piwo orkiszowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #31
    Jest, można nawet kupić spokojnie słód orkiszowy. Jednak cena jest cokolwiek zniechęcająca.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • biereczapplistes
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.05
      • 325

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar
      Piwo z kaszy
      Kasz gryczana nie jest wcale rzadkim dodatkiem.
      Do piwa dodaje się nawet groch, maliny (całe owoce, nie jak w lambicach typu framboise, bo w nich jest to kwestia sposobu warzenia na zasadach podobnych do krieków) (niegdyś dość popularne i w Polsce), dawniej używano również wyki (wyka to również zboże), także płaskurkę, mochnatkę, samopszę (odmiany pszenicy), również proso.
      co ciekawe, niektórzy dodają innych niekonwencjonalnych dodatków, są to np: mleko (!!!), albo ekstrakt marihuany (nieciekawy w smaku i nie ryje beretu), kawa, czekolada, bardzo częsty jest miód, ale o tym każdy wie... w Azji - ryż (ciekawe pod tym względem jest sake - większość zjadaczy chleba myśli, że jest to nalewka, inni nazywają to winem ryżowym, a w rzeczywistości jest to napój posiadający cechy wina i piwa, jeśli chodzi o sposób warzenia w przypadku tego ostatniego)
      warto próbować z żytem i owsem

      ciekawe jest, że nawet Jego Wysokość Chmiel był kiedyś rzadkością (używano go w Mezopotamii i Babilonie, po czym odkryto dopiero w średniowieczu - ludzie lubują się chyba w zapominaniu różnych rzeczy, aby później odkryć je na nowo i uchodzić za geniuszy )

      o piwie orkiszowym szykuję artykuł (praca wre, ale sesja niebawem) i postaram się przybliżyć w nim to zboże i rozwiać niektóre wątpliwości
      Pijast Piwodziej :D

      Comment

      • biereczapplistes
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.05
        • 325

        #33
        Czy ktokolwiek dowiedział się czegoś więcej? Przewertowałem wiele książek z dziedziny piwowarstwa, botanicznych i innych, w których mógłby pojawiać się orkisz, ale niestety wiele nie znalazłem, szukam konkretów.
        Na półkach w sklepach też wybór dinkelbierów jest koszmarnie słaby (ja znalazłem jedno w Bomi; 0,33 za ok 6 zł - dobre i ładne).
        Wrzucajmy tu wszystko co wiemy, potem się to uporządkuje.
        Niebawem postaram się coś dołożyć, ale (tak jak wspomniałem) ciężko natrafić na cokolwiek w tym temacie.
        Pijast Piwodziej :D

        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Nie rozumiem. Ostatnio piekłem chleb orkiszowy. Mogłem tej mąki dodać do piwa i miałbym orkiszowego wita. Tylko po co?
          Piłem też kiedyś przemysłowe piwo z dodatkiem orkiszu.
          Smak orkiszu / słodu orkiszowego bardzo mało się różni (dla mnie - laika - różnica nie zauważalna) od pszenicy / słodu pszennego, a jest on kilkakrotnie droższy. Orkisz zawiera ponoć więcej białka, co wpływa pozytywnie na wypieki, a w przypadku piwa prędzej wpłynie pozytywnie na wydajność czy pienistość niż na smak.
          Chleb upiekłem z ciekawości i względów "marketingowych" - mina mamuśki gdy mówię "to chleb orkiszowy" - bezcenna. Na smak (zarówno piwa jak i chleba) bardziej niż orkiszowowość pszenicy wpływa około setki innych czynników. Nie zawracałbym sobie tym głowy.

          PS Lubelski Polmos robi orkiszową wódkę. Tam dopiero masz esencję smaku. Owocnej degustacji...
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • biereczapplistes
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.05
            • 325

            #35
            I bogaty, niepowtarzalny bukiet. Nawet stołowy spirytus techniczny tego nie zastąpi...

            Zgadza sie, że smak piwa jest wypadkową bardzo wielu czynników, ale jednym z nich jest dodatek orkiszu/słodu orkiszowego i właśnie tym kilkoro użytkowników próbowała się zająć w tym temacie.
            Inne wątki mogą dotyczyć obecności w brzeczce np. gwajakolu, 2-fenyloetanolu, niepożądanych białek, dzikich drożdży, lupulonów, lub użycia twardej, dortmunderowskiej wody i tysięcy innych związków, sposobów prowadzenia warzenia, czy innych okoliczności - w zależności od tego, co nas zainteresuje

            Arcy pytał między innymi o historię warzenia orkiszowego piwa - ciężko o źródła, bo dawniej po prostu tak ważono - nie było pszenicy, a jak się pojawiła, to przez jakiś jeszcze czas nie mogła zdominować orkiszu - ale może coś znajdziemy.
            Przecież pytania zadaje się z ciekawości...
            Pijast Piwodziej :D

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              W dzisiejszym wydaniu Rzepy w artykule o opactwie w Tyńcu można przeczytać:


              Mamy też nowości: ciasteczka i piwo orkiszowe.

              Co dwudziesty pracownik pracuje w szarej strefie. Dla połowy z nich jest to jedyna forma zarobkowania


              No i tradycyjnie pytanie: kto to robi?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5617

                #37
                Krótkie śledztwo wykazało, że tu można zakupić to piwo i jest robione przez Riedenburger Brauhaus.
                Last edited by Maggyk; 2009-06-13, 11:27.
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                Przetwarzanie...