czytając oceny m.in. piwowara i tych szczęścliwców, którzy mają dostęp do wszelakiej maści tego rodzaju piwa oraz czytając opisy warzonych piw i receptury naszło mnie kilka pytań w tym temacie.
- po pierwsze co określa dane piwo jako koźlak/bock? (czytałem, że w jego produkcji korzysta się z dwu rodzajów słodów i karmelowego, w zależności od tego składu powstają jaśniejsze bocki lub ciemniejsze)
- po drugie czym różni się piwo jasne mocne dolnej ferm. od jasnego bocka lub doppelbocka? czy bocki są dolnej czy górnej fermentacji?
- po trzecie czy maibocki, festbocki i inne okazyjnie warzone są de fakto tymi samymi piwami czy receptura na wiosnę różni się od tej świątecznej?
- czy to wszystkie nazwy bocków: maibock, festbock, doppelbock, tripelbock, weizenbock, bergbock hell, bock pils?
jak coś mi się jeszcze przypomni co mnie nurtuje to zapytam.
- po pierwsze co określa dane piwo jako koźlak/bock? (czytałem, że w jego produkcji korzysta się z dwu rodzajów słodów i karmelowego, w zależności od tego składu powstają jaśniejsze bocki lub ciemniejsze)
- po drugie czym różni się piwo jasne mocne dolnej ferm. od jasnego bocka lub doppelbocka? czy bocki są dolnej czy górnej fermentacji?
- po trzecie czy maibocki, festbocki i inne okazyjnie warzone są de fakto tymi samymi piwami czy receptura na wiosnę różni się od tej świątecznej?
- czy to wszystkie nazwy bocków: maibock, festbock, doppelbock, tripelbock, weizenbock, bergbock hell, bock pils?
jak coś mi się jeszcze przypomni co mnie nurtuje to zapytam.
Comment