Myślę, Saimir, że powinienieć Czesa zwyczajnie w świecie przeprosić.
Polskie piwo a piana...
Collapse
X
-
Wracając do piany - jak dobrze (czytaj 'powoli') nalać piwo, tak jak to robią w knajpach czeskich i słowackich, to piany nie jest wcale dużo, ale za to jaka... Gęściutka... kremiutka... no i ten kształt: gładkie wzniesienie z wgłębieniem pośrodku - dla mnie normalnie fetysz.
Zresztą taka kultywowana pianka dłużej się trzyma; ktoś pisał o teście porównawczym Żywca i EB - w jaki sposób nalewaliście?Comment
-
W ogóle to powinno być żąLeną, nie żąŁeną, ale źle mi się wklepało.
W każdym razie, służę wyjaśnieniem: otóż pewien znajomy Brazylijczyk stwierdził, że wyglądam jak John Lennon i jął tak się do mnie zwracać. Tylko że John Lennon wymawiane przez Brazylijczyka brzmi właśnie tak: żą leną. Przyznasz chyba, że ma to zgoła inną wartość, niż trywialne John Lennon.
O jakich spotkaniach mowa? Jestem tu nowy i nie zdążyłem zorientować we wszystkich niuansach.
ZdrówkoComment
-
Jestem z Wa(rsza)wy.
Łysy trochę ten mój profil, ale czułem się nieco zaszczuty przez ilość pytań w ankietach towarzyszących rejestracji. No ale chyba niebawem go uzupełnię.
Spotkania piwne - brzmi rewelacyjnie! Jesli czas pozwoli, to z dziką chęcią, tym bardziej, że baaardzo rzadko bywam na Śląsku, a praktycznie prawie wcale.
PozdrComment
-
na szczęście wypełnienie ankiety jest całkowicie dobrowolne!
co do piany, to nalanie polskiego piwa po czesku nie jest problemem ale uzyskanie tamtegoż efektu niestety jest...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Originally posted by ART
na szczęście wypełnienie ankiety jest całkowicie dobrowolne!
Nie wiem, co jeszcze mądrego można w temacie piany dodać, przytoczę więc ogólną opinię mojego ojca, który jakis czas temu orzekł, że teraz polskie piwa coś sobą prezentują, natomiast za komuny to dopiero było cienko, dosłownie i w przenośni. Czyli - może to być, że w takim wtedy w ogóle nie było piany???Last edited by żąleną; 2002-01-24, 02:40.Comment
-
SAIMIR napisal/a
No nie ,byłoby zbyt poważne ...
A czytając to uśmiałem się po pachy.
Brawo Czes , czekamy na wytłumacznie różnic pomiędzy piwem wlewanym bezpośrednio do gardła ,a piwem wlewanym do kufla.
Proszę o uwzględnienie warunków meteorologicznych ,biorąc pod uwagę średnie zachmurzenie dla obszaru Polski z okresu pomiędzy 1958-2002r oraz ceny piwa ,które mogą miec niewątpliwy wpływ na statystykę spożycia.
Ja jeśli czegoś nie rozumiem to pytam, a nie wyśmiewam.
Myślę iż pokazałeś na ile Cię stać (i to nie pierwszy raz).
PS. Tego w armii uczą???Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
"do ciężkiej pracy jestem za lekki,
do lekkiej pracy jestem za ciężki"Comment
-
Piana powstaje przy nalewaniu piwa do naczynia , dzięki zawartości CO2 w piwie. Banieczki gazu otaczają się powierzchniowo czynnymi składnikami piwa pociagaja je ku górze. Składniki te maja niskie napięcie powierzchniowe, co pozwala im w określonych granicach tę powierzchnię rozszerzać.
Załamywanie i pękanie piany zaczyna sie zaraz po jej wytworzeniu, ale szybkość tego procesu może być bardzo różna. Zaczyna się on od pękania i spływania błonek na banieczkach znajdujących się na powierzchni piany, ale jednocześnie dzieki parowaniu piana w górnej warstwie ulega wzmocnieniu.
Na trwałość piany wpływają przede wszystkim ciała białkowe o masie cząsteczkowej 10 000 - 60 000 i substancje goryczkowe oraz garbniki ( pod warunkiem ze nie są utlenione).
Wpływ negatywny na trwałość piany: alkohole wyższe i alkohol etylowy, osłabienie i autoliza drożdży.
Pozytywny - wyższe końcowe temp suszenia słodu. Dłuższe przerwy białkowe.
Dystrybucja:
Najgorsze dla piany jest działanie tłuszczów. Tłuste szklanki mogą zniwelować cały wysiłek browaru związany z utworzenien wysokiej pienistości piwa.
Rodzaj gazu - gazy łatwo rozpuszczalne w piwie daja trwalszą pianę. W wielu piwach stosowany jest gazowy azot, który jednak zmienia smak piwa na łagodniejszy, czesto mdły.
Środki stabilizujące pianę - alginiany, guma arabska, sole metali.
Wersja ultralight dla wojskowych
Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) !
Kończę bo uśmiałem się po pachy.
Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.Comment
-
Ku chwale browaru !!!!Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.Comment
-
Pieniąc dalej:
-azot N2 korzystnie wpływa na trwałoŚć piany dzięki temu, że jest kilkadziesiąt razy gorzej rozpuszczalny w piwie niż dwutlenek węgla CO2 w tych samych warunkach.
Oto CO2 zamknięty w pęcherzyku piany rozpuszcza się w Ściance pęcherzyka, po czym dyfunduje ze Ścianki na zewnątrz. CiŚnienie w pęcherzyku spada, ów się kurczy.
Dla N2 ten proces jest odpowiednio wolniejszy i zwykle zdążymy wypić szklankę Guinnessa ( to Guinness pierwszy wprowadził N2 do piwa) nim piana skona.
- w związku ze stabilizującym pianę działaniem niektórych soli metali: w przeszłoŚci dodawano do piwa soli kobaltu, nie bacząc na toksyczne właŚciwoŚci tego metalu ciężkiego ( ta afera nie w Polsce jednak, jak sądzę).
Saimirowi:
wierzę, że jest jakaŚ różnica między piwem wlewanym do kufla i dopiero potem do gardła a piwem wlewanym do gardła bezpoŚrednio ( wysycenie CO2, kontakt z tlenem powietrza ? ) ale zbyt subtelna jak na moje możliwoŚci
... i wierzę, że zmienisz zdanie na temat co jest Śmiechu warteO!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
Comment