Jestem bardzo zainteresowany waszym zdaniem na temat produktow browaru BROK. Czy moje zdanie o slabnacym zainteresowaniu w Polsce jest prawdziwe ?
Pozdrawiam !!!
ja chętnie sięgam po Broka Martina, ale nie jest on łatwo dostępny w mojej okolicy...
Premium nie smakuje mi. Innych nie próbowałem, pomijając piwa licencyjne.
Dziekuje.
Browar BROK produkuje jeszcze piwo Sambor, ktore na naszym rynku bylo podstawowe i oczywiscie Cooler ( trzy smaki citron, cola, pinacolada)oraz ciekawy Colt z dodatkiem buczyny. Colt swego czsu moj idol teraz nazywany przez miejscowych piwoszy bloto.
Jestem ciekaw czy odbilo sie echem w Polsce ekspansja Tyskiego na rynek koszalinski.
A Tyskie weszlo tu jak w maslo, wypierajac z rynku miejscowego Broka.
Dziwi mnie bardzo ich pozycja na naszym rynku, poniewaz Tyskie jest cieniutkie. A u nas brylowaly piwa raczej konkretne w smaku tzn. Sambor czy wspominany przez Ciebie Martin.
Powiem Ci szczerze jakosc i oczywiscoie brak dbalosci o rynek wewnetrzny. Po prostu byli pewni, ze nikt im tutaj nie podskoczy, A tu masz. Reka w nocniku. Kapital nie ma sumienia. Szkoda bo to byl fajny regionalny browarek z ambicjami.
Tak po prawdzie, BROK mając trzy browary dał ciała, zostając z taką produkcją. O tym niepodskakiwaniu macie całkowitą rację, podobnie było z ich wałbrzyskim przedstawicielstwem.
Niestety, jak ktoś produkuje takie wynalazki jak Cooler, sam jest sobie winny.
Nie przesadzaj, Krzysiu, Cooler ma wielu zwolenników (oczywiście nie są to piwosze, tylko CI INNI...).
Swojego czasu (parę lat temu) co roku bywałam nad morzem i tam piłam TYLKO Broka, Martin i Sambor właśnie. U nas (Wrocław) można dostać głównie Wikinga, który jest raczej słabym produktem.
Jak słusznie zauważyłaś, Cooler nie jest piwem, tylko wynalazkiem. A wynalazki robi sie nie w browarze, a w instytucie rozwojowo-badawczym lub czyms podobnym. Jeżeli firma olewa piwoszy i zamyka dwa browary z trzech (nie jestem pewien, ale takie plotki krążyły jakiś czas temu), to nie ma sie co dziwić, że piwosze idą tam, gdzie jest dla nich dobry klimat.
Tak po prawdzie.
BROK zamknal tylko browar w Slupsku, istnieja browary w Koszalinie i Polczynie Zdroju ( podobno super nowoczesny ). A jesli chodzi o Holstena, to oni chyba nie do konca lapia polskie realia. Pozycje w Niemczech maja raczeuj solidna a w Polsce takie ... .
Krzysiu - jeżeli napój zawiera 55 % słodu, to chcesz czy nie chcesz jest to piwo.
Cytrynowe, czy malinowe - kwestia gustu. W Anglii produkuje się piwo z dodatkiem ostryg ( oyster stout ) i nikt się z tego nie śmieje.
Piwo jest napojem powszechnie spożywanym i uważam że nie jest zarezerwowane dla grupy wielbicieli zwanych piwoszami. Rzesze ludzi piją piwa słodkie, owocowe itd. Zresztą patrząc na półki z piwem w supermarketach myślę że przymusowe przejście na piwo smakowe nie grozi nam - wielbicielom tego trunku w najczystszej postaci.
Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.
Właśnie jak widzę półki w supermarketach zastawione grubo zakurzonymi butelkami z piwem, to zaczynam mieć wątpliwości.
Zresztą wynalazki piją ludzie słabi duchem.
Comment