Pięknie nam rok się zakończył Siedem browarów przeszło do historii a już kolejne szykują się do zamknięcia
Upadające Browary / sytuacja niezależnych browarów w Polsce
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JaroslavKolejny zamknięty browar - Vifling (Prochowice).
Wg. moich informacji browar nie warzy juz 4-5 miesięcy.
Powód prozaiczny - brak zbytu.
Comment
-
-
A na Słowacji też nie jest dobrze. Wg http://pivni.info/ Zostało tam już tylko bodajże tylko 8 browarów (nie licząc tych mini).
Nie warzą już:
- Corgoň Nitra
- Gemer Rimavská Sobota
- Horden Trnava
- Martiner Martin
- Starý Prameň Michalovce
Ten ostatni to już chyba od dawna, ale pierwsze 4 to dla mnie niemiła nowość
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Smutne, że w kraju 40-sto milionowym ostały się raptem 52 browary (nieliczę browarów restauracyjnych- a te tak nie cieszą jak w pełni przemysłowe). Życzę sobie aby ten rok nie przyniósł masowych likwidacji zakładów bo pojedyńcze przypadki już są prawie przesadzone .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekdarojak tak dalej będzie się działo w Polsce , to wszystkie małe Browary będzie można dopisać do listy Upadające Browary
Comment
-
-
Wydaje się, że na wiosnę będzie tylko gorzej. Prawdą jest hasło reklamowe, że "duży może więcej". Holdingi piwne kupując duże ilości słodu mogą wynegocjować niższe ceny, tym bardziej że produkują i kupują w wielu krajach Europy. Małe browary muszą kupować surowce po wyższych cenach, co przy niższych cenach ich piw , nie wróży im dobrze na przyszłość. Rok 2006 pod względem rolniczym był fatalny i ceny jęczmienia, a wraz z tym słodu są już wysokie, a jeszcze pewnie wzrosną.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PendragonA na Słowacji też nie jest dobrze. Wg http://pivni.info/ Zostało tam już tylko bodajże tylko 8 browarów (nie licząc tych mini).
Nie warzą już:
- Corgoň Nitra
- Gemer Rimavská Sobota
- Horden Trnava
- Martiner Martin
- Starý Prameň Michalovce
Ten ostatni to już chyba od dawna, ale pierwsze 4 to dla mnie niemiła nowośćBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Niestety niezdziwiła mnie ta informacja. Moje informacje sie jednak potwierdzają, zostało jeszcze 6 browarów do skreślenia w tym roku. Obym się mylił.
Comment
-
Comment