Co do pszenicznych to również zauważyłem, że bardzo dobrze się pienią i posiadają gęstą pianę.
Polskie piwo a piana...
Collapse
X
-
Książęce z butelki pieni się ładnie. A z tego co pamiętam , pienistość poprawia się przez zastąpienie kilku procent słodu ryżem, więc aż tak bardzo tą pianą to bym się nie podniecał.
Zresztą czeskie piwa (Opat, Krakonos, Primator, Vratislav) lane z kranu w mordowniach również pianą nie imponują.Comment
-
Za to Budvar u Medviku to jest raj dla piwoszy którzy lubią piankę i jak tu wspomniano piwa pszeniczne (wczoraj uciekło mi ze szklanki). zawsze z pianą dostaniecie Królewskie w Rybitwie.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
Czynnikiem pianotwórczym w piwie jest przede wszystkim odpowiednia frakcja białek. Nie bez znaczenia sa też związki pochodzące z chmielu.
Piwa pszeniczne pienią sie wybitnie właŚnie dzięki białkom, których w pszenicy jest więcej niż w jęczmieniu. W ryżu jest ich natomiast mniej niż w jęczmieniu więc dodatek ryżu pianie raczej służyć nie będzie ( ryż to niemal wyłącznie tania skrobia , jego dodatek rozjaŚnia i smakowo rozcieńcza piwo).
ObecnoŚć białka w piwie generalnie kłóci się z jego trwałoŚcią i koloidalną stabilnoŚcią. Obniżenie pienistoŚci piwa jest więc ceną za jego wydłużoną trwałoŚć.
Źle wpływa na pienistoŚć również technika HGB "high gravity brewing" stosowana przez duże browary. Polega na warzeniu i fermentacji przy większych stężeniach i finalnym rozcieńczaniu wodą gotowego już piwa.
Z kolei w małych browarach często ciągle zaciera się z długą przerwą białkową, nie bacząc na to, że dzisiejsze słody są głębiej niż dawniej zmodyfikowane (rozluźnione).Prowadzi to do nadmiernej hydrolizy białek.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Originally posted by Czes
Czynnikiem pianotwórczym w piwie jest przede wszystkim odpowiednia frakcja białek. Nie bez znaczenia sa też związki pochodzące z chmielu.
Piwa pszeniczne pienią sie wybitnie właŚnie dzięki białkom, których w pszenicy jest więcej niż w jęczmieniu. W ryżu jest ich natomiast mniej niż w jęczmieniu więc dodatek ryżu pianie raczej służyć nie będzie ( ryż to niemal wyłącznie tania skrobia , jego dodatek rozjaŚnia i smakowo rozcieńcza piwo).
ObecnoŚć białka w piwie generalnie kłóci się z jego trwałoŚcią i koloidalną stabilnoŚcią. Obniżenie pienistoŚci piwa jest więc ceną za jego wydłużoną trwałoŚć.
Źle wpływa na pienistoŚć również technika HGB "high gravity brewing" stosowana przez duże browary. Polega na warzeniu i fermentacji przy większych stężeniach i finalnym rozcieńczaniu wodą gotowego już piwa.
Z kolei w małych browarach często ciągle zaciera się z długą przerwą białkową, nie bacząc na to, że dzisiejsze słody są głębiej niż dawniej zmodyfikowane (rozluźnione).Prowadzi to do nadmiernej hydrolizy białek.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
grzech napisal/a
Dołączam się do podziękowań. Bez Czesa nasze forum byłoby uboższe.
A czytając to uśmiałem się po pachy.
Brawo Czes , czekamy na wytłumacznie różnic pomiędzy piwem wlewanym bezpośrednio do gardła ,a piwem wlewanym do kufla.
Proszę o uwzględnienie warunków meteorologicznych ,biorąc pod uwagę średnie zachmurzenie dla obszaru Polski z okresu pomiędzy 1958-2002r oraz ceny piwa ,które mogą miec niewątpliwy wpływ na statystykę spożycia.Comment
-
Mi ostatnio bardzo pienił się Piast pity prosto z butelki w parku ale jestem zadowolony z piany Lech Mocnego ( pity w domu ze szklanki)
Co do naukowych wyjasnien to chyba są jeszcze inne czynniki?
Temperatura czy sposób nalewaniawww.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DDComment
-
Originally posted by SAIMIR
No nie ,byłoby zbyt poważne ...
A czytając to uśmiałem się po pachy.
Brawo Czes , czekamy na wytłumacznie różnic pomiędzy piwem wlewanym bezpośrednio do gardła ,a piwem wlewanym do kufla.
Proszę o uwzględnienie warunków meteorologicznych ,biorąc pod uwagę średnie zachmurzenie dla obszaru Polski z okresu pomiędzy 1958-2002r oraz ceny piwa ,które mogą miec niewątpliwy wpływ na statystykę spożycia.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
Oczywiście na Forum jest miejsce także dla ludzi dla których piwo to po prostu napój służący do wlewania w gardło (niezależnie od sposobu i estetyki podania) w celu upicia się lub po prostu zaspokojenia pragnienia i tyle. Ale są też tacy dla których to coś więcej (trochę magii, trochę szaleństwa) i którzy chcą wiedzieć o piwie trochę więcej od tego, że jest to niskoalkoholowy napój.
Pewnie mógłbym tu jeszcze dużo pisać ale po co. Kto chce i może zrozumie, a niektórych będzie to tylko śmieszyło. Też dobrze.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
Ja tu głównie po to siedzę, żeby się czegos dowiedzieć, czy to o piwie, czy to o technologii. Myślę, że SAIMIR nie do końca wiedział co chce napisać....Comment
Comment