Twilight_Alehouse czy wiesz co to znaczy "prawie"?
Kondycja piwowarstwa polskiego
Collapse
X
-
-
ART napisał(a)
Beciku drogi, ocen jest ponad 1200 - jeżeli wskażesz mi tą sugerowaną WIĘKSZOŚĆ tych ocen, które popierają Twoją tezę będę wdzięczny
e-prezes napisał(a)
to ciekawe, bo moim znajomkom, dla których nie ma lepszego niż Żywiec ono było ekstra zastanawiam się ile w tym sensu.
abernacka napisał(a)
Szanowny Beciku, mógłbyś mi wskazać tekst gdzie jest napisane że, Rycerz jest "zdecydowanie zepsuty (kwaskowaty i mętny)". Troszeczkę przeinaczasz fakty. Po pierwsze jakbyś wiedział ( a chyba tego nie wiesz) piwko te miało zawsze lekką nutę kwasku. Po drugie piwko, które dostarczyłem na zlot było świeżutkie (dzień wcześniej rozlewane do butelek).
Rozumiem że wskazujesz w tym tekście na Gościszewo. I tu jesteś w dużym błędzie!! Po pierwsze browar ten nie posiada pasteryzatora, co w okresie letnim może troszeczkę zmienić smak piwa. Po drugie Rycerza w 3mieście można zakupić tylko w jednym miejscu, a więc twoje stwierdzenie " Byle jak najwięcej" mija się z prawdą. A po trzecie chyba prawie każdy mały browar wkłada duszę do tego, co robi w przeciwieństwie do dużych browarów.
Część osób pisze, że woli nierówną produkcję (raz lepsza, raz gorsza) ale tej nawet wielkie koncerny nie mogą dotrzymać. I nie jest to problem tylko małego browaru ale duzych także.
Piłem dzięki Tobie Rycerza (za co dziękuję) i możesz spojrzeć w moją ocenę tego piwa, żadnej kwaskowatości tam nie stwierdziłem co przeczy temu, że zawsze jest kwaskowate, a czy piwo typu pils powinno być w ogóle kwaskowate? Nawet z lekką dozą? Czy fakt rozlewu dzień wcześniej do butelek świadczy o tym, że to piwo nie mogło juz wcześniej przed rozlewem załapać jakiegoś bakcyla?
Akurat o Rycerzu nie myślałem pod kątem "byle więcej".Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
becik napisał(a)
nie twierdzę, że jest wiekszość takich ocen, chciałem jedynie zwrócić uwagę, że takie oceny się pojawiają
becik napisał(a)
A zdecydowana większość forumowiczów wychwala pod niebiosa produkty małych browarów mimo faktu, że te piwa czasem są po prostu beznadziejne, czemu tak jest?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
ART napisał(a)
dobrze, zacytuję:
co prawda mowa tu o oceniających ale wychodzi na to samo.
- zdecydowana większość piw jest dobrze, bardzo dobrze oceniania przez forumowiczów (przeze mnie również)
- CZASEM pojawiają się kiepskiej jakości piwa z małych browarów, które otrzymują wysokie noty mimo ewidentnego etapu ich "rozkładu"
(o gustach sie nie dyskutuje, to wiem i nie neguję tego ale to tylko moja opinia komuś mogą smakować, ja je wylewam teraz)
Dlatego jako przykład podałem Królewskie z Ciechanowa czy dzisiejszy Rycerz, nie generalizowałem że wszyscy, czy wszystkie piwa tylko, że w większości te mętne bądź wątpliwej jakości otrzymują dość dobre oceny. Może pokrętnie to wcześniej ująłem i zbyt ogólnikowo ale to własnie miałem na myśliGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
dziku napisał(a)
Teraz bardzo polskie pytanie... co jest lepsze: stała niska jakość czy może niestała, ale czasem bardzo wysoka...Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia
Comment
-
-
-
peter_1000 napisał(a)
(...)Piwo komercyjne to produkt opatrzony marką. A marka ma o jakiejś jakości świadczyć.(...)
Poza tym, że świadczy o jakości - w większości kiepskiej i bezsmakowej.
A używając Twojego motoryzacyjnego porównania - nie słyszałeś o nieudanych wersjach Mercedesów czy Audi.Dziku
Comment
-
-
Becik - dzięki za wyjaśnienie- tarez jest jasność o co chodziło
Co do porónań piwa do samochodów - bardzo proszę oszczędzić sobie takich zupełnie niadekwatnych zestawień. Samochód jest wytworem nieorganicznym (przynajmniej na razie)... w przeciwieństwie do piwa (przynajmniej na razie).- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
dziku napisał(a)
A co owa marka ma do smaku
Poza tym, że świadczy o jakości - w większości kiepskiej i bezsmakowej.
A używając Twojego motoryzacyjnego porównania - nie słyszałeś o nieudanych wersjach Mercedesów czy Audi.
Co do nieudanych Mercedesów to i szwajcarskie zegarki czasem stają, tylko ciut rzadziej niż NRD-owskie Ruhry.Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia
Comment
-
-
każde piwo, które jest SPRZEDAWANE jest produktem komercyjnym.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
ART napisał(a)
każde piwo, które jest SPRZEDAWANE jest produktem komercyjnym.Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia
Comment
-
-
peter_1000 napisał(a)
Nie chodzi mi o markę w tym sensie że wszystkie piwa pochodzące z dużych i renomowanych browarów są świetne i wybitne. Chodzi mi o markę wogóle. Markę, która firmuje każde komercyjne piwo taką jak: Goolman, Brax czy nawet Żywiec. Jak raz się natnę np na Gruenengoldzie, to więcej po piwo o tej nazwie już nie sięgnę. I to tyle co marka ma do smaku.
Comment
-
-
emes napisał(a)
Czyli jesteś po prostu ofiarą reklam, skoro otoczka iluzji z nich, zwana przez Ciebie marką ma generalne znaczenie w wyborze piwa. Może ja coś przeoczyłem, ale jakie Ty w ogóle piłeś te straszne piwa z małych browarów, bo ciągle zestawiasz piwo koncernowe vs. piwo koncernowe. Do tego jak na złość można mniemać , że tą słabą "kondycję polskiego browarnictwa" reprezentuje według Ciebie browar belgijski.Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia
Comment
-
-
peter_1000 napisał(a)
Człowieku, ja piszę o rynku komercyjnym nie o browarnictwie amatorskim.A częścią rynku jest także marka.
A propo kuriozalnych wywodów nt co to jest marka, to jeśli nie oglądasz reklam piw którymi się zachwycasz, to na czym opierasz wartość danej marki i na podstawie czego tworzysz u siebie wyobrażenie jakiejś marki jak podobno bierzesz pod uwagę markę ogólnie, a nie tylko jakość produktu ?
Co według Ciebie najskuteczniej tworzy markę danego piwa w Polsce ? Czyż nie reklama ? A może Ty innej ekonomii się uczyłeś.
Comment
-
Comment