Stanowczo Browar Głubczyce!!!!!!!!!!!!!!!-straszne piwo
Browar warzący najgorsze piwa
Collapse
X
-
Drodzy Forumowicze,jadąc ostatnio z moim woodzem ze spotkania poruszaliśmy oczywiście temat piwny.człowiek pracował kiedyś w jednym z mniejszych browarów i zapodał mi ciekawy temat,mianowicie maszyna do przerabiania piwa z koncentratu piwnego o nazwie higrafitti(czytaj hajgrafitti bo dokładnej literówki nie znał).zrobiłem wielkie oczy i trochę się załamałem,bo nie sądziłem ,że browary tak jak cocacole można dla oszczedności transportować i rozcieczać z koncentratu.czy ktoś słyszał o takim tamacie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaro-wmianowicie maszyna do przerabiania piwa z koncentratu piwnego o nazwie higrafitti(czytaj hajgrafitti bo dokładnej literówki nie znał).zrobiłem wielkie oczy i trochę się załamałem,bo nie sądziłem ,że browary tak jak cocacole można dla oszczedności transportować i rozcieczać z koncentratu.czy ktoś słyszał o takim tamacie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaro-wDmianowicie maszyna do przerabiania piwa z koncentratu piwnego o nazwie higrafitti(czytaj hajgrafitti bo dokładnej literówki nie znał).
PS. Chociaż jeśli to nie był mały browar, a np. rozlewnia piwa, to wydaje sie całkiem mozliwe, ze kupowali piwo HGB i przed rozlewem dopiero rozcieńczali do pożadanych parametrów.Last edited by kopyr; 2006-12-13, 19:32.
Comment
-
-
Panowie,dzięki za szybką reakcję i wytłumaczenie tematu.woodzu jest z działu sprzedaży więc mogł nie znać procesu do konca chociaż jak widzę prawda leży po środku i browary warzą piwo mocniejsze dla oszczednisci ,dodając pózniej wody.pewnie nie ma to wpływu na smak piwa bo i cola rozmieszana jest jak na colę ok(ostatnio piłem w '98
Comment
-
-
Z pewnych żródeł, wiem, że browar Gambrinus w Plzne, robi tylko piwo jasne,
o ekstrakcie 14 blg, a browar Nosovice- Radegast również tylko 13 blg.
Później piwo jest rozcieńczane, właśnie w taki sposób, jak opisuje Kolega,Kopyr.
Co o tym sądze nie będę pisał, bo nie chcę używać słów powszechnie uważanych, za
wulgarne.
A czy ma ktoś informację, kto w Polsce praktykuje taki sposób produkcji?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaro-wno wiesz ja niby mam,bo wiem gdzie woodzu pracował,ale nie chcę pisać bo forumowicze przestaną może pić piwo z mniejszego browaru,uważanego za fajny a o to przecież nam nie chodzi
Choć jestem nieco zaskoczony, że tego typu praktyki, mają miejsce w małych browarach.
Zawsze myślałem, że jest to pomysł, wielkich molochów piwnych, dla których liczy się tylko kasa.
Ale żeby i małe?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastionFaktycznie może lepiej nie wiedzieć.
Choć jestem nieco zaskoczony, że tego typu praktyki, mają miejsce w małych browarach.
Zawsze myślałem, że jest to pomysł, wielkich molochów piwnych, dla których liczy się tylko kasa.
Ale żeby i małe?
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastionCo o tym sądze nie będę pisał, bo nie chcę używać słów powszechnie uważanych, za
wulgarne.
A czy ma ktoś informację, kto w Polsce praktykuje taki sposób produkcji?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastionFaktycznie może lepiej nie wiedzieć.
Choć jestem nieco zaskoczony, że tego typu praktyki, mają miejsce w małych browarach.
Zawsze myślałem, że jest to pomysł, wielkich molochów piwnych, dla których liczy się tylko kasa.
Ale żeby i małe?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr100% pewności nie mam, ale obstawiam, że wszystkie browary należące do wielkiej trójki (za wyjątkiem Cieszyna), obstawiałbym też Van Pura, Perłę, Łomżę, Broka, Jędrzejów, Jabłonowo. Jak sądzę wszędzie tam gdzie dokonano modernizacji lini warzelnianych, gdzie postawiono tankofermentory i ogólnie dokonano wielkich inwestycji, które dzięki HGB mają się zwrócić. Zdaję sobie sprawę, że można to odebrać jako rzucanie oskarżeń itp, ale piwa z tych browarów dążą do pewnego wspólnego limesa
Małe browary mogą oszczędzać na reklamie, pracownikach i surowcach. Oszczędzanie na surowcach to produkt nie do wypicia tj. najczęściej ciecz o jasnej barwie nasycona CO2.
Zakup i montaż tankofermentorów nie świadczy o praktykowaniu "HGB".Last edited by Krzysztof; 2006-12-13, 23:31.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
Comment