piwo orkiszowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #31
    Jest, można nawet kupić spokojnie słód orkiszowy. Jednak cena jest cokolwiek zniechęcająca.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • biereczapplistes
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.05
      • 325

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar Wyświetlenie odpowiedzi
      Piwo z kaszy
      Kasz gryczana nie jest wcale rzadkim dodatkiem.
      Do piwa dodaje się nawet groch, maliny (całe owoce, nie jak w lambicach typu framboise, bo w nich jest to kwestia sposobu warzenia na zasadach podobnych do krieków) (niegdyś dość popularne i w Polsce), dawniej używano również wyki (wyka to również zboże), także płaskurkę, mochnatkę, samopszę (odmiany pszenicy), również proso.
      co ciekawe, niektórzy dodają innych niekonwencjonalnych dodatków, są to np: mleko (!!!), albo ekstrakt marihuany (nieciekawy w smaku i nie ryje beretu), kawa, czekolada, bardzo częsty jest miód, ale o tym każdy wie... w Azji - ryż (ciekawe pod tym względem jest sake - większość zjadaczy chleba myśli, że jest to nalewka, inni nazywają to winem ryżowym, a w rzeczywistości jest to napój posiadający cechy wina i piwa, jeśli chodzi o sposób warzenia w przypadku tego ostatniego)
      warto próbować z żytem i owsem

      ciekawe jest, że nawet Jego Wysokość Chmiel był kiedyś rzadkością (używano go w Mezopotamii i Babilonie, po czym odkryto dopiero w średniowieczu - ludzie lubują się chyba w zapominaniu różnych rzeczy, aby później odkryć je na nowo i uchodzić za geniuszy )

      o piwie orkiszowym szykuję artykuł (praca wre, ale sesja niebawem) i postaram się przybliżyć w nim to zboże i rozwiać niektóre wątpliwości
      Pijast Piwodziej :D

      Comment

      • biereczapplistes
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.05
        • 325

        #33
        Czy ktokolwiek dowiedział się czegoś więcej? Przewertowałem wiele książek z dziedziny piwowarstwa, botanicznych i innych, w których mógłby pojawiać się orkisz, ale niestety wiele nie znalazłem, szukam konkretów.
        Na półkach w sklepach też wybór dinkelbierów jest koszmarnie słaby (ja znalazłem jedno w Bomi; 0,33 za ok 6 zł - dobre i ładne).
        Wrzucajmy tu wszystko co wiemy, potem się to uporządkuje.
        Niebawem postaram się coś dołożyć, ale (tak jak wspomniałem) ciężko natrafić na cokolwiek w tym temacie.
        Pijast Piwodziej :D

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Nie rozumiem. Ostatnio piekłem chleb orkiszowy. Mogłem tej mąki dodać do piwa i miałbym orkiszowego wita. Tylko po co?
          Piłem też kiedyś przemysłowe piwo z dodatkiem orkiszu.
          Smak orkiszu / słodu orkiszowego bardzo mało się różni (dla mnie - laika - różnica nie zauważalna) od pszenicy / słodu pszennego, a jest on kilkakrotnie droższy. Orkisz zawiera ponoć więcej białka, co wpływa pozytywnie na wypieki, a w przypadku piwa prędzej wpłynie pozytywnie na wydajność czy pienistość niż na smak.
          Chleb upiekłem z ciekawości i względów "marketingowych" - mina mamuśki gdy mówię "to chleb orkiszowy" - bezcenna. Na smak (zarówno piwa jak i chleba) bardziej niż orkiszowowość pszenicy wpływa około setki innych czynników. Nie zawracałbym sobie tym głowy.

          PS Lubelski Polmos robi orkiszową wódkę. Tam dopiero masz esencję smaku. Owocnej degustacji...

          Comment

          • biereczapplistes
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.05
            • 325

            #35
            I bogaty, niepowtarzalny bukiet. Nawet stołowy spirytus techniczny tego nie zastąpi...

            Zgadza sie, że smak piwa jest wypadkową bardzo wielu czynników, ale jednym z nich jest dodatek orkiszu/słodu orkiszowego i właśnie tym kilkoro użytkowników próbowała się zająć w tym temacie.
            Inne wątki mogą dotyczyć obecności w brzeczce np. gwajakolu, 2-fenyloetanolu, niepożądanych białek, dzikich drożdży, lupulonów, lub użycia twardej, dortmunderowskiej wody i tysięcy innych związków, sposobów prowadzenia warzenia, czy innych okoliczności - w zależności od tego, co nas zainteresuje

            Arcy pytał między innymi o historię warzenia orkiszowego piwa - ciężko o źródła, bo dawniej po prostu tak ważono - nie było pszenicy, a jak się pojawiła, to przez jakiś jeszcze czas nie mogła zdominować orkiszu - ale może coś znajdziemy.
            Przecież pytania zadaje się z ciekawości...
            Pijast Piwodziej :D

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              W dzisiejszym wydaniu Rzepy w artykule o opactwie w Tyńcu można przeczytać:


              Mamy też nowości: ciasteczka i piwo orkiszowe.

              Co dwudziesty pracownik pracuje w szarej strefie. Dla połowy z nich jest to jedyna forma zarobkowania


              No i tradycyjnie pytanie: kto to robi?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5618

                #37
                Krótkie śledztwo wykazało, że tu można zakupić to piwo i jest robione przez Riedenburger Brauhaus.
                Last edited by Maggyk; 2009-06-13, 11:27.
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                Przetwarzanie...
                X