Krótki żywot "Fratera"?!

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pieczarek
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.06
    • 5011

peter_1000 napisał(a)
    Ale PALM według tego co pisało się w lecie na forum też miał z rynku zniknąć.
    Palm warzony w browarze Belgia zniknął z rynku. Dostępny jest tylko Palm produkowany w Belgii i rozlewany do butelek w browarze Belgia. Większość konsumentów nie zawraca sobie głowy takimi niuansami. Dla nich Palm to Palm.

Comment

• kopyr
      • 2004.06
      • 9475

pieczarek napisał(a)
      Palm warzony w browarze Belgia zniknął z rynku. Dostępny jest tylko Palm produkowany w Belgii i rozlewany do butelek w browarze Belgia. Większość konsumentów nie zawraca sobie głowy takimi niuansami. Dla nich Palm to Palm.
      Można by rzec nawet, że ten rozlewany Palm jest bardziej "palmowaty" niż ten warzony u nas, ale powiem szczerze, że nigdy wielkim miłośnikiem tego piwa nie byłem to i różnic nie mogę stwierdzić.
      Co do szans braciszków ze Szczyrzyca to na pewno napotkają sporo trudności - kłopoty z dystrybucją, wysokie koszty, a co za tym idzie cena, brak znajomości marki. Poza tym jak tu wprowadzać nowe piwo klasztorne - na zasadzie "słuchajcie, "Frtaer" to żadne klasztorne piwo nie było, teraz to jest klasztorne"?. Może zadziałać mechanizm - piłem Fratra, taki sobie czyli piwo klasztorne = żadna rewelacja. Zakładam, że to piwo braciszków będzie znaaacznie droższe. Chociaż jak widziałem kiedyś wódkę bodajże się nazywała "Dzięgielówka" (czy coś innego, w każdym razie Polmos Białystok robi ją dla jakiejś knajpy/karczmy ekskluzywnej), która kosztowała chyba ze 200 zł to znaczy, że można wprowadzić na rynek produkt drogi, ekskluzywny i znajdzie on sobie niszę.
      A w ogóle z tego co pamiętam to oni chyba na początek planują browar restauracyjny - czy się mylę?
      Last edited by kopyr; 2004-12-04, 09:04.
      blog.kopyra.com

Comment

• MLT
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.12
        • 1047

Jeżeli miałoby się to skończyć tak, że w Szczyrzycu zaczną znowu warzyć piwo to jestem zdecydowanie za.Najgorszy scenariusz to taki,że Frater całkowicie zniknie z rynku.A Belgii należą się podziękowania za to,że coś próbują kombinować.Ja bardzo miło wspominam piwo Belgia White.To chyba jedyne białe piwo warzone kiedykolwiek w Polsce.

Comment

• dori
          Porucznik Browarny Tester
          • 2004.10
          • 320

Ja bardzo miło wspominam piwo Belgia White.To chyba jedyne białe piwo warzone kiedykolwiek w Polsce.
          Kiedyś dawno temu było jeszcze piwo grodziskie.

Jeśli chodzi o Fratera to 13.12.04 będę w browarze i wtedy będziemy mieć dokładne i pewne informacje

Comment

• MLT
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.12
            • 1047

Kiedyś dawno temu było jeszcze piwo grodziskie
            Wydaje mi się, że grodziskie nie było piwem białym.Przynajmniej ja się z takim nie zetknąłem.A co do Twej wizyty w browarze to będę niecierpliwie czekał na informacje.
            Last edited by MLT; 2004-12-04, 12:03.

Comment

• baklazanek
              † 2014 Piwosz w Raju
              • 2001.08
              • 3562

kopyr napisał(a)
              Można by rzec nawet, że ten rozlewany Palm jest bardziej "palmowaty" niż ten warzony u nas, ale powiem szczerze, że nigdy wielkim miłośnikiem tego piwa nie byłem to i różnic nie mogę stwierdzić.
              Co do szans braciszków ze Szczyrzyca to na pewno napotkają sporo trudności - kłopoty z dystrybucją, wysokie koszty, a co za tym idzie cena, brak znajomości marki. Poza tym jak tu wprowadzać nowe piwo klasztorne - na zasadzie "słuchajcie, "Frtaer" to żadne klasztorne piwo nie było, teraz to jest klasztorne"?. Może zadziałać mechanizm - piłem Fratra, taki sobie czyli piwo klasztorne = żadna rewelacja. Zakładam, że to piwo braciszków będzie znaaacznie droższe. Chociaż jak widziałem kiedyś wódkę bodajże się nazywała "Dzięgielówka" (czy coś innego, w każdym razie Polmos Białystok robi ją dla jakiejś knajpy/karczmy ekskluzywnej), która kosztowała chyba ze 200 zł to znaczy, że można wprowadzić na rynek produkt drogi, ekskluzywny i znajdzie on sobie niszę.
              A w ogóle z tego co pamiętam to oni chyba na początek planują browar restauracyjny - czy się mylę?
              Braciszkowie nie mają warzyć piwa które było by sprzedawane w sklepach! Wyraźnie była mowa o tym, iż ma to być coś w rodzaju browaru restauracyjnego. A korzystać z niego mają głównie turyści, którzy będą odwiedzać klasztor i okolice. Ma być to jedna z atrakcji.

Comment

• bury_wilk
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 2655

Na razie zakupiłem sobie małe co nieco z Kilec i na imprezie będę się żegnał z Fraterem...
                Lubię kiedy się zieleni
                Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• madziar
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2004.09
                  • 37

Z tego, co wiem, marka Frater nie zginie z polskiego rynku, ale wiosną nastąpią jakieś radykalne zmiany. Co do Palma, mój kontakt w Belgii twierdzi, że jeszcze go warzą w Kielcach, a importowany pojawi sie dopiero wiosną 2005.

Comment

• pieczarek
                    • 2001.06
                    • 5011

A u mnie w okolicznych sklepach dostępny jest tylko Palm rozlewany, sprowadzany z Belgii w cysternach. Dziwne by to było, takie jednoczesne warzenie i rozlewanie. Palm wypadł z produkcji mniej więcej wtedy gdy zaczeto warzyć Fratera. Czyżby teraz nastąpił ruch w drugą stronę? Pozostaje dokładnie czytać etykiety, może znowu trafię na Palma produkowanego w Polsce.

Comment

• madziar
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2004.09
                      • 37

A u mnie w okolicznych sklepach dostępny jest tylko Palm rozlewany, sprowadzany z Belgii w cysternach. Dziwne by to było, takie jednoczesne warzenie i rozlewanie. Palm wypadł z produkcji mniej więcej wtedy gdy zaczeto warzyć Fratera. Czyżby teraz nastąpił ruch w drugą stronę? Pozostaje dokładnie czytać etykiety, może znowu trafię na Palma produkowanego w Polsce.

Właśnie spędzamy mile sobotni wieczór z moim kontaktem z Belgii (na stole niezły Wojak Premium) - chłop radzi Ci, żebyś dobrze sprawdził datę przydatności na Twoim Palmie - ostatnia cysterna przyjechała do Kielc w 1999 roku

Comment

• pieczarek
                        • 2001.06
                        • 5011

Zdumiewające. Przejdę się i jeszcze raz dokładnie obejrzę etykiety. Zreferuję co znalazłem na półkach. A może to autosugestia z tym rozlewaniem i Palm przyjeżdża już w butelkach?

Comment

• dori
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2004.10
                          • 320

ostatnia cysterna przyjechała do Kielc w 1999 roku
                          Chyba ten kontakt nie ma najświeższych wiadomości

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23897

chyba nie
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• baklazanek
                              † 2014 Piwosz w Raju
                              • 2001.08
                              • 3562

A może tak naprawdę Palma już w ogóle nie ma a to co widzimy i myślimy, że pijemy to tylko złudzenie ?

Comment

• sklep-piwowar
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 559

Czytałem kontre Palma i nie ma konkretnie napisane czy warzone czy importowane przez Browar Belgia

Comment

Przetwarzanie...