Co z zabytkami Browarów Warszawskich?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • may
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
    ... teraz znów próbuję rozmawiać z Browarami Lubelskimi o organizacji przyszłorocznego zlotu...
    I jak idzie?
    Last edited by may; 2005-10-07, 13:55.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Jakby kogoś jeszcze interesowało po tym początkowym rejwachu w sprawie, a potem wielkiej ciszy i brakiem zainteresowania to uprzejmie informuję, że sfinksy można już obejrzeć w muzeum.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
        Jakby kogoś jeszcze interesowało po tym początkowym rejwachu w sprawie, a potem wielkiej ciszy i brakiem zainteresowania to uprzejmie informuję, że sfinksy można już obejrzeć w muzeum.

Dla porządku: w którym muzeum?

To jest dobra wiadomość na moje 37 urodziny. Pracę nad tym tematem trwały rok... Teraz to już nie tajemnica....

W ten sposób dzieki pracy i zaangażowaniu kilkorga ludzi z forum (za co dziękuję) udało sie ocalić przed niepewnym losem symbol Browaru Warszawskiego: Sfinksy.

W ten sposób w rocznicę 160-lecia powstania udało się zakończyć najlepiej jak tylko było można w tej sytuacji historię Browaru Warszawa. Po sprzedaży terenów Browaru ocalony został jego symbol.

Na tą chwilę to wszystko...
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

Comment

• becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

Oczywiście, że Muzeum Woli
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• grzeber
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2002.05
            • 2875

Dziś na TVP3 po Telewizyjny Kurier Warszawski była ktrótka migawka z informacjami o zabytkach Browarów Warszawskich. Niestety całości nie wiedziałem a w internecie nie mogę znaleść nagrania.

Generlanie chodziło o przekazanie sfinksów i inncy zabytków w ręce miasta. Była też mowa o możliwości ich wpisania do rejestru zabytków i ewentualnie otworzenia muzeum na terenie browarów.

W audycji była mowa, że sfinksy cały czas są w kartonowych pudłach. Nie wiadomo więc czy to nieścisłość czy materiał jest stary.
            pozdrawiam
            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• Cooper
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2002.11
              • 6056

Przedwczoraj tzn w piątek zrobiłem krótką wizytację b. browaru. Niestety informacje jakie miałem do tej pory o braku jakichkolwiek robót rozbiórkowych na terenie zakładu - nie potwierdziły się Lustrując zakład spoza ogrodzenia (niestety oczywiście nie było opcji wejścia) widać iż spora część budynków produkcyjnych (na szczęście na razie tylko tych zbudowanych po wojnie) nosi juz ślady powolnej rozbiórki (brak stolarki okiennej , niektóre budynki np b. rozlewni puszek - nie mają już dachu i w zasadzie są to juz tylko ściany). Ponadto na placu manewrowym od strony Grzybowskiej stoi duża maszyna która (wg mnie) służy do rozdrabniania gruzu ceglanego. Całość nie wygląda za wesoło. Koło ciećbudy od strony Wroniej widać skitrany w krzaczorach zielony szyld adresowy który do tej pory wisiał przy brami wjazdowej. Niestety opór ciecia nie pozowolił mi na zdobycie tej pamiątki. Zdjęcia z wspomnianej wizytacji postaram się zamieścić niebawem.
              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• grzeber
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2002.05
                • 2875

W galerii umieściłem panoramę budynków browaru widoczną z wieży Muzeum Powstania Warszawskiego.
                Stan na dzień dzisiejszy.

pozdrawiam
                www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

Przetwarzanie...
                X