy sprowadzać do kraju na podstawie przepisów unijnych. A te wiążą się chyba z wyższymi opłatami (celnymi? - już nie pamiętam...) No i zaraz po wejściu do Unii zapowiadano podwyżkę cen tytoni o 10 do 30 %. Podwyżka oczywiście miała miejsce, a najbardziej odczuli ją fajczarze z miejscowości w których jest mało trafik, co oznacza brak konkurencji. W Łodzi nie było tak źle...
                          Poza tym po wejściu do UE importerzy chyba nie bardzo umieli się w tych nowych przepisach poruszać.
                          A obecnie tytoni brak jeszcze z dodatkowego powodu. Otóż większość z nich przybywała do Polski z Czech. Tam sprowadzała je (i pakowała) firma Mostex. No i podobno polski oddział owego Mostexu (zlokalizowany chyba w Lublinie) nie może się dogadać z czeskim Mostexem... A na dodatek "odkryli", że najwięcej zarabiają na tytoniach papierosowych. I to tych sprzedawanych w pakach 0,5 - 1 kg. Kwestię jakości przemilczę... No i tytonie fajkowe stały się mało istotnym segmentem ich rynku
                          Właściwie w pełnym wyborze można teraz kupić jedynie tytonie Samuela Gawitha. Ale ich oficjalnym importerem z USA jest wspomniane już Silver Tobacco. Niestety nie są to tanie tytonie. Najlepiej kupić przez internet, bo w trafice trzeba dać już za nie około 40 zł...
                          W sporym wyborze są jeszcze "Holgery". Trochę Mac Barenów... Reszta - resztki. Tu kilka Dunhilli, tam ostatni, smutny Peterson, jeszcze gdzie indziej ze dwa Wessexy. Smutno
                          Dziku

Comment

• mjp
                            • 2004.02
                            • 954

Smutno, zwłaszcza, że we Wrocławiu, w okrąglaku, tytonie Samuel Gawith są po 49.50 za 50 gram. Jak tak dalej pójdzie, to będzie się opłacało ściągać tytonie np z Sinjeco, bezpośrednio ze Szwajcarii.... Zresztą we Wrocławiu ceny fajek, tytoni i akcesoriów są mniej więcej dwa razy wyższe niż w internecie.
                            Maciek

Comment

• dziku
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.12
                              • 1992

mjp napisał(a)
                              (...)we Wrocławiu, w okrąglaku, tytonie Samuel Gawith są po 49.50 za 50 gram.
                              Ale cena
                              W Łodzi są po 40 zł i już to jest jak dla mnie zbyt drogo. Cóż - przez internet są do kupienia za 29,80 i to jest niezła cena. Szczególnie jak się kupuje więcej tytoniu - np w kilka osób. Już kilka razy składaliśmy z kolegami takie wspólne "łódzkie" zamówienie i nigdy nie było problemu.
                              Dziku

Comment

• mjp
                                • 2004.02
                                • 954

Właśnie zamówiłem dwa pudełka przez internet. W sumie nawet uwzględniając koszt przesyłki wychodzi niezła cena. A tak jakoś inni fajczarze-piwowarzy z Wrocławia nie chcą się ujawnić, żeby wspólne zamówienia składać.
                                Maciek

Comment