Kondycja piwowarstwa polskiego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter_1000
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.05
    • 583

    #61
    emes napisał(a)
    ... to na czym opierasz wartość danej marki i na podstawie czego tworzysz u siebie wyobrażenie jakiejś marki...
    Na podstawie tego czy mi smakowało
    emes napisał(a)
    ... jak podobno bierzesz pod uwagę markę ogólnie, a nie tylko jakość produktu ?
    A tu to faktycznie mi ciężko zrozumieć o co Ci chodziło.
    emes napisał(a)
    Co według Ciebie najskuteczniej tworzy markę danego piwa w Polsce ? Czyż nie reklama ? A może Ty innej ekonomii się uczyłeś.
    A czy produkt nie reklamowany a z nazwy określony nie posiada marki?
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

    Comment

    • Kemp
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.03
      • 357

      #62
      Z ogromnym zainteresowaniem śledzę tą dyskusję. Jak tylko przeczytałem tytuł tematu wiedziałem, że będzie gorąco. Tego typu dyskusje nigdy nie będą rozstrzygnięte zwłaszcza, że gro Forumowiczów jest związana z branżą piwowarską tylko emocjonalnie ( bez urazy ). Na poczatek należało by zakreślić ramy omawianych tematów do np.
      - jakości organoleptycznej,
      - formy własności,
      - kondycji finansowej.
      Niestety tego typu tematów nie da się obiektywnie omówić między innymi dlatego, że emocje biorą górę nad dogłębną znajomością zagadnienia.
      Kemp

      Comment

      • peter_1000
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.05
        • 583

        #63
        Kemp napisał(a)
        ...gro Forumowiczów jest związana z branżą piwowarską tylko emocjonalnie ( bez urazy ...
        Przyznam że nie rozumiem, a jak inaczej miałbym być z nią związany . Niestety jeszcze na browar mnie niestać, ale może kiedyś
        Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

        Comment

        • grzeber
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 2891

          #64
          Niektórzy są związani również zawodowo.
          pozdrawiam
          www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

          Comment

          • Tabletka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.11
            • 194

            #65
            A inni jeszcze organo-leptycznie

            Comment

            • kloss
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 2526

              #66
              Temat "Kondycja Piwowarstwa Polskiego" w dyskusji sprowadził się o ile dobrze zauważyłem do jakości i smaku piwa.Chciałbym go też odnieść do kondycji browarów.Moim zdaniem to jest główne zagrożenie.W ostatnim czasie padło kilka browarów/Chojnów,Góra,Męcka Wola,Krasnystaw/,niepewny jest los Grybowa.Kilka innych ma moim zdaniem niewielkie szanse przetrwania/co oczywiście związane jest zwykle z jakością piwa/.Obawiam się,że w najbliższym czasie czeka nas kataklizm bo dla małych browarów szansą jest sprzedaż lokalna a jeżdżąc po Polsce zbyt często nie widziałem w sklepach lokalnego piwa,tylko produkty standartowe.

              Comment

              • peter_1000
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.05
                • 583

                #67
                Podobno w zdrowym kapitaliźmie na jeden sukces przypada pięć bankructw. Tyle że w Polsce jest nie zdrowy a wciąż dziki kapitalizm. Dlatego też spodziewam się dalszych zamknięć. Małe browary mają coraz trudniejszy dostęp do rynków lokalnych.I nie piszę tu o Warszawie, Łodzi czy Krakowie a o maleńkich miasteczkach lub wioskach gdzie piwa sprzedaje się jednak najwięcej. Choćby takie piwo z kija Właściciele lokali nęceni bonusami coraz częściej podpisują umowy z koncernami, a te blokują w umowach dostępność konkurencyjnch piw lanych , co najbardziej uderza w maluczkich.
                Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                Comment

                Przetwarzanie...
                X