Alkoholizowanie piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • talrasha
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 685

    Alkoholizowanie piwa

    Wczoraj na imprezie rodzinnej zastanawiałem się z bartem ciotecznym nad tym czy w Polsce niektóre browary alkoholizują piwo - chodzi o to czy w niektórych browarach dodaje się do piwa spirytusu. Mój brat przeczytał gdzieś, że tak się robi z Okocim Mocne. Nie chce mi się w to za bardzo wierzyć bo wydaje mi się, że alkoholizowanie piwa było by dużo droższe od normalnego ważenia piwa. Jak możecie napiszcie co o tym sądzicie.
    Catalunya es una nación y el Barça es un ejército
  • Petrax
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.12
    • 662

    #2
    Kto wie... Może i taniej wychodzi uwarzenie jakiegoś parszywego sikacza i zaprawienie go spirytusem w celu zabicia smaku. W końcu wystarczy niewielka ilość żeby dość znacznie podnieść woltaż piwa. Wystarczy tu podać przykład Hammera Mocnego o kolorze bardzo jasnym a zawartości alkoholu 7,8%, że o smaku już nie wspomnę...
    In cervisia veritas
    http://www.ptxc.de.vu
    Пиво - вот мое экотопливо

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23960

      #3
      warzenia! FCJP
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Kemp
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.03
        • 357

        #4
        Ja się jeszcze nie zetknąłem z takim przypadkiem. Aczkolwiek często się słyszy takie opinie, zwłaszcze przy piciu piwa odfermentowanego "do dechy", brak jest w takim piwie pełni smaku, smakowistości, za to wytrawność smaku podkreśla przebijający alkohol.
        Kemp

        Comment

        • SAIMIR
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.11
          • 182

          #5
          Nie wiem czy dodawanie spirytusu ma coś wspólnego z warzeniem piwa, ale znając naszą pomysłowość ,
          to kto wie? Wcześniej takiego podejrzenia nabrałem co do piwa:
          Amber Mocny.

          Comment

          • Piwofil
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2002.01
            • 907

            #6
            Nie wiem czy jakiś browar stosuje taką metode do wzmacniania piwa ale jeśli tak to moim faworytem jest Top Mocne.
            Last edited by Piwofil; 2002-03-18, 16:21.
            www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

            Comment

            • zythum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.08
              • 8305

              #7
              Proponuję Mocne "piwa" z Jabłonowa
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

              Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

              Comment

              • Piwofil
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2002.01
                • 907

                #8
                zythum napisal/a
                Proponuję Mocne "piwa" z Jabłonowa
                Imperator to moje ulubione piwo w kategori:
                Piwo jasne spirytusowe.
                Co prawda na etykiecie pisze że jasne mocne ale na pewno kłamią
                www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

                Comment

                • Czes
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.06
                  • 752

                  #9
                  W Polsce eksperymentowano z dodawaniem do gotowego piwa etanolu w latach 70-tych. Był wówczas problem z nadprodukcją tego "paliwa" i brakami w piwie. Wyniki były zniechęcające. I nie chodziło o walory smakowe, bo tymi nikt się zbytnio nie przejmował ale o trwałosć piwa. Łatwo załamywał się delikatny układ koloidalny jakim jest piwo i pojawiały się zmętnienia. A osadem to nasz konsument już się brzydzi wielce!

                  Mogę zaryzykować twierdzenie, że nikt nigdzie w krajowych browarach piwa nie alkoholizuje dodatkiem spirytusu!
                  O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                  Comment

                  • Kemp
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.03
                    • 357

                    #10
                    Originally posted by Piwofil
                    Nie wiem czy jakiś browar stosuje taką metode do wzmacniania piwa ale jeśli tak to moim faworytem jest Top Mocne.
                    Top Mocne robi się wręcz odwrotnie tzn. rozcieńcza się wodą Mocne 15,1 do 14,1Blg. Ot i cała tajemnica różnorodnych smakowych doznań.
                    Kemp

                    Comment

                    • Piwofil
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2002.01
                      • 907

                      #11
                      Kemp napisal/a

                      Top Mocne robi się wręcz odwrotnie tzn. rozcieńcza się wodą Mocne 15,1 do 14,1Blg. Ot i cała tajemnica różnorodnych smakowych doznań.
                      Z całym szacunkiem dla Twojego zawodu ale Top Mocne raczej nie dostarcza pozytywnych wrażeń.
                      Przynajmniej ciesze się że nie dolewacie spirytu.
                      www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

                      Comment

                      • talrasha
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.11
                        • 685

                        #12
                        Mogę zaryzykować twierdzenie, że nikt nigdzie w krajowych browarach piwa nie alkoholizuje dodatkiem spirytusu!
                        Mi też się tak wydaje, po pierwsze wyszłoby to prędzej czy później - browary konkurencyjne nagłośniłyby to bardzo w mediach, a po drugie wydaje mi się, że wyszłoby to drożej niż tradycyjna receptura - droższa akcyza na spirytus?
                        Catalunya es una nación y el Barça es un ejército

                        Comment

                        • booliczek
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2001.12
                          • 39

                          #13
                          Dla mnie te wszystkie piwa na spirytusie to straszne syfy.
                          TYLKO HEINEKEN

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23960

                            #14
                            pozostaje pytanie, które to są "TE piwa"?
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • Jureko
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.03
                              • 8

                              #15
                              piwo mocne

                              do prawie kazdego mocnego piwa dolewa sięspirytus koszt 1l spirytusu przemysłowego tzn bez akcyzy to około 4zl lub co

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X