Ideologiczne picie piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radogol
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.02
    • 38

ja mysle ze zapotrzebowanie na brackie w samym cieszynie i okolicach jest zbyt duze zeby ktos chcial zamknac ten browar. poza tym cieszyn to nie jakas tam warszawa (gdzie to jest w ogole ??) z ludzmi z calej polski. w cieszynie mieszkaja cieszyniacy, tu jest kultura, tu jest pamiec o monarchii austro-wegierskiej, tu jest tradycja, tu w wszystkich (porzadnych) knajpach mozna dostac brackie, browar zamkowy sponsoruje wiele imprez lokalnych. brackie to piwo lokalne i skoro tyle lat przetrzymalo konkurencje zza granicy (kiedys piwo czeskie bylo ponad 2 krotnie tansze) bo czemu niby mialoby nie przetrzymac heinekena ??

damy rade.
    powrót po latach na browar.biz

Comment

• jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

Obyś miał rację!
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• remfire
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1334

Jak to miło posłuchać , gdy ktoś mądrze mówi. Radogol pieknie to ujął. Jesli browar dba o swoja okolicę to ma juz wielkiego plusa. Kazdy z browarów powinien stopniowo rozszerzać teren swojego działania , a nie od razu rzucać sie na odległe tereny zapominając o lokalnym rynku. Inaczej żaden mały browar nie ma szans na długie istnienie. Już raz to mowiłem , ale powtórzę. Czytałem na forum wiele dobrego o Brackim i oczywiście chciałbym go spróbować , ale jeśli ma być dostepne u mnie , a ma go brakować w okolicach Cieszyna to odpuszczę go sobie do czasu podrózy w tamte strony. Sądzę że podstawą działania małych browarów sa rynki lokalne , a nie tylko te z najwiekszych aglomeracji.

Comment

• robox
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.11
          • 8188

remfire napisał(a)
          Kazdy z browarów powinien stopniowo rozszerzać teren swojego działania , a nie od razu rzucać sie na odległe tereny zapominając o lokalnym rynku. Inaczej żaden mały browar nie ma szans na długie istnienie.
          Słowa te ewidentnie opisują przykład Lwówka Śląskiego, który poznikał z oferty sklepów w pobliskich miejscowościach, za to pojawił się np. w Warszawie, Krakowie. Oby tylko ostatnie słowa remfire się nie sprawdziły.

Comment

• radogol
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2004.02
            • 38

remfire napisał(a)
            Czytałem na forum wiele dobrego o Brackim i oczywiście chciałbym go spróbować , ale jeśli ma być dostepne u mnie , a ma go brakować w okolicach Cieszyna to odpuszczę go sobie do czasu podrózy w tamte strony. Sądzę że podstawą działania małych browarów sa rynki lokalne , a nie tylko te z najwiekszych aglomeracji.
            aczkolwiek brackie mozna dostac np w krakowie i to zarowno w supermarketach jak (geant w m1 jesli dobrze pamietam) jak i nieduzych delikatesach (ale tylko w konserwie)

ale z moich obserwacji - w krakowie (gdzie obecnie studiuje) mimo ze brackie jest dostepne - nie cieszy sie zbytnim zaintersowaniem. to chyba zawsze bedzie lokalne piwo, popularne w cieszynskim.

Comment

• remfire
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.03
              • 1334

Co do Lwówka , to ma u mnie dużego minusa. Nie znalazłem go w żadnym z okolicznych miast. Kupiłem go dopiero gdy wybrałem sie ( prawie że specjalnie ) do samego Lwówka. Na forum czytam za to że np w Lublinie pijają go ostatnio coraz częściej...

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23926

część wycieczki miejskiej została wydzielona: http://www.browar.biz/forum/showthre...threadid=46174
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• zgrredek
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.10
                  • 315

W tym roku wypiłem 14 Żywców, 7 Okocimiów i 5 Lechów. Ale nie zapłaciłem za nie ani złotówki. Czyli, że zostałem nimi poczęstowany, a nieładnie odmawiać. Po za tym piję piwo jak najbardziej ideologicznie co nie oznacza, że gotów jestem pić n.p. MegaVata, bo jest z Jabłonowa, czyli z Mazowsza gdzie i ja mieszkam. NA pierwszym miejscu w moim piwnym dzienniku jest Ciechanów, bo to i smacznie i regionalnie. Wiem, że moje małe spożycie (średnio 0,25 l. dziennie) nie jest w stanie wpłynąć w jakikolwiek sposób na finansową kondycję jakiegoś browaru, ale mam psychiczny komfort, że nie finansuję wielkich koncernów. A Brackie piję chętnie i nie widzę w tym braku konsekwencji drogi Beciku, bo browar w Cieszynie nie będzie zamknięty tak długo jak długo nie zacznie przynosić strat. Jak Brackie zaczną produkować w Żywcu i będzie można dostać je w całej Polsce, to przestanę je kupować.
                  www.collections.pl
                  Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych

Comment

• becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

P-Oset napisał(a)
                    (...) ale mam psychiczny komfort, że nie finansuję wielkich koncernów. A Brackie piję chętnie i nie widzę w tym braku konsekwencji drogi Beciku, bo browar w Cieszynie nie będzie zamknięty tak długo jak długo nie zacznie przynosić strat. Jak Brackie zaczną produkować w Żywcu i będzie można dostać je w całej Polsce, to przestanę je kupować.
                    Jak możesz mieć psychiczny komfort, że nie finansujesz koncernów? Pijąc Brackie z br w Cieszynie należącego do portfela Heinekena własnie to robisz.
                    Tu nie chodzi o browar, a o grupę kapitałową
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

Co więcej - od momentu, gdy dystrybucją Ciechanowa (w wyniku zawartej ostatnio ugody) zajmie się Żywiec Trade Holding, kupowanie ciechanowskiego piwa np. w Warszawie będzie również finansowaniem tej samej grupy kapitałowej. Rozumiem, że wtedy picie "Ciechana" będzie "ideologicznie niepoprawne"...
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

remfire napisał(a)
                        Co do Lwówka , to ma u mnie dużego minusa. Nie znalazłem go w żadnym z okolicznych miast.
                        Hm. Wydawało mi się, że Wrocław jest "okolicznym miastem" do Strzegomia, a tu Lwówek na kazdym niemal rogu mozna kupić
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• radogol
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2004.02
                          • 38

dzisiaj mialem okazje kilka kufli brackiego wychylic w karczmie zemsta w cieszynie ofc. przednie jak zwykle. okocim pity zazwyczaj sie nie umywa,bo skadze.

niech zyje bracki browar zamkowy.

tak na marginesie popytalem troche dzisiaj - zywiec porter wazony jest w cieszynie - ale butelkowany w zywcu, nic sie nie dowiedzialem, na temat portera z beczki.
                          Last edited by radogol; 2004-12-29, 23:55.

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23926

no bo nie ma już takiego w "produkkcji".

p.s. miło będzie jeśli użyjesz polskiej diakrytyki.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• remfire
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 1334

Jak to miło usłyszeć że Wrocław jest " okolicznym miastem " Strzegomia
                              Mówiąc o poszukiwanich Lwówka, nie mialem na myśli Wrocławia bo to raczej nieco inna skala. Jednak w pewnym sensie słowa Marusi potwierdzają moją opinie , bo przecież z Lwówka jest bliżej do Jawora czy Strzegomia niż do Wrocławia. Zaczynam mysleć że Lwówek jest dostepny tylko w miastach wojewodzkich.
                              No i chyba nie jest na każdym rogu , bo bywam we Wrocławiu 1 lub 2 razy w miesiącu i nie miałem szczęścia go spotkać. Spotkalem za to Diamenta z Zabrza i teraz jest mi bardzo smutno bo nie moge go ponownie upolować.

Comment

• zgrredek
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2002.10
                                • 315

becik napisał(a)
                                Jak możesz mieć psychiczny komfort, że nie finansujesz koncernów? Pijąc Brackie z br w Cieszynie należącego do portfela Heinekena własnie to robisz.
                                Tu nie chodzi o browar, a o grupę kapitałową
                                Już kilka osób w tej dyskusji starało się uzmysłowić Ci różnicę między piciem piw z Żywca, Warki, Leżajska i piwa z Cieszyna. Ponieważ tężsi ode mnie teoretycy nie dali Ci rady to ja nie zamierzam próbować.
                                www.collections.pl
                                Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych

Comment

Przetwarzanie...
                                X