Chwalę Grupę Żywiec S.A.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
    Wydaje mi się, że stracić mogą na oddaleniu zmian ustawowych jakie mogłyby nastapić po większym rozpowszechnieniu piowarstwa domowego.

Stac się to może z przyczyny że część z nas zacznie dostrzegać bezcelowość zmian ze względu na możliwość wygrania konkursu i produkowania za pomoca koncernu dobrego piwa. Jednak wydaje się, że cały proces powinien przebiegać inaczej - najlepisi piwowarzy domowi powinni zakadac własne browary - tak jak się to działo w innych krajach.

Od dziś zaczynam walkę ze słowem jakość odnoszonym do piwa. Bo czym że jest jakość piwa ??
    Moim zdaniem to wymysł marketingu i nic wiecej.

W piwie liczy się smak, aromat i zapach!

To tak jakby ktoś próbował określić jakość ciasta - kiedy ono jest jakościowe ? Jak nie ma zakalca ? Ok, ale zakalec dla niektórych jest wartościowy. Więc jak z tym jest ?

podrawiam
    piotry
    Kiedyś przeczytałem, ze jakość piwa rodzi się w zmysłach konsumentów. I tego czasu kiedy mówię jakość myślę jak w zdaniu powyżej.
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

Comment

• delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

Wydaje mi się, że stracić mogą na oddaleniu zmian ustawowych jakie mogłyby nastapić po większym rozpowszechnieniu piowarstwa domowego.
      Ciężko stracić coś, czego się nie ma.
      Stac się to może z przyczyny że część z nas zacznie dostrzegać bezcelowość zmian ze względu na możliwość wygrania konkursu i produkowania za pomoca koncernu dobrego piwa.
      Jedno piwo w roku wiosny nie czyni. Przecież GŻ nie zamieni Zamkowego w poletko do testowania receptur piw domowych.
      To tak jakby ktoś próbował określić jakość ciasta - kiedy ono jest jakościowe ? Jak nie ma zakalca ? Ok, ale zakalec dla niektórych jest wartościowy. Więc jak z tym jest ?
      Zakalec jest z punktu widzenia technologii wadą ciasta. A że niektórzy lubią z zakalcem, to inna sprawa.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
      Jakość odnosi się bardziej do procesu produkcji, nie do efektu końcowego produktu.
      Skąd taka śmiała teza?
      W temacie jakości (i nie tylko) bardzo wiele zależy od przyjętych kryteriów jej oceny.
      Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-05-11, 09:29.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• galadh
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.01
        • 105

Stac się to może z przyczyny że część z nas zacznie dostrzegać bezcelowość zmian ze względu na możliwość wygrania konkursu i produkowania za pomoca koncernu dobrego piwa. Jednak wydaje się, że cały proces powinien przebiegać inaczej - najlepisi piwowarzy domowi powinni zakadac własne browary - tak jak się to działo w innych krajach.
        Wydaje mi się to wszystko nierealne. Mówimy tylko o świetnej nagrodzie głównej na KPD, a nie przeniesieniu realiów z lepiej rozwiniętych krajów na nasz grunt. Swoją drogą, można trzymać kciuki, że tak wkrótce będzie. Przy czym wątek, o którym rozmawiamy, nie ma z tym raczej nic wspólnego.

Od dziś zaczynam walkę ze słowem jakość odnoszonym do piwa. Bo czym że jest jakość piwa ??
        ...
        W piwie liczy się smak, aromat i zapach!
        Więc gdy piwo będzie smaczne i aromatyczne, a nie będzie chińskim wynalazkiem, to będzie miało dobrą jakość (tak - liczy się marketing). Pisząc o zyskach piwowarów domowych z tej nagrody, miałem na myśli obalanie stereotypów. Cała analogia wydaje mi się jasna...
        Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
        Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
        Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

Jan z Kijan

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
          Kiedyś przeczytałem, ze jakość piwa rodzi się w zmysłach konsumentów.

Raczej w jednym zmysle, wzroku. Podczas oglądania reklam. Gdy nie wiedzą co piją ich ulubione piwo im nie smakuje.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• artur2
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 535

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
            Kiedyś przeczytałem, ze jakość piwa rodzi się w zmysłach konsumentów. I tego czasu kiedy mówię jakość myślę jak w zdaniu powyżej.
            Jakość tworzy się w głowach konsumentów podczas oglądania etykiety piwa.
            Mniej alkoholu, więcej smaku !
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
              Jakość tworzy się w głowach konsumentów podczas oglądania etykiety piwa.
              Nie wykluczam, że w jakimś odsetku kupujących tak się dzieje.

Ja natomiast pisałem o ładnym określeniu słowa jakość, które stosuję mówiąc o jakości Piwa.
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

Comment

• żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piowen Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja bym nieco stonował te zachwyty i pochwały na cześć GŻ. Nie wydaje wam się nieco podejrzane, że nagle potężny koncern zainteresował się niszową, jakby nie było, częścią rynku piwnego? Otóż, moim zdaniem, panowie z Żywca poczuli konkurencję i ruszyli z machiną marketingową, aby ten, nieprzychylny do tej pory, rynek mieć po swojej stronie. Stąd te wszystkie wasze zachwyty, brawa, oklaski itd. - przecież o to im chodziło.
                Czy wy myślicie, że zainteresowali się piwami domowymi ze względu na ich smak, albo ich ludowe pochodzenie, czy coś w tym rodzaju? Żywiec w końcu docenił przeciwnika i chce go urobić na swoją stronę.
                Ale co mieliby przez to osiągnąć i co w ogóle rozumiesz przez "mieć po swojej stronie" i "urobić"? Piwowarzy rzucają warzenie i przerzucają się na Żywca? Rozkręcają akcje promocyjne piw GŻ? Wydaje mi się, że na siłę szukasz drugiego dna.

Comment

• abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10863

Co poniektórzy mają bardzo krótką pamięć: http://www.browar.biz/forum/showthre...rawie+jak+piwo
                  Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

Czy jest sens to wypominać? Przecież reklama została zmieniona w odpowiedzi na głosy oburzenia środowiska piwowarskiego.

Comment

• abernacka
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10863

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                      Czy jest sens to wypominać? (...).

JEST! Myślisz, że zmienili swój swiatopogląd na tego typu sprawy?

Comment

• żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

Ale kto konkretnie? Chyba nie ci, którzy postanowili przeprowadzić akcję uwarzenia i wypuszczenia na rynek piwa wg. receptury piwowara domowego.

Comment

• abernacka
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10863

Może też napiszesz, że nie ma co wypominać im Gdańska, Łańcuta, Bydgoszczy, Bielska Białej, Warszawy i Braniewa. Mało ci?! Bardzo krótko wzroczny jesteś! Uwrzą jedną warke a co drugi będzie skał ze szczęścia jak dziecko. A następnie w komunikacie prasowym Heniek napisze, że z przyczyn ekonomicznych zawiesza projekt!

Comment

• rohozecky
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2008.11
                            • 1840

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                            Może też napiszesz, że nie ma co wypominać im Gdańska, Łańcuta, Bydgoszczy, Bielska Białej, Warszawy i Braniewa. Mało ci?! Bardzo krótko wzroczny jesteś! Uwrzą jedną warke a co drugi będzie skał ze szczęścia jak dziecko. A następnie w komunikacie prasowym Heniek napisze, że z przyczyn ekonomicznych zawiesza projekt!
                            Dokładnie tak. Tych panów należałoby z zasady traktować z zaufaniem typu - cytując Sapkowskiego - "nie dałbym im do popilnowania wiadra rzygowin".

pozdrowienia
                            ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

To zawsze warto wypominać, ale za tegoroczny pomysł brawa się należą, bo jest to promocja domowego piwowarstwa i różnorodności piwnej w ogóle. Do jego wykonania jeszcze droga daleka, ale choćby dlatego nie ma co się nakręcać, że na pewno projekt skasują albo puszczą domowych piwowarów kantem.

Comment

• abernacka
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10863

Widzę, że nie pojmujesz setna sprawy!

Comment

Przetwarzanie...
                                X