Upadające Browary / sytuacja niezależnych browarów w Polsce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #631
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ytzek
    W skali Konstancina - technolog, 3 warzelanych obsługujących też fermantownię, leżakownię, filtry, tanki pośrednie i obciąg beczkowy, dodatkowo 7-8 osób na rozlew i magazynier - wychodzi 12-13 osób. Tak to szacuję.
    W krakowskim Relakspolu przy rozlewie było góra 4 ludzi. No ale to chyba inna bajka.

    Comment

    • Pankracy
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2007.10
      • 2807

      #632
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio
      Do końca sezonu zostają.
      Okazuje się, że podobno w tym tygodniu w Browarze Konstancin jest ostatni rozlew.
      A więc "koniec sezonu" to koniec wakacji.

      Comment

      • kosher
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2005.04
        • 2319

        #633
        Ciekawe czy utrzymają markę Warszawiak warzoną w Kamionce

        Comment

        • Mastermind1
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 248

          #634
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher
          Ciekawe czy utrzymają markę Warszawiak warzoną w Kamionce
          Zawsze mogą używać marki: "Warszawiak ... na wczasach", lub równoważnej.

          Comment

          • kosher
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2005.04
            • 2319

            #635
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
            Okazuje się, że podobno w tym tygodniu w Browarze Konstancin jest ostatni rozlew.
            A więc "koniec sezonu" to koniec wakacji.
            Z tego co wiem ta warka nie udała się (piwo skwaśniało po dwóch dniach) i poszła w kanał.
            Ciekawe co dalej, czy będzie jeszcze rozlew.

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13961

              #636
              Sabotaż?

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • szefunio
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.01
                • 481

                #637
                Ostatni rozlew będzie w tym tygodniu.
                Robię to co lubię - produkuję piwo.

                Comment

                • emes
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 4275

                  #638
                  Konstancina nie kojarzę z dobrym piwem, więc ani mnie to grzeje
                  ani ziębi czy ten browar istnieje czy nie. Raczej kojarzę go z bólem głowy, głównie z przeciętnością, zahaczającą o mózgotrzepy.

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    #639
                    Aż tak? Żytnie, Pszeniczne, Czarny Dąb, swego czasu Mazowieckie, Dawne - nie było źle. Ja tam żałuję zamknięcia Konstancina.

                    Comment

                    • emes
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 4275

                      #640
                      Ostatnio piłem Konstancina w Czarnej Koszuli kiedy przyjechała Marusia i Sławoj do stolicy. Skończyło się zatruciem i cały następny dzień stracony. Nie tylko dla mnie, po imprezie podobnie opisywali swój stan zdrowia np Iron, Piecia.

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        #641
                        Żytnie to dla mnie spora strata - piwo zapamiętam jako bardzo dobre wykonanie bardzo rzadkiego stylu. Do tego dobra pszenica, niezły Czarny Dąb i raz lepsze raz gorsze Dawne. To kilka razy lepszy wynik niż gdybym miał się przyjrzeć Amberowi, Witnicy czy Jagielle.

                        Comment

                        • kosher
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.04
                          • 2319

                          #642
                          Dla mnie strata, mimo wpadek z kwachami szczególnie w ciepłych miesiącach.
                          Ale p. Cholewicki to biznesmen z krwi i kości, na pewno wie co robi.
                          Skończyły się Browary Warszawskie, kończy BK... mi tam będzie brakować regionalnych mazowieckich i warszawskich marek. Ciechan to już jednak nie to samo.

                          Comment

                          • wpadzio
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2011.06
                            • 2655

                            #643
                            Tak, Żytniego będzie brakować, zwłaszcza, że to nie jest zbyt popularny styl w ogóle. Dawne miało wahania formy ale generalnie to było przyzwoite piwo ze z niższych pokładów średniej półki, podobnie jak Mazowieckie niepasteryzowane.
                            Nie jestem ekspertem w piwnej kartografii, ale swoją drogą to chyba rzadkość w państwach o wysokim tradycyjnym udziale piwnej kultury, by stolica nie posiadała w swoich granicach ani kilka kilometrów wokół nawet niedużego browaru przemysłowego. Oczywiście pomijam browary restauracyjne, bo to nieco inna bajka.
                            Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                            Serviatus status brevis est
                            3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                            Comment

                            • pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

                              #644
                              Artezan chyba teraz będzie najbliżej Faktem jest, ze Berlin, Praga , Kijów czy Moskwa swoje browary przemysłowe mają. Nie wiem co z Mińskiem i czy aby Bratysława nie ma tylko restauracyjnych? No ale Białoruś to szczyt piwowarstwa raczej nie jest.

                              Comment

                              • Mason
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2010.02
                                • 3280

                                #645
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio
                                Nie jestem ekspertem w piwnej kartografii, ale swoją drogą to chyba rzadkość w państwach o wysokim tradycyjnym udziale piwnej kultury, by stolica nie posiadała w swoich granicach ani kilka kilometrów wokół nawet niedużego browaru przemysłowego.
                                A Jabłonowo i Tarczyn? Są w podobnej odległości co Konstancin.
                                JEDNO PIVKO NEVADI!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...