Alkoholizowanie piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jureko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.03
    • 8

    #16
    piwo mocne

    czas fermentacji rozni sie pomiedzy piwem mocnym a pilsem o okolo tydzien wniosek jest prosty jesli chce sie zaoszczedzic niestety

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23909

      #17
      Re: piwo mocne

      Originally posted by Jureko
      do prawie kazdego mocnego piwa dolewa sięspirytus koszt 1l spirytusu przemysłowego tzn bez akcyzy to około 4zl lub co
      podaj może konkretne przykłady, chętnie się dowiem które to są
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • szarpik
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.02
        • 676

        #18
        ale się tu ciekawostek dowiaduje ... spirytus w piwie no no no co za obrzydliwość
        WWW.EKSTRAKLASA.NET

        Comment

        • ANDRO
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.10
          • 640

          #19
          Proponuję żeby takie tezy jak "dolewanie spirytusu do mocnych piw" popierać jakimiś dowodami albo chociaż poszlakami . Bo same domysły to niczego nie przesądzają a wręcz śmierdzą mi trochę dywersją niskoalkoholowców...
          Miłośnik Mocnych - Andro.
          Andro z wyspy jednej takiej.
          http://www.bahama.uznam.net.pl/

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23909

            #20
            tak!

            dlatego też nikt nie zamierza podać konkretnego przykładu
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Kemp
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.03
              • 357

              #21
              Originally posted by Piwofil


              Z całym szacunkiem dla Twojego zawodu ale Top Mocne raczej nie dostarcza pozytywnych wrażeń.
              Przynajmniej ciesze się że nie dolewacie spirytu.
              Nie pracuję tam już od września '01.
              TOP to wymysł marketingowców - w myśl zasady : taniocha bez względu na jakość ( niestety ).
              Piwowar w browarze nie ma nic do gadania i musi robić to co chce handel i marketing.
              Kemp

              Comment

              • adam16
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.02
                • 9865

                #22
                Originally posted by ANDRO
                Proponuję żeby takie tezy jak "dolewanie spirytusu do mocnych piw" popierać jakimiś dowodami albo chociaż poszlakami . Bo same domysły to niczego nie przesądzają a wręcz śmierdzą mi trochę dywersją niskoalkoholowców...
                Miłośnik Mocnych - Andro.
                To się bierze chyba z zapachów jakie emitują co niektóre mocniejsze piwa. Ale nie chcę wierzyć w to dolewanie spirytusu.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                Comment

                • talrasha
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.11
                  • 685

                  #23
                  Rozmawiałem z kilkoma osobami związanymi z tematem i zaprzeczają one jakoby, któryś z większych browarów dolewał spirytusu do piwa. Mi też wydaje się to mało realne. Następny argumen potwierdzający tą teorię to to że chyba ktoś kontroluję ten cały proces warzenia (chodzi mi o kogoś z zewnątrz) i nie chce mi się wierzyć, że nie wyszło by to na jaw w którymś z browarów.
                  Catalunya es una nación y el Barça es un ejército

                  Comment

                  • Simon
                    † 1964-2008 Piwosz w Raju
                    • 2001.02
                    • 993

                    #24
                    Nie dolewa się spirytusu.
                    Dixi.
                    Simon

                    Comment

                    • maslak
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2002.01
                      • 41

                      #25
                      Rzeczywiście są marne piwa, które zajerzdżają spirytusem, ale jest to, jak myślę, skutek źle przeprowadzonego warzenia, a nie dolania spirytusu. Sam kiedyś zrobiłem eksperyment i do piwa dolałem vody. Efekt był zdecyowanie negatywny, obrazowo: błeeeeeeeeeeeeeee.

                      Najnowszy produkt Jabłonowa "Gulczas". Wartość ekstraktu (9,5) w stosunku do voltarzu (6%) trochę razi, ale na etykiecie mamy informację, że jest to piwo
                      Pozdrowienia od Maslaka

                      Comment

                      • Kudłaty
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.09
                        • 1972

                        #26
                        Czasami faktycznie czuć posmak spirytu. Miałem taki przy piciu Królewskirgo z puszki

                        Comment

                        • ANDRO
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2001.10
                          • 640

                          #27
                          No w końcu w procesie warzenia wytwarza się jakiś tam alkohol,nie? To czym ma pachnieć , sierścią wielbłąda?
                          Andro z wyspy jednej takiej.
                          http://www.bahama.uznam.net.pl/

                          Comment

                          • adam16
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.02
                            • 9865

                            #28
                            Tylko niech nie wali spirytem. Piwo ma pachnieć piwem. Ot co!
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                            Comment

                            • ZEET
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2002.04
                              • 21

                              #29
                              Piłem kiedyś na Mazurach piwo które waliło drożdżami ,FUJ,
                              lepszy już zapach spirytu.
                              POZDRAWIA ZEET

                              Comment

                              • Kemp
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2002.03
                                • 357

                                #30
                                Browary kontrolowane są przez Urząd Kontroli Skarbowej. Inspektorami są zazwyczaj ludzie wywodzący się z branży i dokładnie wiedzą o co chodzi w tym całym zamieszaniu. Piwo tak jak spirytus podlegają pod akcyzę, każdy ruch tego typu powinien być zauważony na produkcji i w księgowości w fakturach.
                                Kemp

                                Comment

                                Przetwarzanie...