ano niestety... choć ciągle jeszcze liczę że podciągną tego jedneo koźlaka o jeden stopień wyżej, by nie był tylko koźlakiem z nazwy.
bock, weizenbock, festbock i koźlak...
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Żeby tylko się nie okazało, że polskim jasnym bockiem jest taki IMPERATOR...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
wydaje mi się że konieczny jest także udział innych słodów (m.in. monachijski, wiedeński) w zasypie aby stworzyć bocka, ale może Czes znajdzie chwilkę abyśmy nie musieli mieć wątpliwości.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
no dobrze to już wiemy co nieco, n.t. bocków.
czy zatem w jakimś polskim piwie stosuje się więcej niż jeden słód do produkcji? poza porterami i quasistoutami...
konkretniej czy nasze bocki - Jurand i Amber są warzone tradycyjną niemiecką metodą czy nie, z udziałem kilku słodów. pytanie wynika z tego, że różnica smakowa między tymi koźlakami jest wyraźna, a poza tym Jurand dodaje wit. C, Amber nic o tym nie wspomina. dodatkowo przy wysokim ekstrakcie obu mam wrażenie, że są rozwodnione.
Comment
-
-
ART napisał(a)
wydaje mi się że konieczny jest także udział innych słodów (m.in. monachijski, wiedeński) w zasypie aby stworzyć bocka, ale może Czes znajdzie chwilkę abyśmy nie musieli mieć wątpliwości.
Wychodzi, że jasny bock nie musi zawierać żadnych slodów poza jasnym.
Comment
-
-
a weizenbock czyli pszeniczny to co?Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Wg "Das Grosse Buch vom Bier" Michaela Jacksona (moje wyd. 1977) nazwa Bock wywodzi się, jak wspomniał Krzysiu, od miasta Einbeck gdzie tradycja warzenia tego typu piwa sięga 1351 r.
Natomiast, wg Jacksona pierwszym doppelbockiem był warzony przez browar Paulaner z Monachium Salvator, którego popularność sprawiła, że piwo to zaczęły promować inne browary pod nazwą kończącą się zawsze na "ator", czyli wszelkie Optimatory, Animatory, Delicatory, Bajuvatory i ponad 120 innych piw z browarów niemieckich.
Comment
-
-
brzeczka napisał(a)
pod nazwą kończącą się zawsze na "ator", czyli wszelkie Optimatory, Animatory, Delicatory, Bajuvatory i ponad 120 innych piw z browarów niemieckich.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
O ile się nie mylę to Primator Double 24% ma w składzie również słód pszeniczny (a przynajmniej jest tak wersja Primatora 24%).
Doppelweizenbock?browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
o bockach/koźlakach dalej...
nie licząc uwcześnie warzonych koźlaków, czyli olsztyńskiego i amberowskiego produkowano w Polsce w okresie powojennym koźlaki w browarach Krotoszyn i Ostrów Wlkp. Czy gdzieś jeszcze? Czy piwo O'Key Brok Połczyn Zdrój, Dark Beer Piasta, Alt Bock Zabrza, Bock Kipera na eksport były bockami? piwowar2 sugerował, że bock musi mieć minimum 16% ekstraktu, jak zatem pasuje do tego amberowski koźlak ze swoim 14.5%?
odnoszę zatem wrażenie, że bockiem/koźlakiem można nazwać co się chce!Last edited by e-prezes; 2004-11-06, 12:16.
Comment
-
Comment