Krótki żywot "Fratera"?!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Moim zdaniem nierealnie ocenili swoje szanse. Zauważcie, że przy cenie tego piwa w butelce niezwrotnej, atakowali oni segment piw najpopularniejszych jak Tyskie, Lech może Żywiec. Wydaje mi się, że przyświecała im "kariera" Tyskiego "od zera do milionera" z marki lokalnej na lidera rynku. Tylko rynek jest teraz zupełnie inny niż 5 lat temu. Mnie osobiście Frater smakował średnio, tzn. owszem na początku bardzo, a później juź mniej.
    Takim piwem jak jest Frater powinni celować w niszę, dla mnie to jest piwo, które nie musi być w każdym sklepie, ale jest piwem dla smakoszy. Powinno być w tych sklepach w których jest Kaper, Porter Żywca, Pilsner, Heineken czy Koźlak z Ambera. Tych piw nie przewala się paletami, to nie są Tyskie czy Żywiec. A kosztować powinien ok. 2,80 - 3,00zł. Belgia IMO chciała wskoczyć na rynek i objąć kilka % tortu, do tego potrzebowali marki z segmentu medium - Frater nie spełnił pokładanych w nim nadzieii.
    Myślę, jednak, że może słowa tego przedstawiciela nie oznaczają, że Fratera już nie będzie, tylko, że nie spełnił oczekiwań i się zobaczy.
    Last edited by kopyr; 2004-12-02, 14:58.
    blog.kopyra.com

Comment

• sloniatko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1014

kopyr napisał(a)
      [...]Takim piwem jak jest Frater powinni celować w niszę, dla mnie to jest piwo, które nie musi być w każdym sklepie, ale jest piwem dla smakoszy. Powinno być w tych sklepach w których jest Kaper, Porter Żywca, Pilsner, Heineken. Tych piw nie przewala się paletami, to nie są Tyskie czy Żywiec.[...]
      Trochę nie na temat ale z tym Heinekenem to Kolega chyba nie trafił. Obecnie ten z Żywca jest własnie takim piwem przewalanym paletami. Praktycznie w każdym spożywczaku, gdzie sprzedają Żywca (przynajmniej w stolycy)
      Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

Comment

• Chris
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.05
        • 812

Moim zdaniem było to piwko nieco przereklamowane...zapisałem je sobie do listy "niewypałów"....w smaku wogóle nie było zadowalające.
        Last edited by Chris; 2004-12-02, 15:11.
        chickkiller :)

Comment

• żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

kopyr napisał(a)
          A kosztować powinien ok. 2,80 - 3,00zł.
          Nie wiem, jak statystyczny konsument, ale ja takich pieniędzy na to piwo w żadnym wypadku bym nie wydał. Już 2,40 w sklepie osiedlowym było dla mnie ceną zbyt wysoką w stosunku do oferowanych doznań i pijałem Fratra bardzo okazjonalnie.

Comment

• Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

A tak w ogóle to nie ma co panikować - przecież ta informacja może okazać się zwykłą plotką
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

sloniatko napisał(a)
              Trochę nie na temat ale z tym Heinekenem to Kolega chyba nie trafił. Obecnie ten z Żywca jest własnie takim piwem przewalanym paletami. Praktycznie w każdym spożywczaku, gdzie sprzedają Żywca (przynajmniej w stolycy)
              Może u Was w stolycy, ale u nas na prowincji to w każdym sklepie przewalają paletami Tyskie i Tatrę Pils. U mnie Heineken schodzi w ilościach porównywalnych jak Pilsner Urquell czyli nie paletowych.
              blog.kopyra.com

Comment

• dryx
                † 1966-2017 Piwosz w Raju
                • 2002.04
                • 1735

Marusia napisał(a)
                A tak w ogóle to nie ma co panikować - przecież ta informacja może okazać się zwykłą plotką
                plotka- nie plotka , ale faktem jest ,że Auchan są całe palety Fratera w puszce za 1,7 zł. Przypadek ?

Comment

• żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

Marusia napisał(a)
                  Też mi to przyszło do głowy..

A może Belgia robi takie forumowe badanie rynku za pomocą prowokacji.

PS 1,70 to jest odpowiednia cena dla tego piwa.

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

żąleną napisał(a)
                    Nie wiem, jak statystyczny konsument, ale ja takich pieniędzy na to piwo w żadnym wypadku bym nie wydał. Już 2,40 w sklepie osiedlowym było dla mnie ceną zbyt wysoką w stosunku do oferowanych doznań i pijałem Fratra bardzo okazjonalnie.
                    Statystyczny to może i nie, ale niszowy tak. Na Koźlaka z Ambera mimo zaporowej ceny są amatorzy. Oczywiście gdzie Fraterowi do Koźlaka, ale moim zdaniem sami nie wiedzieli czego chcieli. Czy to piwo ma być dla smakoszy - to by sugerowało budowanie wizerunku piwa klasztornego, czy dla mas - to by sugerowała cena - w wielu miejscach widziałem Fretera w cenie Tyskiego, czyli od 2,09 do 2,2zł a za butelkę, nie trzeba było płacić.
                    blog.kopyra.com

Comment

• kopyr
                      • 2004.06
                      • 9475

dryx napisał(a)
                      plotka- nie plotka , ale faktem jest ,że Auchan są całe palety Fratera w puszce za 1,7 zł. Przypadek ?
                      Pewnie się termin przydatności zbliża. Swoją drogą dla mnie to imbecylizm wypuszczać piwo w puszce, skoro wersja w szkle jest w butelce bezzwrotnej. Chociaż może inaczej, to nie jest wina browaru, ja nie potrafię pojać kto kupuje piwo w puszce, skoro może kupić w tej samej cenie lub taniej piwo w butelce bezzwrotnej. Naprawdę nie mogę tego zrozumieć
                      blog.kopyra.com

Comment

• żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

Jestem przeciwny puszkom, ale mają one swoje zalety: łatwiej puste upchnąć w koszu na śmieci a pełne w plecaku, nie zbiją się podczas transportu, są lżejsze.

Comment

• dryx
                          † 1966-2017 Piwosz w Raju
                          • 2002.04
                          • 1735

kopyr napisał(a)
                          Pewnie się termin przydatności zbliża.
                          raczej nie, Frater na rynku jest od kilku miesięcy, niech nawet są to puszki jednej z pierwszych partii to i tak jeszcze jest kilka miesięcy przydatności spożycia. Raczej jest to chęć szybkiego się pozbycia dużych ilości , jakie pewnie zalegają w magazynach.

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Na rynku jest od kwietnia. Ja nie mówię, że termin się kończy za 2 tygodnie, ale nawet jak się kończy za 3 miesiace, a mają tego masę, to na jedno wychodzi.
                            blog.kopyra.com

Comment

• ZIOMEK2
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 2523

arcy napisał(a)
                              Widać, że nie jesteś cyborgiem Gdy ja napisałem tak jak Ty, Cyborg zaproponowała inną kolejność słów.
                              Panowie !

Lepiej nauczcie się czeskiego, ten język jest bardziej przydatniejszy przy piwie od łaciny.
                              Frater ( puszka ) pite wieczorową porą - to jest to !
                              Od 02/12 b.r. moje ulubione !

Życzę więcej tolerancji, jedni wolą blondynki drudzy "rude"...

Comment

• Cinx
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2004.12
                                • 5

Kurde trzeba kupić Fratera jak mają go już nie produkować...bo jeszcze nie mam kapsla

Comment

Przetwarzanie...
                                X