Wczoraj na imprezie rodzinnej zastanawiałem się z bartem ciotecznym nad tym czy w Polsce niektóre browary alkoholizują piwo - chodzi o to czy w niektórych browarach dodaje się do piwa spirytusu. Mój brat przeczytał gdzieś, że tak się robi z Okocim Mocne. Nie chce mi się w to za bardzo wierzyć bo wydaje mi się, że alkoholizowanie piwa było by dużo droższe od normalnego ważenia piwa. Jak możecie napiszcie co o tym sądzicie.
Alkoholizowanie piwa
Collapse
X
-
Kto wie... Może i taniej wychodzi uwarzenie jakiegoś parszywego sikacza i zaprawienie go spirytusem w celu zabicia smaku. W końcu wystarczy niewielka ilość żeby dość znacznie podnieść woltaż piwa. Wystarczy tu podać przykład Hammera Mocnego o kolorze bardzo jasnym a zawartości alkoholu 7,8%, że o smaku już nie wspomnę...
-
-
warzenia! FCJP- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Ja się jeszcze nie zetknąłem z takim przypadkiem. Aczkolwiek często się słyszy takie opinie, zwłaszcze przy piciu piwa odfermentowanego "do dechy", brak jest w takim piwie pełni smaku, smakowistości, za to wytrawność smaku podkreśla przebijający alkohol.Kemp
Comment
-
-
Nie wiem czy jakiś browar stosuje taką metode do wzmacniania piwa ale jeśli tak to moim faworytem jest Top Mocne.Last edited by Piwofil; 2002-03-18, 16:21.www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD
Comment
-
-
Proponuję Mocne "piwa" z JabłonowaTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
zythum napisal/a
Proponuję Mocne "piwa" z Jabłonowa
Piwo jasne spirytusowe.
Co prawda na etykiecie pisze że jasne mocne ale na pewno kłamiąwww.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD
Comment
-
-
W Polsce eksperymentowano z dodawaniem do gotowego piwa etanolu w latach 70-tych. Był wówczas problem z nadprodukcją tego "paliwa" i brakami w piwie. Wyniki były zniechęcające. I nie chodziło o walory smakowe, bo tymi nikt się zbytnio nie przejmował ale o trwałosć piwa. Łatwo załamywał się delikatny układ koloidalny jakim jest piwo i pojawiały się zmętnienia. A osadem to nasz konsument już się brzydzi wielce!
Mogę zaryzykować twierdzenie, że nikt nigdzie w krajowych browarach piwa nie alkoholizuje dodatkiem spirytusu!O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Originally posted by Piwofil
Nie wiem czy jakiś browar stosuje taką metode do wzmacniania piwa ale jeśli tak to moim faworytem jest Top Mocne.Kemp
Comment
-
-
Kemp napisal/a
Top Mocne robi się wręcz odwrotnie tzn. rozcieńcza się wodą Mocne 15,1 do 14,1Blg. Ot i cała tajemnica różnorodnych smakowych doznań.
Przynajmniej ciesze się że nie dolewacie spirytu.www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD
Comment
-
-
Mogę zaryzykować twierdzenie, że nikt nigdzie w krajowych browarach piwa nie alkoholizuje dodatkiem spirytusu!Catalunya es una nación y el Barça es un ejército
Comment
-
-
pozostaje pytanie, które to są "TE piwa"?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment