Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
Wyświetlenie odpowiedzi
Upadające Browary / sytuacja niezależnych browarów w Polsce
Collapse
X
-
W Zwierzyńcu jest linia do butelkowania, ale tylko "granatów" - ponoć nie przystosowana do 0,5l. Dlatego większość wożą do Lublina.
Poza tym Perła do bardzo szczególna firma. Bardzo dbała dotąd o PR w regionie. 90% promocji i 99% sponsoringu skierowanych było na województwo lubelskie. Nie mam najświeższych danych, ale województwo lubelskie niedawno (2 lata temu) było jedynym regionem w Polsce gdzie wypijano najwięcej piw nie z GŻ ani z KP ale właśnie z Perły.
Popsują sobie opinię tym ruchem. Sam dołożę swój kamyczek...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziMiałem okazję obejrzeć cały browar i nawet pić piwo z tanków w piwnicach. Miałem nadzieję, że kiedyś to się powtórzy. Żal, że chyba już nie.
Wogosz, ja rozumiem, że fałszywość jest wpisana w pewne funkcje (dlatego m.in. odeszłam z korporacji) ale to, co napisał, to jest narażanie się na śmieszność. Brzydzę się ludźmi, którzy dla funkcji obrażają własną inteligencję, osobowość i w ogóle własne JA. No, chyba, że faktycznie po prostu jest głupi, czego nie wykluczam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziUwzględniając możliwość zwrotu majątku Zamoyskim, jakiekolwiek inwestycje są bardzo ryzykowne. Swoją drogą to do Zamoyskich należał cały Zwierzyniec (z parkiem, domkiem na wodzie i wieloma innymi) i ciekawostką będzie jak im to zwrócą.
Patrz: Wyrok NSA w Warszawie IV SA/Wa 1579/07Last edited by Pankracy; 2008-12-04, 23:11.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziDo Zamoyskich należał majorat Ordynacja Zamojska, który został zlikwidowany na mocy dekretu PKWN z 1944 roku o reformie rolnej. ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziPoprawniej, to była zwykła komunistyczna kradzież. PRL się skończył, więc warto nazywać rzeczy po imieniu. Teraz gmina Zwierzyniec jest po prostu paserem tego ukradzionego majątku i będzie nim dotąd, aż nie zwróci tej ukradzionej własności, albo w inny sposób nie zaspokoi roszczeń spadkobierców właścicieli.
Co do likwidacji majoratów przed II wojną światową udało się to tylko w przypadku donacji (bo nie należały one do obywateli polskich, a poza tym były tworzone przez zaborców przeważnie na gruntach państwowych). Ordynacje przetrwały w okresie międzywojennym, ale w czasach kryzysu gospodarczego przełomu lat 20 i 30 XX wieku niewiele z nich przetrwało. Większość została znacznie uszczuplona lub zlikwidowana (np. Księstwo Pszczyńskie Hochbergów von Pless, właścicieli Tyskich Browarów Książęcych zostało zniesione mocą ustawy sejmowej). Przetrwały tylko te o najlepszej kondycji.
Po reformie rolnej z 1944 roku ostatni ordynat zamojski nie wyszedł z likwidacji Ordynacji Zamoyskiej całkowicie goły. Przez kilka lat był utrzymywany wraz z rodziną przez państwo polskie. Miał służbowe mieszkanie. Otrzymywał również miesięczną pensję stanowiącą równowartość zarobków urzędnika państwowego wysokiego szczebla. Dopiero kilka lat później władza zmieniła zdanie na temat ostatniego ordynata i zaczęła prześladować Jana Zamojskiego, ale za "konspirację" (w latach 1949-1957 Jan Zamojski przesiedział w więzieniu 8 lat z orzeczonych w wyroku 15).
Rację mają Zamoyscy, że starają się odzyskać swoje mienie. Ale nie robią tego też nachalnie, bez skrupułów. Roszczą sobie pretensje tylko do tego co zostało im niesłusznie odebrane, w sprzeczności z obowiązującym wówczas prawem.
Mają wyrok NSA z 2007 roku, ale niestety polskie realia pokazują, że jeszcze dużo wody upłynie w Wieprzu zanim dojdą swego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziW Zwierzyńcu jest linia do butelkowania...
Nam podczas zlotu nie nada było robić fotki... Na szczęście Becik był wcześniej i nie zapytał... Na innych jego fotkach można zobaczyć np otwarte kadzie fermentacyjne.
Ech
Comment
-
-
Jakoś tak ostatnio przetestowałem zwierzynieckiego pilsa z puchy i z granatu i opisałem to doświadczenie. Dlatego też, rozgoryczony tymi informacjami (ta gorycz nie ma nic wspólnego z goryczką chmielową, niestety...), chwytam za klawisze i piszę .
Marusia ma rację, gdy idzie o wypowiedź prezesa "Perły" - praca-pracą, korporacja-korporacją, a twarz i nazwisko ma się raczej jedne... Facet "p-er...li", jak potłuczony.
Nie byłem w browarze zwierzynieckim, ale wiele browarów warzy w kadziach otwartych i nie ma kłopotu z jakością. Mało tego, wydaje mi się, że Zwierzyniec nie ma ani kłopotu z jakością, ani jakichś specjalnych zgryzot ze zbytem.
Uważam pomysł wsparcia i powiązania regionalnej turystyki z wizerunkiem browaru za bardzo dobry, ale nie chciałbym specjalnie zasuwać na rubieża wschodnie (przy całym szacunku ), żeby napić się jednego z porządniejszych lagerów w Polsce...
Może rzeczywiście ród Zamoyskich potrafiłby tchnąć ducha w taki fajny, regionalny browar...? Chyba z łańcuckimi wódkami Potockim się udało, więc...?
Trzymam kciuki, nastepnego "zwierza" wypiję za pomyślność browaru .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza Wyświetlenie odpowiedziTo do mnie to alibi
Seta, a kto będzie kupował na miejscu to piwo? Kilku "nawiedzonych" miejscowych, bo reszta będzie piła koncerniaki w kilku pobliskich kuflotekach? Czy może pięciu nocujących w Zwierzyńcu pełnoletnich turystów, bo reszta przyjedzie z Zamościa, Tomaszowa czy w ogóle z daleka, aby przejść się po parku narodowym, zwiedzić muzeum przyrodnicze, wsiąść w samochód i odjechać? Owszem - wszystko tu mam, ale nie na taką działalność. Nie opłaci się.
Poza tym ja byłem dwukrotnie w Ziwrzyńcu i od czerwca do września praktycznie wszystkie kwatery są zajęte i to przez turystów pełnoletnich. Miejscowi z rozmów z nimi też cenili swoje piwa więc nie byłoby problemu ze zbytem na miejscu. Oczywiście jeszcze raz zaznaczam, trzeba by dopasować profil produkcji do możliwości sprzedaży.
Co do uwag emesa to nie chcę rozwijać tematu ale co to za właśność która powstała z okradania i wyzyskiwania innych? Mozna powiedzieć, że ordynat a)ukradł ziemię chłopom b)zbudował swój majątek na ich ptracy za którą praktycznie nie płacił.
Ale jak mówię, nie chcętu o tym dyskutować ani tym bardziej wracać do dyskusji o potrzebie refiormy rolnej którą rozumieli juz ludzie na długo przed nastaniem PRL."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziHmm w Czechach opłacają się browary nawet w małych wioskach - patrz Hukvaldy, Vojkovice, itp. Zawsze mozna produkowac jako minibrowar na potrzebyh swojej restauracji oraz powiedzmy 20 knajp w Tomaszowie, Zamościu itp. Oczywiście należy wtedy dopasować wielkość produkcji do sprzedaży.
Poza tym ja byłem dwukrotnie w Ziwrzyńcu i od czerwca do września praktycznie wszystkie kwatery są zajęte i to przez turystów pełnoletnich. Miejscowi z rozmów z nimi też cenili swoje piwa więc nie byłoby problemu ze zbytem na miejscu. Oczywiście jeszcze raz zaznaczam, trzeba by dopasować profil produkcji do możliwości sprzedaży.
Dziwi trochę krótkowzroczność, ale pamiętajmy, że jeszcze niedawno los Zamkowego też nie był pewny. Zresztą chyba dalej nie jest. I taka GŻ też nie potrafi wykorzystać perły jaką ma. Zresztą skoro zamykają Guinnessa, to o czym my rozmawiamy.
Comment
-
-
Kopyr - co my małe żuczki możemy wiedzieć o strategii Perły?
Czy ktoś coś wie na temat nowego głównego udziałowca Perły? Southbeach Developments Limited ma 50,07%, Royal Unibrew 48%. Ci z południowej plaży nawet strony internetowej chyba nie mają. Pół internetu przeszukałem. Dziwne, że największy polski niezależny browar kupuje jakaś firma widmo. Pierwsze co robi to wymienia zarząd i daję jego członkom podwyżkę do 25 tys zł i zaczyna wojnę z RU, który chce ich podać za to do sądu jako działanie na szkodę firmy! (klik) Wtedy nastał też "nasz" prezesik - spec od jakości zwierzynieckiego piwa... (klik)
Mieli ciekawe plany utworzenia nowego europejskiego koncernu (klik).
A tu ktoś miał podobną teorię do mnie...
A tu (http://www.radio.lublin.pl/index.php...tails&id=48858) można posłuchać chyba głosu naszego prezesa. Jak się tak go nasłucham, to go tak nienawidzę...
Browar czeka modernizacja
Zwierzyniec >> Browar czeka modernizacja Nie będzie likwidacji browaru w Zwierzyńcu - zapewnia prezes Browarów Lubelskich Robert Wiciński. Nie ukrywa jednak, że zakład czeka modernizacja.
Zarząd i akcjonariusze zdecydowali, że Zwierzyniec będzie tak zwanym browarem restauracyjnym...
W grę wchodzi co najmniej dwa miliony złotych.
Na razie jednak pracownicy boją się o swoją przyszłość, bowiem na czas remontu wygaszono produkcję i zwolniono 20 osób. Prezes Browarów Lubelskich zapewnia, że część ponownie zostanie zatrudniona, a dla pozostałych będą propozycje pracy.
Oprócz browaru restauracyjnego prezes Wiciński chce w starych zabudowaniach otworzyć muzeum browarnictwa.
źródło: radio lublin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziKopyr - co my małe żuczki możemy wiedzieć o strategii Perły?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziCzy ktoś coś wie na temat nowego głównego udziałowca Perły? Southbeach Developments Limited ma 50,07%, Royal Unibrew 48%.
A tak BTW, to niedługo Polska będzie stała muzeami browarnictwa. Mamy już w Żywcu i Tychach, a zapowiedzi są w: Cieszynie, Lwówku Śl, Zwierzyńcu, przebąkuje się o Ciechanie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA tak BTW, to niedługo Polska będzie stała muzeami browarnictwa. Mamy już w Żywcu i Tychach, a zapowiedzi są w: Cieszynie, Lwówku Śl, Zwierzyńcu, przebąkuje się o Ciechanie.
Jak tak dalej pójdzie, to będzie niczym w piosence Młynarskiego, na jeden czynny browar, jedno muzeum będzie przypadaćLast edited by delvish; 2008-12-05, 15:32."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
Comment