Upadające Browary / sytuacja niezależnych browarów w Polsce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ytzek Wyświetlenie odpowiedzi
    W skali Konstancina - technolog, 3 warzelanych obsługujących też fermantownię, leżakownię, filtry, tanki pośrednie i obciąg beczkowy, dodatkowo 7-8 osób na rozlew i magazynier - wychodzi 12-13 osób. Tak to szacuję.
    W krakowskim Relakspolu przy rozlewie było góra 4 ludzi. No ale to chyba inna bajka.

    Comment

    • Pankracy
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2007.10
      • 2797

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
      Do końca sezonu zostają.
      Okazuje się, że podobno w tym tygodniu w Browarze Konstancin jest ostatni rozlew.
      A więc "koniec sezonu" to koniec wakacji.

      Comment

      • kosher
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2005.04
        • 2315

        Ciekawe czy utrzymają markę Warszawiak warzoną w Kamionce

        Comment

        • Mastermind1
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 248

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedzi
          Ciekawe czy utrzymają markę Warszawiak warzoną w Kamionce
          Zawsze mogą używać marki: "Warszawiak ... na wczasach", lub równoważnej.

          Comment

          • kosher
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2005.04
            • 2315

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
            Okazuje się, że podobno w tym tygodniu w Browarze Konstancin jest ostatni rozlew.
            A więc "koniec sezonu" to koniec wakacji.
            Z tego co wiem ta warka nie udała się (piwo skwaśniało po dwóch dniach) i poszła w kanał.
            Ciekawe co dalej, czy będzie jeszcze rozlew.

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              Sabotaż?

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • szefunio
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.01
                • 481

                Ostatni rozlew będzie w tym tygodniu.
                Robię to co lubię - produkuję piwo.

                Comment

                • emes
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 4275

                  Konstancina nie kojarzę z dobrym piwem, więc ani mnie to grzeje
                  ani ziębi czy ten browar istnieje czy nie. Raczej kojarzę go z bólem głowy, głównie z przeciętnością, zahaczającą o mózgotrzepy.

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    Aż tak? Żytnie, Pszeniczne, Czarny Dąb, swego czasu Mazowieckie, Dawne - nie było źle. Ja tam żałuję zamknięcia Konstancina.

                    Comment

                    • emes
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 4275

                      Ostatnio piłem Konstancina w Czarnej Koszuli kiedy przyjechała Marusia i Sławoj do stolicy. Skończyło się zatruciem i cały następny dzień stracony. Nie tylko dla mnie, po imprezie podobnie opisywali swój stan zdrowia np Iron, Piecia.

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        Żytnie to dla mnie spora strata - piwo zapamiętam jako bardzo dobre wykonanie bardzo rzadkiego stylu. Do tego dobra pszenica, niezły Czarny Dąb i raz lepsze raz gorsze Dawne. To kilka razy lepszy wynik niż gdybym miał się przyjrzeć Amberowi, Witnicy czy Jagielle.

                        Comment

                        • kosher
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.04
                          • 2315

                          Dla mnie strata, mimo wpadek z kwachami szczególnie w ciepłych miesiącach.
                          Ale p. Cholewicki to biznesmen z krwi i kości, na pewno wie co robi.
                          Skończyły się Browary Warszawskie, kończy BK... mi tam będzie brakować regionalnych mazowieckich i warszawskich marek. Ciechan to już jednak nie to samo.

                          Comment

                          • wpadzio
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2011.06
                            • 2654

                            Tak, Żytniego będzie brakować, zwłaszcza, że to nie jest zbyt popularny styl w ogóle. Dawne miało wahania formy ale generalnie to było przyzwoite piwo ze z niższych pokładów średniej półki, podobnie jak Mazowieckie niepasteryzowane.
                            Nie jestem ekspertem w piwnej kartografii, ale swoją drogą to chyba rzadkość w państwach o wysokim tradycyjnym udziale piwnej kultury, by stolica nie posiadała w swoich granicach ani kilka kilometrów wokół nawet niedużego browaru przemysłowego. Oczywiście pomijam browary restauracyjne, bo to nieco inna bajka.
                            Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                            Serviatus status brevis est
                            3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                            Comment

                            • pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

                              Artezan chyba teraz będzie najbliżej Faktem jest, ze Berlin, Praga , Kijów czy Moskwa swoje browary przemysłowe mają. Nie wiem co z Mińskiem i czy aby Bratysława nie ma tylko restauracyjnych? No ale Białoruś to szczyt piwowarstwa raczej nie jest.

                              Comment

                              • Mason
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2010.02
                                • 3280

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
                                Nie jestem ekspertem w piwnej kartografii, ale swoją drogą to chyba rzadkość w państwach o wysokim tradycyjnym udziale piwnej kultury, by stolica nie posiadała w swoich granicach ani kilka kilometrów wokół nawet niedużego browaru przemysłowego.
                                A Jabłonowo i Tarczyn? Są w podobnej odległości co Konstancin.
                                JEDNO PIVKO NEVADI!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X