Wieczorem powinienem znać plotki ze Zwierzyńca. Tymczasem dzisiejszy Tygodnik Zamojski:
Upadające Browary / sytuacja niezależnych browarów w Polsce
Collapse
X
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
-
-
Co za szuje: "piwo ze Zwierzyńca nie jest w stanie spełnić standardów jakości stawianych dziś przez rynek". Bredzą jak w malignie, przecież browar przez lata wyrobił sobie swoim piwem dobrą markę, dopóki się te byznesmeny nie wtrąciły i nie zaczęły kombinować.
Comment
-
-
No Tygodnik Zamojski prawdę mówiąc jest wg mnie średnio wiarygodny, ale chyba nie zmyśliliby wypowiedzi prezesa... Tak czy owak:Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziCo za szuje: "piwo ze Zwierzyńca nie jest w stanie spełnić standardów jakości stawianych dziś przez rynek". Bredzą jak w malignie, przecież browar przez lata wyrobił sobie swoim piwem dobrą markę, dopóki się te byznesmeny nie wtrąciły i nie zaczęły kombinować.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPowód mojej spiskowej wizji - słaba rentowność oraz szukanie pretekstu do zamknięcia Zwierzyńca, przewiezienia sprzętu do Lublina. Najlepiej bez pogorszenie wizerunku w regionie, gdzie mają bardzo silną, "patriotyczną" pozycję. Bo przecież zrobili wszystko co ich mocy, żeby uratować miejsca pracy w Zwierzyńcu, ale urzędasy wszystko popsuli...
No i nie czarujmy się Perła to taki mały koncern.
Comment
-
-
Wypowiedź, pożal się Boże, prezesa to po prostu jakiś kompletny kretynizm. Jeśli ten gościu tak się zna na piwie i trendach na rynku to gratuluję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziWypowiedź, pożal się Boże, prezesa to po prostu jakiś kompletny kretynizm. Jeśli ten gościu tak się zna na piwie i trendach na rynku to gratuluję
Jak tam mają robić browar restauracyjny (pewnie od Kaspara-Schulza, nic mu nie ujmując) i zrobić wystawę starych butelek, to lepiej niech go oddadzą Zamojskim.Last edited by kopyr; 2008-12-04, 16:51.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal Wyświetlenie odpowiedziMoże chodzi o standard jaki prezentują inne duże "browary" (czytaj Wielka Trójca)-jeśli tak to na pewno.
"Normy jakości" - przydałyby się, a jakże, w pierwszej kolejności wobec tych wszystkich zawodowych członków i dyrektorów, żeby przestali w końcu zarzynać piwowarskie tradycje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziJak tam mają robić browar restauracyjny (pewnie od Kaspara-Schulza, nic mu nie ujmując) i zrobić wystawę starych butelek, to lepiej niech go oddadzą Zamojskim.
A prezesowi Perły się nie dziwie, przy umowie takiej jak im proponują to zbyt duże ryzyko, ale oczywiście jego wypowiedź o jakości jest żałosna.
Comment
-
-
Kishar - jakie ryzyko? Zgodzili się na 25 lat dzierżawy! Jeśli wstawią tam nowe maszyny to po 20-stu latach będę w 100% zamortyzowane i wymagające generalnego remontu. Poza tym mogą nowe wstawić do Lublina, a do Zwierza te bardziej przechodzone.
Skarb Państwa nie chce wziąć na siebie ryzyka inwestycyjnego - co w tym dziwnego?
A w ogóle to ryzyko utrzymywanie małego ale super-tradycyjnego browaru jest większe niż ryzyko otworzenia sezonowego browaru restauracyjnego? Dupa. O koszty personalne chodzi...Last edited by Seta; 2008-12-04, 18:23.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziKishar - jakie ryzyko? Zgodzili się na 25 lat dzierżawy! Jeśli wstawią tam nowe maszyny to po 20-stu latach będę w 100% zamortyzowane i wymagające generalnego remontu. Poza tym mogą nowe wstawić do Lublina, a do Zwierza te bardziej przechodzone.
Skarb Państwa nie chce wziąć na siebie ryzyka inwestycyjnego - co w tym dziwnego?
A w ogóle to ryzyko utrzymywanie małego ale super-tradycyjnego browaru jest większe niż ryzyko otworzenia sezonowego browaru restauracyjnego? Dupa. O koszty personalne chodzi...
A co do pomysłu z browarem restauracyjnym to jak dla mnie jest chybiony, za mały rynek lokalny, turystów aż tak dużo nie ma a Ci co są to są goście sezonowi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziŚwiat to się raczej pod Toruniem kończy... :P
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPrzyznam jednak ci rację. Biznes słaby, jeśli miałbyś inwestować w sprzęt i ludzi, ale tu już wszystko masz - zmieniasz tylko profil działalności.Last edited by pirackamuza; 2008-12-04, 20:37.Toruń przeprasza za Radio Maryja
www.bobofruty.pl
Comment
-
-
Ten prezes, to chyba nie wie co pieprzy! Też wydaje mi się, że zamarzyło mu się dorównanie (jakby było do czego) wielkiej trójcy. Wystarczy popatrzeć, że dzięki browarom restauracyjnym także bardzo powoli, ale jednak (moim zdaniem) trend zaczyna się wreszcie odwracać i coraz więcej ludzi przekonuje się do dobrodziejstw regionalnego browarnictwa. Zainteresowanie jest coraz większe i powoli ludzie przestają podchodzić do tych spraw jak do jakiejś trucizny. Ja sam wśród swoich znajomych zacząłem krzewić "kulturę" picia piwa regionalnego i to z niezłym skutkiem i nie jestem tylko ja! Dlatego "pan prezes" powinien się walnąć młotkiem w łeb i trochę pomyśleć, zanim zacznie takie głupoty gadać. Za przestarzały proces pewnie uważa warzenie piwa z komponentów "od zera", a jemu się pewnie marzy wspaniały napój z ekstraktów, który można robić w potwornym tempie i ilościach. Brawo! Oby tak dalej! Aż mnie roznosi!Last edited by Samoglow; 2008-12-04, 20:43.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samoglow Wyświetlenie odpowiedziTen prezes, to chyba nie wie co pieprzy! Też wydaje mi się, że zamarzyło mu się dorównanie (jakby było do czego) wielkiej trójcy.
Comment
-
-
Rozumiem, że rozgoryczenie przez Was przemawia. Spójrzcie jednak na sprawę z innej strony. Prezes nie jest od tego, aby jak harcerzyk mówić zawsze prawdę, szczególnie prasie. On realizuje politykę firmy i tyle. Zamknięcie Zwierzyńca wisiało w powietrzu już od kilku lat jak dobrze pamiętam. Teraz przy kryzysie trzeba to ubrać w kolorowe piórka, aby klienci za bardzo się nie oburzali na nieludzkie działania. Pamiętajmy, że w Zwierzyńcu nie ma linii do puszek i piwo wozi się cysternami do Lublina, do rozlewu puszkowego a to są koszty. Należałoby się oburzyć na Polaków co nie chcą pić piwa w butelce tylko w puszcze (to tendencja w całej Polsce - w koncernach puszka ma już ponad 60% udziału). W kryzysie jak nie można sprzedać odpowiedniej ilości Perły to jak wytłumaczyć koszty wożenia Zwierzyńca do rozlewu w Lublinie. Według mnie ten browar restauracyjny to zwykła ściema potrzebna tylko na okres przejściowy - po pewnym czasie wszystko samo upadnie ze względu na koszty i małą sprzedaż.
Nie patrzcie na wywiady prasowe, bo tam prawdy nie znajdziemy. Słyszałem, że są plany utworzenia w browarze centrum biznesowo-konferencyjnego - czas pokaże czy to prawda. Uwzględniając możliwość zwrotu majątku Zamoyskim, jakiekolwiek inwestycje są bardzo ryzykowne. Swoją drogą to do Zamoyskich należał cały Zwierzyniec (z parkiem, domkiem na wodzie i wieloma innymi) i ciekawostką będzie jak im to zwrócą.
Osobiście w Zwierzyńcu spędziłem jedne z najlepszych wakacji w moim życiu. Miałem okazję obejrzeć cały browar i nawet pić piwo z tanków w piwnicach. Miałem nadzieję, że kiedyś to się powtórzy. Żal, że chyba już nie.
Comment
-
Comment