Tyskie z kukurydzy?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojjag
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.05
    • 13

    Tyskie z kukurydzy?

    Obiło mi się o uszy że SAB (właściciel kompanii piwowarskiej) zaczął do produkcji piwa używać kukurydzy. Ktoś może wie czy to przekłada się na browary SAB-a w Polsce tzn. czy tyskie albo lech też "jedzie" na kukurydzy?
  • dori
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.10
    • 320

    #2
    No, cóż grys kukurydziany jest prawie o połowę tańszy od słodu.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Mąki kukurydzianej dodaje się do wielu piw. Jest to normalny składnik, zwany w branży surowcem niesłodowanym. Szczególnie często stosują kukurydzę Amerykanie, ale i w Polsce czasem się dodaje do zacieru, głównie dla obniżenia kosztu produkcji.

      Comment

      • wojjag
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.05
        • 13

        #4
        dzięki za informacje. teraz już wiem dlaczego dodaje się akurat kukurydzę. kaska

        Comment

        • cielak
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 2890

          #5
          Odp: Tyskie z kukurydzy?

          [QUOTE]wojjag napisał(a)
          [B]Obiło mi się o uszy że SAB (właściciel kompanii piwowarskiej) zaczął do produkcji piwa używać kukurydzy...

          Podejrzewam że chodzi o Węgry.
          zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

          Comment

          • ZIOMEK2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 2523

            #6
            odp.:Tyskie z kukurydzy ?

            ...wszystko MOŻLIWE ! W ramach GLOBALIZACJI przemysłu spoż.
            i wytycznych UNIJNYCH z roku 1987... / przecież jesteśmy
            w UNII.../

            Comment

            Przetwarzanie...
            X