Jest, można nawet kupić spokojnie słód orkiszowy. Jednak cena jest cokolwiek zniechęcająca.
piwo orkiszowe
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar Wyświetlenie odpowiedziPiwo z kaszy
Do piwa dodaje się nawet groch, maliny (całe owoce, nie jak w lambicach typu framboise, bo w nich jest to kwestia sposobu warzenia na zasadach podobnych do krieków) (niegdyś dość popularne i w Polsce), dawniej używano również wyki (wyka to również zboże), także płaskurkę, mochnatkę, samopszę (odmiany pszenicy), również proso.
co ciekawe, niektórzy dodają innych niekonwencjonalnych dodatków, są to np: mleko (!!!), albo ekstrakt marihuany (nieciekawy w smaku i nie ryje beretu), kawa, czekolada, bardzo częsty jest miód, ale o tym każdy wie... w Azji - ryż (ciekawe pod tym względem jest sake - większość zjadaczy chleba myśli, że jest to nalewka, inni nazywają to winem ryżowym, a w rzeczywistości jest to napój posiadający cechy wina i piwa, jeśli chodzi o sposób warzenia w przypadku tego ostatniego)
warto próbować z żytem i owsem
ciekawe jest, że nawet Jego Wysokość Chmiel był kiedyś rzadkością (używano go w Mezopotamii i Babilonie, po czym odkryto dopiero w średniowieczu - ludzie lubują się chyba w zapominaniu różnych rzeczy, aby później odkryć je na nowo i uchodzić za geniuszy )
o piwie orkiszowym szykuję artykuł (praca wre, ale sesja niebawem) i postaram się przybliżyć w nim to zboże i rozwiać niektóre wątpliwości
Pijast Piwodziej :D
Comment
-
-
Czy ktokolwiek dowiedział się czegoś więcej? Przewertowałem wiele książek z dziedziny piwowarstwa, botanicznych i innych, w których mógłby pojawiać się orkisz, ale niestety wiele nie znalazłem, szukam konkretów.
Na półkach w sklepach też wybór dinkelbierów jest koszmarnie słaby (ja znalazłem jedno w Bomi; 0,33 za ok 6 zł - dobre i ładne).
Wrzucajmy tu wszystko co wiemy, potem się to uporządkuje.
Niebawem postaram się coś dołożyć, ale (tak jak wspomniałem) ciężko natrafić na cokolwiek w tym temacie.Pijast Piwodziej :D
Comment
-
-
Nie rozumiem. Ostatnio piekłem chleb orkiszowy. Mogłem tej mąki dodać do piwa i miałbym orkiszowego wita. Tylko po co?
Piłem też kiedyś przemysłowe piwo z dodatkiem orkiszu.
Smak orkiszu / słodu orkiszowego bardzo mało się różni (dla mnie - laika - różnica nie zauważalna) od pszenicy / słodu pszennego, a jest on kilkakrotnie droższy. Orkisz zawiera ponoć więcej białka, co wpływa pozytywnie na wypieki, a w przypadku piwa prędzej wpłynie pozytywnie na wydajność czy pienistość niż na smak.
Chleb upiekłem z ciekawości i względów "marketingowych" - mina mamuśki gdy mówię "to chleb orkiszowy" - bezcenna. Na smak (zarówno piwa jak i chleba) bardziej niż orkiszowowość pszenicy wpływa około setki innych czynników. Nie zawracałbym sobie tym głowy.
PS Lubelski Polmos robi orkiszową wódkę. Tam dopiero masz esencję smaku. Owocnej degustacji...
Comment
-
-
I bogaty, niepowtarzalny bukiet. Nawet stołowy spirytus techniczny tego nie zastąpi...
Zgadza sie, że smak piwa jest wypadkową bardzo wielu czynników, ale jednym z nich jest dodatek orkiszu/słodu orkiszowego i właśnie tym kilkoro użytkowników próbowała się zająć w tym temacie.
Inne wątki mogą dotyczyć obecności w brzeczce np. gwajakolu, 2-fenyloetanolu, niepożądanych białek, dzikich drożdży, lupulonów, lub użycia twardej, dortmunderowskiej wody i tysięcy innych związków, sposobów prowadzenia warzenia, czy innych okoliczności - w zależności od tego, co nas zainteresuje
Arcy pytał między innymi o historię warzenia orkiszowego piwa - ciężko o źródła, bo dawniej po prostu tak ważono - nie było pszenicy, a jak się pojawiła, to przez jakiś jeszcze czas nie mogła zdominować orkiszu - ale może coś znajdziemy.
Przecież pytania zadaje się z ciekawości...Pijast Piwodziej :D
Comment
-
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Krótkie śledztwo wykazało, że tu można zakupić to piwo i jest robione przez Riedenburger Brauhaus.Last edited by Maggyk; 2009-06-13, 11:27.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
Comment