Chwalę Grupę Żywiec S.A.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coldfire
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.01
    • 374

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
    No tak, rozumiem, ale zostaję przy swojej ocenie, nie przesadzę, jak powiem że Grand mnie urzekł (może też dlatego, że to ciągle nowość)... A BTW Fortuna to "tylko" 21 (a nie 22), ale alkoholowo zacnie - 9%. Jest przy tym łagodniejsza i mniej spirytusowa w smaku od Żywca. Że porter z Ambera jest taki właśnie łagodny (i gorzko-czekoladowy w tle) to wiadomo, osiemnastka. Żywiec (porter też) wygrywa powszechną dostępnością, z reguły, jak idzie się do pierwszego lepszego sklepu i szuka się portera, to jest Żywiec i nic poza tym. W Gdańsku - można powiedzieć, że niemalże tak samo dostępny jest Amber - nie wiem, jak gdzie indziej.
    Dodam jeszcze jedno. Powinienem chwalić w tym wątku grupę Żywiec, ale kurna nie mogę. Przecież oni 8 lat temu zamknęli nasz browar w Gdańsku, warzący świetnego Heveliusa i Kapra (nie mylić z tym Kaprem obecnie, bo teraz to... ach, szkoda słów). Obecnie poza porterem, który IMHO gorszy od kilku innych, ale całkiem ok, nic, ale to dosłownie nic z GŻ mi nie skmakuje - jeszcze raz dodam, że nie znam Brackiego.
    Jak dla mnie Porter Żywiecki jest jednym z najmniej alkoholowych ze względu na swoją gęstość. Pod tym względem przewyższa zdecydowanie Łodziaka, który szczególnie w początkowej fazie, jest mocno alkoholowy. W porterze mi jednak procenty nie przeszkadzają, za to irytuje brak ciekawych niuansów smakowych, a to jest niewątpliwie bolączką Portera Żywieckiego. Pozatym piwo jest poprawne, ale niczym nie urzeka. Dominują tam smaki kawowe, które mi w nie pasują. Dla tego też Portera z Krajana uważam za najgorszego, choć poglądy na te sprawy mam jak lzkamil - wszystkie Polskie Portery są co najmniej bardzo dobre
    pzdr

PS - jak już wszyscy pytają o to Brackie to ja też - można je w Łodzi gdzieś dostać?
    Byłem dzisiaj w Zofmarze, ale na pułkach nie widziałem, a spytać się zapomniałem.
    Last edited by coldfire; 2008-05-09, 18:43.
    Piwa i pacierza nie odmawiam

Comment

• skakacz
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.02
      • 64

Brackie..? Piłem w Ustroniu, lane.... 7,8 .... 10 lat temu o zgrozo!!!!

Comment

• mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

Teras byłem i coraz ciężej z dostępnością.
        Na Równicy tylko GŻ jest ale bez lanego Brackiego.
        Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Sokół83
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.12
          • 1598

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedzi
          PS - jak już wszyscy pytają o to Brackie to ja też - można je w Łodzi gdzieś dostać?
          Byłem dzisiaj w Zofmarze, ale na pułkach nie widziałem.
          bo stoi w lodówce GŻ
          Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• coldfire
            • 2008.01
            • 374

aha
            No to jutro wpadam po Brackie.
            Apropo Żywieckiego Portera - dzisiaj kumpel pił (niestety nie znam daty przydatności) i mówił że straszny kwach, nie do wypicia. Nie wiem, może przesadził, ale uczulam forumowiczów.
            A swoją drogą możliwe jest, aby GŻ mogła wypuścić na rynek skwaśniałe piwo? Na pewno są jakieś kontrole jakości, które każda nowa warka przechodzi...
            pzdr

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

E, to raczej klasyczny przypadek nieodpowiedniego przechowywania. Chociaż porter chyba więcej zniesie niż zwykły pils.

Comment

• delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

FCJP

Apropo Żywieckiego Portera
                à propos
                ale na pułkach nie widziałem
                półkach
                A swoją drogą możliwe jest, aby GŻ mogła wypuścić na rynek skwaśniałe piwo? Na pewno są jakieś kontrole jakości, które każda nowa warka przechodzi...
                Jest to tym ciekae, że Porter Żywiecki (Cieszyński) rozlewany jest do butelek wyłącznie w Żywcu, czyli powinny dotyczyć go te same, IMO całkiem skuteczne, procedury kontroli jakości, co inne piwa produkowane w Żywcu. W związku z tym zgodziłbym się z Żą co do najbardziej prawdopodobnej przyczyny takiego stanu ww. porteru.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                  à propos

półkach

Jest to tym ciekae,

'
                  Przyganiał kocioł garnkowi. Aż trzy literki zjadłeś delvish, no chyba, że inny wyraz miałeś na myśli niż myślę.
                  blog.kopyra.com

Comment

• delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przyganiał kocioł garnkowi. Aż trzy literki zjadłeś delvish, no chyba, że inny wyraz miałeś na myśli niż myślę.
                    Hehe. Ano jak widać zgłodniałem późną porą
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Tomasz_Moczarski
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.12
                      • 182

Wracajac do ogolnego tematu o Żywiec Porter - piwo...
                      Czemu nadal go nie ma ani w Tesco ani w Carrefour hipermarketach - chodzi mi o 0,33 butelki, bo 0,5 to np. w Żabce są
                      W Realu sa... takze czegos tu nie kumam :P
                      Last edited by Tomasz_Moczarski; 2008-05-10, 09:18.
                      koncerniak = prawie jak piwo :D
                      Ostatnie testy: Minibrowar MajEr z Gliwic!
                      reklama: Ski Jump Mania - fajna gra przeglądarkowa!
                      Sonda prezydencka użytkowników GooglePlus

Comment

• Rycho_128
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.03
                        • 1054

W porterze mi jednak procenty nie przeszkadzają, za to irytuje brak ciekawych niuansów smakowych, a to jest niewątpliwie bolączką Portera Żywieckiego. Pozatym piwo jest poprawne, ale niczym nie urzeka.
                        No to kolego coldfire, spróbuj, o ile nie próbowałeś Granda. Fakt, że słabszy (osiemnastka), ale smaczków to on ma... szczególnie ta gorzka czekolada, ale oczywiście daleko w tle, nie jako główna nuta. No duża i wytrawność
                        Gdański Browar WaRy
                        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• Rycho_128
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.03
                          • 1054

Nie chwalę jednak

No to w wątku chwalącym znów nie pochwaliłem Grupy Żywiec SA
                          Gdański Browar WaRy
                          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• pizmak666
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2006.12
                            • 1904

Żywiecki Porter pojawia się regularnie w Tesco tylko w butlach 0,33
                            „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• coldfire
                              • 2008.01
                              • 374

półkach
                              Myślałem, że Mozilla poprawia wszystkie błędy

Jest to tym ciekae, że Porter Żywiecki (Cieszyński) rozlewany jest do butelek wyłącznie w Żywcu, czyli powinny dotyczyć go te same, IMO całkiem skuteczne, procedury kontroli jakości, co inne piwa produkowane w Żywcu. W związku z tym zgodziłbym się z Żą co do najbardziej prawdopodobnej przyczyny takiego stanu ww. porteru.
                              Bardzo możliwe, że tak było, bo porter był przechowywany na półce a nie w lodówce.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
                              No to kolego coldfire, spróbuj, o ile nie próbowałeś Granda. Fakt, że słabszy (osiemnastka), ale smaczków to on ma... szczególnie ta gorzka czekolada, ale oczywiście daleko w tle, nie jako główna nuta. No duża i wytrawność
                              Jedna z ostatnich ocen w wątku o tym piwie jest moja. Piwo jest faktycznie świetne, ale więcej tutaj

Comment

• Tomasz_Moczarski
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.12
                                • 182

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Żywiecki Porter pojawia się regularnie w Tesco tylko w butlach 0,33
                                regularnie to go nie widze w tesco od miesiąca i w carrefourze tez
                                Zebym nie odchodzil od zasad tego tematu to.. Paulaner był przepyszny polecam
                                Last edited by Tomasz_Moczarski; 2008-05-11, 09:47.
                                koncerniak = prawie jak piwo :D
                                Ostatnie testy: Minibrowar MajEr z Gliwic!
                                reklama: Ski Jump Mania - fajna gra przeglądarkowa!
                                Sonda prezydencka użytkowników GooglePlus

Comment

Przetwarzanie...
                                X