Upadające Browary / sytuacja niezależnych browarów w Polsce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slawekkazek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.01
    • 561

    #31
    zwykłe warunki higieniczne w Chojnowie były dość mierne - wystarczyło zajrzeć do środka o ile psami nie poszczuto żeby zauważyć że na remonty i modernizację samych zabudowań nie przeznaczano nic poza może poza symboliczną złotówką.
    Nie przeczę - chodzi mi jednak o to, że browarów typu Krasnystaw czy Podole wybudować i otworzyć można 20 czy 50 (pobożne życzenia) - tradycji się jednak nie kupi i każdy ubytek wśród historycznych browarów (a mamy ich już dramatycznie mało) jest ogromną stratą. Złego właściciela można przeczekać - mamy na szczęście przykłady udanych reaktywacji (Racibórz, Grudziądz, Ciechanów). Dopóki gdzieś można pooglądać otwartą fermentację, ucieszyć oko tradycyjną, miedzianą kadzią, wychylić piwko które przeleżakowało minimum 40 dni w chłodnej piwnicy - będę miał pewność, że sztuka piwowarska w Polsce jeszcze nie zaginęła

    Comment

    • ergie
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.05
      • 1041

      #32
      slawekkazek dobrze prawi dać mu piwa

      Ale niestety mieszkamy w kraju, w którym nadal to co "stare" należy wyburzyć, zniszczyć, a na miejscu tego postawić wychodek ze szkła i aluminium.
      Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
      ------------------------------------------------------------------
      Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie
        Ale niestety mieszkamy w kraju, w którym nadal to co "stare" należy wyburzyć, zniszczyć, a na miejscu tego postawić wychodek ze szkła i aluminium.
        Aż mi się Żywiec przypomniał...Jak luksusowa toaleta, a nie browar...

        Comment

        • warmia123
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 27

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szinet
          Zbieram informacje o browarach, które w ostatnim roku ogłosiły upadłość lub są na jej skraju. Proszę o wiadomości.
          Witam, tak sie składa, że interesuję sie upadłym MINI Browarem w Barczewie. Nie znam dokładnej daty jego upadłości. Miało to być na przełomie 2000/2001 Proszę potwierdzić.
          Pozdrawiam

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
            Goch ma się świetnie! Browar warzy przedniego specjala a jeśli ktoś niedowierza to zapraszam do Gdyni

            Niestety w tym roku tak różowo to się już nie przedstawia. Browar do tej pory nie warzy, cały czas oczekuje na zlecenia. Smutne ale prawdziwe .
            Last edited by abernacka; 2006-04-21, 12:19.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • Simon
              † 1964-2008 Piwosz w Raju
              • 2001.02
              • 993

              #36
              abernacka napisał:
              "oczekuje na zlecenia..."

              no comments
              Simon

              Comment

              • skandal
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1439

                #37
                Jaki ten nasz kraj jest smutny... Browar warzący tak dobre piwo nie może sobie poradzić na rynku sam.

                Comment

                • adam16
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.02
                  • 9865

                  #38
                  Proszę nie straszcie, że w tym roku nie spróbuję piwa z Gocha. Ile trzeba zamówić żeby przyjęli zlecenie
                  Browar Hajduki.
                  adam16@browar.biz
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                  Comment

                  • sardaukar
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.03
                    • 27

                    #39
                    Nie wiem jakie ma możliwości Goch, ale Stary Kraków może jednorazowo zrobić 1800 litrów dowolnego piwa.
                    Last edited by sardaukar; 2006-04-22, 10:31.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Simon
                      abernacka napisał:
                      "oczekuje na zlecenia..."

                      no comments
                      Myślę, że tu trzeba komentarza, bo nie każdy musiał zrozumieć, że na zlecenia się nie CZEKA, tylko sie je ZDOBYWA.
                      Mam takie sytuacje w mojej branży - ludzie otwieraja biura kredytowe i czekaja na klientów Skutek takiego czekania łatwy do przewidzenia - idą z torbami
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Simon
                        † 1964-2008 Piwosz w Raju
                        • 2001.02
                        • 993

                        #41
                        ano własnie o to chodziło, Marusiu, ale mniemałem, że "no comments" jest zrozumiały . Rynek to wojna, Ci co czekają skazani są na porażkę.
                        Simon

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          #42
                          pozwolę sobie niezgodzić do końca... marusiu.
                          specyfika twojej branży nie przystaje do tego przykładu. ty jesteś tylko pośrednikiem - browar produkuje towar. ty możesz nie mieć żadnego kapitału by zacząć działać, browar tak, a jego towar zostanie sprzedany dopiero za 1-2 mieś. (nie licząc opóźnień w płatnościach od kontrahentów). simonowi jest dobrze tak mówić, bo jest marketingowcem - też niczego nie tworzy a "sprzedaje" coś co jest lub wkrótce będzie - jest takim samym pośrednikiem. w sytuacji gdy zraziło się klienta poprzednim towarem, nie ma się stałych odbiorców (bo jest się nowym lub wypadło się z obiegu na jakiś dłuższy czas) trudno zaryzykować nie mało pieniędzy, by ktoś to mógł potem sprzedać. jasne, że nie można czekać. żaden browar bez konkretnej (przemyślanej bądź przekalkulowanej) wizji swojej działalności nie przetrwa.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #43
                            Coś Ci się stało z Capslockiem, czy z Shiftem?

                            Pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić - niezależnie od branży klienta się poszukuje, a nie się na niego czeka. I browar powinien mieć dział marketingu i dział sprzedaży, który się tym zajmuje. Nie namawiam przecież, żeby piwowar szukał klientów dla browaru

                            To, że ryzyko i finanse są duzo większe, to oczywiste, dlatego, niestety, nie mam browaru (tzn. mam, ale nie potrzebuję klientów)
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Simon
                              † 1964-2008 Piwosz w Raju
                              • 2001.02
                              • 993

                              #44
                              Marketing = wizja = akt twórczy, drogi e-prezesie Niezależnie od rodzaju działaności ( czy to fizyczne produkty, czy usługi = to zaspokajanie potrzeb ). Świetnym przykładem takiej wizji stworzonej w głowie wybitnego maketingowca jest browar.biz. Oczywiście bez równie wybitnego działu produkcji nigdy nie urzeczywistniłaby się wizja w tak doskonałej formie. Synergia działań stała się przyczyną Sukcesu. I pomysleć, że te wszystkie działy skupiły się w jednej postaci. ARTystyczna robota
                              Simon

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23930

                                #45
                                bez kadzenia. przecież tu jest lipa jakich mało
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X