Zawsze możesz pić do lustra. Ja praktykowałem to w akademiku, jak wszyscy już spali.
Polskie piwo a piana...
Collapse
X
-
Naszła mnie mała refleksja na temat piany i postanowiłem odświeżyć przy okazji bardzo ciekawy temat. Nawiasem mówiąc, warto by wpisy Czesa i Sensora włączyć do jakiegoś słowniczka piwnego (temat leksykonu jest nadal aktualny?)
Otóż przy okazji recenzowania różnych piw zauważyłem, że często forumowicze narzekali na pianę w piwach, które mnie pieniły się lepiej lub dużo lepiej. Na ile wymierne są takie oceny pienistości? Z reguły każdy pije w innym szkle, inaczej nalewa, inaczej wymyje szkło. Może oceniając pianę powinno się napomknąć, w jakim szkle spożywa się dane piwo i JAK się nalewa (po ściance, czy po ludzku), żeby była jasność?
Na przykład okuniewski Królewicz pity w wysokim szkle Zwierzyńca (rozszerzającym się ku górze na modłę szklanek do pszenicznych) do samego końca miał solidny dywanik piany i ogólnie dostarczał ciekawych wrażeń wzrokowych (patrz tu). Teraz piję w pokalu Palma i piana ma wyraźne prześwity (choć też osadza się na ściankach), a bąbelki po zakołysaniu szkłem już nie tworzą takich chmar.
I ciekawostka Dropsa. Pokal Palma ma na dnie specjalne wyżłobienia, które tworzą idący w górę strumień bąbelków, mający na celu utrzymywanie pianki. W Królewiczu żadnego strumienia nie ma, co najwyżej parę żałosnych bąbelków, a piana jest taka sama jak w Palmie, który do samego końca generuje wyraźnie zauważalny strumień!Comment
-
Moim zdaniem wystepuje niestety odrotna relacja pomiedzy obfita pianka a nagazawaniem piwa. Chcac uzyskac dobra piane lejemy piwko z pewnej wysokosci prosto na dno szkla i efekt jest rzeczywiscie zadowalajacy, ale niestety tak nalane piwko ma bardzo malo gazu i bardzo szybko traci go w ogole. Dla mnie na przyklad wazniejsze jest dobre nagazowanie piwa niz piana, no ale wiadomo, ze piwo bez pianky w ogole (przynajmniej na poczatku) to jakos tak dziwnmie wyglada. Zeby wiec miec dobrze nagazowane piwo i jakakolwiek pianke to o.k. 80% butelki nalewam delikatnie po sciance, a sama koncowke leje prosto z gory i w ten sposb tworzy sie jakas koronka piany.
Moje prywatne zdanie jest takie że mają one znaczenia dla tzw. pełni podniebienia ( palate fullness ) wrażenia odbieranego w jamie ustnej jako lepkie, gęste.Comment
-
piana na wyspach
Mam pytanie do Czesa, Sensora i innych ekspertow. Moze bedziecie wiedzieli dlaczego wyspiarskie piwa gornej fermentacji (ale, bitter, stout czyli wszystko zaliczane do tzw. real ales/cask ales) sa mniej nagazowane i slabiej sie pienia? Oczywiscie nie mowie o tych azotowanych, tych sie nie zalicza do real ales, mowie o piwach z kija nalewanych z charakterystycznej recznej pompki w pubach. Na pewno piwa te nie sa nabijane CO2, cala jego zawartosc pochodzi z fermentacji, i za to chwala piwowarom. Ale w koncu chyba np. belgijskie piwa gornej fermentacji tez maja tylko naturalny CO2? Nie wiem jak jest z pszenicznymi, moze eksperci wyjasnia, podobnie jak to czy wszystkie lagery/pilsnery sa dodatkowo nasycane czy nie wszystkie.
Nawiasem mowiac juz przestalem marudzic na slabsza piane w real ales, pisalem juz w dziale o piwach wyspiarskich tutaj , wynagradza mi to zroznicowanie smakowe poszczegolnych gatunkow.
Wiem ze te pytania daleko wykraczaja poza wojskowe pojecie czasoprzestrzenii dlatego sie zwracam do ekspertow. Docenie kazde wyjasnienie, nawet wplyw deszczowej angielskiej pogody
PS czy ktos pamieta ze z 10 lat temu najlepsza i najtrwalsza piane w Polsce mialy wszystkie piwa okocimskie? No i smakiem chyba tez byly duzo lepsze od dzisiejszych wyrobow grupy Carlsberg-Okocim. Znowu sie nam sentymentalnie zrobilo...Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Rzeczywiscie wyspiarskie ales to najsłabiej nasycone CO2 ( karbonizowane )style piwa:
litr brytyjskiego ale zawiera 1,25 - 1,75 litra (warunki normalne) rozpuszczonego CO2, podczas gdy kontynentalny lager zawiera tego CO2 2,0 - 2,7 litra, a belgijskie ale i niemieckie piwa pszeniczne mają w sobie 2,5 do 4,5 litra CO2 !
Dlaczego tak jest ? Trudno powiedzieć - tak się przyjęło dla danego stylu. A spekulując: brytyjskie ales są fermentowane we względnie wysokiej temperaturze, a wtedy mniej CO2 rozpuszcza się w piwie ( im niższa temperatura tym więcej gazu rozpuszcza się w cieczy). Drewniane beczki, w których kondycjonowało się i kondycjonuje real cask ales nie są przystosowane (dosć szczelne) by wytwarzać wysokie w nich cisnienie.
Wydzielajace się CO2 jest niezbędne by piwo trwale sie pieniło podczas konsumpcji ale to warunek nie wystarczający; napój musi zawierac składniki pianotwórcze - odpowiednie białka, także cukry (dekstryny, glukany), związki pochodzące z chmielu (izohumulony).
Fermentacja odpowiednio prowadzona zdolna jest zapewnić odpowiedni stopień wysycenia piwa CO2 - nawet ten najwyższy jak w piwach pszenicznych.
P.S.
nie pamietam jak było 10 lat temu ale pamietam jak było 30 lat temu- rzeczywiscie piwo okocimskie lepiej się pieniło niż żywieckie ale też było nieco bardziej nagazowane CO2.
O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Dzieki za wyjasnienie, niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodziNo i jako alchemik mam pojecie o rozpuszczalnosci gazow w zal. od temp. i co to sa warunki normalne
wiec wszystko jasne!
pozdrowkaLepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
hurra! wlasnie zostalem pelnoprawnym czlonkiem z ramieniaLepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Koloidalna stabilność,HGB,ciała białkowe,alkohol etylowybeta-glukany...k....!od jutra piję kumys!Comment
-
druhboruch napisał(a)
Koloidalna stabilność,HGB,ciała białkowe,alkohol etylowybeta-glukany...k....!od jutra piję kumys!Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Fascynujący temat.Wrzuciłem w wyszukiwarkę Krakonos, bo chciałem opisać 12tkę z Trutnova, a tymczasem na samym dole strony mym oczom ukazał się temat "Polskie piwo a piana..." i to jakże wiekowy temat. Z racji, że piana jest moim fetyszem jeśli chodzi o piwo, to czytałem go z wypiekami na twarzy (może to ten Krakonos
). Pomimo, że wiele już o pianie z browar.biz sie dowiedziałem, to jednak było tu kilka informacji, które są dla mnie nowością.
Polecam wszystkim, zwłaszcza forumowiczom z krótszym stażem, bo można się wiele ciekawego dowiedzieć. A ponadto są tu prawdziwe perełki wśród wypowiedzi tuzów naszego forum. Można się dowiedzieć, kto jakie piwo degustował w 2001 roku, kto nie lubi piany i jak to tam z tym pilsem było.Comment
-
[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensorComment
-
Jeśli o mnie chodzi, to można też znaleźć na forum moje wypowiedzi sprzed 7 lat, że nie lubię porteraJak to się gusta zmieniają... idę po porterka mojej roboty
Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 00:43 -
Zaczęły docierać do nas świeżutkie granulaty krajowych odmian ze zbioru 2024.
Na pierwszy rzut Cascade, Iunga, Lubelski i Marynka:
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e-pl-2024-50-g
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e/granulat/iun...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witam,
Jak w tytule poszukuję przedwojennych Polskich etykiet, uzupełnienie tych których nie mam.
Chętnie całe kolekcje w dobrej cenie.
Proszę o kontakt PW.-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2023-09-30, 16:21 -
-
Witam.
Wymienię na kapsle lub sprzedam takie oto etykiety ze zdjęć. Chętnych proszę o kontakt PW.
Polska: https://1drv.ms/u/s!AldYcCQYqYY8sOtY...PC_cg?e=S9XL7l
Zagranica: https://1drv.ms/u/s!AldYcCQYqYY8sOtZ...sTyBA?e=elVhYq
Każdy skan jest dwukrotnie, aby...-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment