Bierhalle w Arkadii

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Biermaister
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.10
    • 1

    Bierhalle w Arkadii

    Znam ludzi, ktorzy robia minibrowar Bierhalle w Arkadii.
    Nie maja nic wspolnego z SOMA ani z zadnym innym browarem.
    Technologia bedzie przednia, prosto z Monachium, takoz i surowce.
    Chcialbym rozpoczac dyskusje na temat rodzajow piwa wazonego w
    Bierhalle.
    Wstepne propozycje to:
    jasne
    ciemne
    biale
    Co sadzicie o filtracji i innych smakach jak np: owocowe, guiness,ale,
    sprzedazy w butelkach i w malych beczkach na wynos?
    Rozpoczecie wazenia piwa jest planowane na wiosne (w zwiazku z kilkumiesiecznym okresem budowy urzadzen).
    Bede informowac o postepie prac.
  • grzeber
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2002.05
    • 2880

    #2
    Witamy w Browarze
    Propozycje piw są OK, a wszelkie dodatkowe piwa i eksperymenty będą mile widziane. Dla mnie piwa powinny być bez filtracji.
    Sprzedaż na wynos w szczególność w beczkach to świetny pomysł.

    Mile widziane będą wszelkie kolektybilia: podstawki, etykiety, szkło.
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #3
      filtracja nie jest konieczna ale rózne "brewpuby" róznie do tematu podchodzą, zależy od tego na co sami się decydują, choć w większości przypadków podaja piwa niefiltrowane, co do innych gatunków niż zaproponowane nie byłbym sobą jakbym nie zaproponował portera

      owocowe, kwestia gustu, róznie z nimi bywa, może komus podsmakują, innym nie, ja zawsze będę pić tradycyjne, owocowe posmaki wezmę tylko na spróbowanie

      sprzedaż na wynos - strzał w 10-tkę, musi być taka możliwość, byle nie w słoikach jak to miało miejsce w Somie, najlepsze byłyby butelki 1l. czy nawet 2l zamykane na krachle, wiadomo cena takich będzie wysoka ale przy wymianie nie byłoby już takich problemów
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #4
        Odp: Bierhalle w Arkadii

        Biermaister napisał(a)
        ...
        Wstepne propozycje to:
        jasne
        ciemne
        biale
        Co sadzicie o filtracji i innych smakach jak np: owocowe, guiness,ale,
        sprzedazy w butelkach i w malych beczkach na wynos?
        Rozpoczecie wazenia piwa jest planowane na wiosne ...
        Witam,
        1. jako nowicjusz pewnie nie zdążyłeś jeszcze zauważyć ale na tym forum preferujemy pisanie przy użyciu polskich znaków. Po prostu wygodniej się czyta.
        2. wstępne propozycje brzmią trochę zbyt ogólnie: jasne, ciemne, białe
        3. ja jestem za piwami niefiltrowanymi, za owocowymi nie przepadam, czy marka guiness nie jest przypadkiem zastrzeżona?
        Jak go chcielibyście warzyć?
        4. sprzedaż w butelkach - OK, małe beczki - zależy od wielkości kaucji za beczkę (aby nie była zaporowa).
        5 No i życzę powodzenia
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • ergie
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.05
          • 1041

          #5
          Odp: Bierhalle w Arkadii

          Biermaister napisał(a)(...)
          Technologia bedzie przednia, prosto z Monachium, takoz i surowce.(...)[/B]
          Jak tak to i piwa powinny byc monachijskie. Jasne i ciemne pszeniczne niefiltrowane, monachijski lager, i jakiś bock do tego Poza tym Marcowe do serwowania w okresie Oktoberfest.
          Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
          ------------------------------------------------------------------
          Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #6
            Keine filtracje Ja uważam, że piwa w browaro restauracji powinny być niefilrtowane i niepasteryzowane. To jest podstawa. Co do rodzajów piwa to nawiązania do tradycji bawarskich byłyby mile widziane. Tak więc piwa pszeniczne ale uważam, że klasycznie przygotowywane marcowe/marzen to byłoby dopiero TO. Oczywiście wszystkie eksperymenty też bardzo mile widziane. Czyli podsumowując - ja widziałbym to tak
            a) wersja marzycielska - w stałej ofercie monachijskie helles, dunkel, weisse oraz marzen. Dodatkowo piwa specjalne - świąteczne oraz eksperymenty.
            b) wersja chyba realistyczna - w stałej ofercie helles i dunkel. Wiosna i lato - weisse, jesień i zima - marzen lub/i bock. Świątecznie - bock, plus eksperymenty co jakiś czas.
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              #7
              Ten "guinness" pewnie miał oznaczać tyle, co "stout". Stout czy ale - czemu nie, owocowe - tak sobie. Dunkel - koniecznie. Białe - koniecznie. Bock - koniecznie. Marcowe - obowiązkowo .
              Bez filtracji.

              Pomysł ze sprzedażą na wynos - świetny, zwłaszcza w beczułkach (10 l?).

              Z utęsknieniem wyczekujemy wiosny...
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              Przetwarzanie...
              X