Na pewno nie jest to głuwny cel - bo nim jest dobra zabawa z forumowiczmi, wymiana poglądów, ale czasmi lubię jak dowiem się czegoś ciekawego od osoby mądrzejszej w tematach piwnych - jak byłem na spotkaniu w Łodzi z Slavoyem, Marusią i Endriuu to przysiadł się do nas właściciel lokalu i zaczął opowiadać o piwie - muszę przyznać, że większość z tego co mówił była dla mnie nieznajoma i dlatego może z taką pasją piszę, że jest to dla mnie miłe jak ktoś coś o piwie mądrego powie ( co nie znaczy, że nie lubię się pośmiać - a to już chyba wiecie bo w kilku tematach trochę moje poczucie humoru dało się poznać) Eh, ale jestem skromny
Polskie piwo a piana...
Collapse
X
-
Mnie już ludzie wyklinają że jak nie skończę nawijać o piwie podczas picia, to się więcej już ze mną nie napiją. "Sławek! przestań już pie...yć o tym piwie, tylko normalnie je w siebie wlej!"
Cóż. Chorobliwe skrzywienie forumowiczów Browaru.pl
------
Czes i Sensor! wielkie dzięki i pokłony. Będę miał coś nowego, czym ludzi będę zanudzać podczas bombelkowania złotego płynu
------
Czes masz jakieś problemy z klawiaturą? Wszystkie Twoje eŚie jakieś takie duże...Dick Laurent is dead.Comment
-
Tata mi mówił, że test na pienistość wykonuje się w taki sposób:
nalewa się piwa z butelki do naczynia z wysokości 20 cm od dna naczynia i w przypadku piwa jasnego piana powinna utrzymywać się min 3 minuty, dla ciemnego 5 min wtedy uważa się, że piwo jest dobrej jakości. Pianę uważać można za niejako wyznacznik jakości piwa.
Mówiono mi również, że szybkie chłodzenie piwa ma zły wpływ na pienistość piwa niepasteryzowanego.
Pozytywnie na pienistość wpływają subst. goryczkowe, wcześniej wspomniene przez was białka- glukan, Co2
Początkowo pianka zawiera 40%obj. cieczy i 60% obj. Co2.
Myślę, że nie powturzyłem w moim poście niczyjej wypowiedzi, a jeśli to nastąpiło to zrobiłem to nieświadomie.Catalunya es una nación y el Barça es un ejércitoComment
-
powtórzyłem
- FCJP kontratakuje- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Talrasha, za Tatą, wspomniał o glukanie.Dzięki!
Chodzi o tzw. beta-glukan. To polisacharyd (wielocukier) budową przypominający cząsteczki celulozy. Ani drożdże ani nasze trzewia tego nie trawią. Nie wpływa bezpoŚrednio na smak brzeczki ani finalnego piwa ale jego obecnoŚć istotnie zwiększa lepkoŚć brzeczki. Dlatego browary walczą z beta-glukanem, bo przecie czas to pieniądz i szkoda im pieniędzy na przedłużoną w czasie filtrację brzeczki w kadziach filtracyjnych.
OczywiŚcie w walce z beta-glukanem zwyciężają ale znowu ceną jest gorsza niż mogłaby być pienistoŚćO!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Z tymi glukanami to jest tak :
Beta glukany pochodzą głównie z wewnętrznych ścianek komórek jęczmienia i faktycznie mają duży wpływ na lepkość piwa i brzeczki. Coraz częściej uważa się jednak iż betaglukany w sposób pośredni biorą udział w kształtowaniu pełni smakowej piwa. Niektórzy naukowcy rozróżniają tzw. pożądane i kłopotliwe glukany. Rozpuszczalne betaglukany o dużej masie cząsteczkowej powodują powstawanie bardzo gęstych roztworów o tendencjach do wytrącania żelowych osadów. Betaglukany o niskiej masie cząsteczkowej wywierają korzystny wpływ na smak i pienistość piwa.
Tak czy inaczej wpływ betaglukanów na smak piwa jest niewielki ( jeżeli w ogóle jest).
Moje prywatne zdanie jest takie że mają one znaczenia dla tzw. pełni podniebienia ( palate fullness ) wrażenia odbieranego w jamie ustnej jako lepkie, gęste.
Przepraszam wszystkich wojskowych ale w tym temacie wersja żołnierska okazała się niewykonalna.Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.Comment
-
Originally posted by Piwofil
Mi ostatnio bardzo pienił się Piast pity prosto z butelki w parku ale jestem zadowolony z piany Lech Mocnego ( pity w domu ze szklanki)
Co do naukowych wyjasnien to chyba są jeszcze inne czynniki?
Temperatura czy sposób nalewaniaTYLKO HEINEKENComment
-
A jak się ma temperatura nalewanego piwa do piany ? Zauważyłem wielokrotnie, że zbyt schłodzone w lodówce piwo pianą nie imponuje. Zimą zdarza mi się wyjąć z lodówki piwo na jakiś czas przed konsumpcją i wczoraj dzięki temu w tmavym Primatorze uzyskałem dobre 2 cm powyżej krawędzi szkła.Comment
-
ano ma się tak że jak dziś otworzyłem Maredsous Bruin, który był w temperaturze ok 12 C to eksplodował pianą... później juz było tylko gorzej
tak więc niektóre piwa a w szczególności to wspomniane należy dobrze schłodzić...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
slavoy napisal/a
Mnie już ludzie wyklinają że jak nie skończę nawijać o piwie podczas picia, to się więcej już ze mną nie napiją. "Sławek! przestań już pie...yć o tym piwie, tylko normalnie je w siebie wlej!"
Cóż. Chorobliwe skrzywienie forumowiczów Browaru.pl
ie jakieś takie duże... [/B]Pozdrowienia od MaslakaComment
Comment