W związku z przejęciem spółki Brok-Strzelec ma ulec ponoć zmiana spółki na jakąś angielskojęzyczną. Oczywiście czas pokaże, czy to plotka, czy to będzie prawda
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zibiolot
W związku z przejęciem spółki Brok-Strzelec ma ulec ponoć zmiana spółki na jakąś angielskojęzyczną. Oczywiście czas pokaże, czy to plotka, czy to będzie prawda
Podobno Sagittarius-Strzelec. Czyli Strzelec-Strzelec
Zdaje się, że Faxe odkupiło majątek totalnie, między innymi przeniosą swoją siedzibę (z Poznania) do siedziby Strzelca (Kraków).
A sam Strzelec ma zmienić branże, nie wiadomo na jaką. Ile w tym prawdy?
Ostatnia zmiana dokonana przez Freedom; 2005-05-11, 17:12.
Brok - Strzelec zmienia branżę na wody mineralne. Piszą o tym we wszystkich gazetach giełdowych. O zmianie nazwy nic nie mówią, sądzę, że nie ma takich planów.
Podobno Sagittarius-Strzelec. Czyli Strzelec-Strzelec
Zdaje się, że Faxe odkupiło majątek totalnie, między innymi przeniosą swoją siedzibę (z Poznania) do siedziby Strzelca (Kraków).
A sam Strzelec ma zmienić branże, nie wiadomo na jaką. Ile w tym prawdy?
Potwierdzam ;-] mają zamiar zająć się wodą mineralną.
Natomiast Danish Brewery Group, zmieniła nazwę na Royal Unibrew A/S
Brok - Strzelec zmienia branżę na wody mineralne. Piszą o tym we wszystkich gazetach giełdowych. O zmianie nazwy nic nie mówią, sądzę, że nie ma takich planów.
Ja tego nie przeżyje chyba jak nie będę się mógł Strzelca napić Od jutra robię zapasy
Potwierdzam ;-] mają zamiar zająć się wodą mineralną.
Natomiast Danish Brewery Group, zmieniła nazwę na Royal Unibrew A/S
Zmiana nazwy nastąpiła 18 IV i już usunięto stronę bryggerigruppen.dk zamieniając ją na http://www.royalunibrew.com.
Wśród producentów wymieniony jest już BROK i STRZELEC, ale nie podano jeszcze marek, które będą wspierać. Polskę zaś wymieniona jako rynek strategiczny obok USA i Rosji
I teraz najciekawsze, czyli: Ogólna sytuacja rynku piwa w Polsce
...
Najbardziej popularny typ piwa w Polsce to piwo mocne. Polscy konsumenci są wciąż bardzo nieufni dla nowych produktów, a nowe typy piwa są popularne jedynie wśród młodych konsumentów. Piwo puszkowe wciąż zyskuje popularność osiągając wartość 31% rynku sprzedaży piwa w Polsce (w 1997 było to 10% ).
Udział w rynku piwa z importu wynosi ok. 2%. Polskie marki dominują na tym rynku:
- po pierwsze, konsumenci są przyzwyczajeni do krajowych marek, ponieważ wcześniej nie było piw importowanych
- po wtóre, rząd wprowadził wysokie cło importowe w latach 90-ych aby bronić wewnętrznej produkcji. W tym okresie polskie browary ulepszyły swoją jakość po to, żeby być zdolnym konkurować z obcymi gatunkami. Mimo zmniejszenia cła importowego, polskie marki są wciąż o wiele bardziej konkurencyjne w cenie – "except for a few top market brands that are moving still closer to import brands"*.
Picie piwa w Polsce jest wciąż zdominowane konsumpcją domową. Więcej niż 70% produktów jest sprzedawanych w sektorze detalicznym. "Private labels"* wzrasta, ale ich udział w rynku jest nieznany.
Sorki za koślawe tłumaczenie, ale po prostu robiłem to dość szybko
* - nie rozumiem "co poeata miał na myśli", więc nie wiem jak to przetłumaczyć
Zdaje się, że na stronce ostro pokręcili zdjęcia browaru Koszalin i b. Jędrzejów
Koszalin: tanki Strzelca i stare zdjęcie z Rybnika,
Jędrzejów: tanki z Koszalina i zdjęcie z wnętrza Strzelca (tu trafili).
Shlangbaum nie ma obawy, Strzelec na pewno będzie w sprzedaży, a już na 100% w Twoim mieście. Swego czasu słyszałem (plotka), że przejęte polskie marki wraz z marką Faxe (nie wiem jak reszta marek Royal Unibrew), ruszą w szerszą Polskę w gastronomii.
Shlangbaum nie ma obawy, Strzelec na pewno będzie w sprzedaży, a już na 100% w Twoim mieście. Swego czasu słyszałem (plotka), że przejęte polskie marki wraz z marką Faxe (nie wiem jak reszta marek Royal Unibrew), ruszą w szerszą Polskę w gastronomii.
Otrzymałem dzisiaj katalog produktów Royal Unibrew, jeszcze bez cen. Adres z tyłu katalogu to:
Royal Unibrew Sp. z o.o.
ul. Pasterska 11, 61-625 Poznań
Zdjęcie zamieszczę wieczorem, chociaż wszystkie poprzednie pozycje Strzelca i Broka pozostały w ofercie, dodano tylko Faxe.
Z informacji uzyskanych mają być dwa piwa dostępne w całej Polsce, a mianowicie Faxe (reklama w telewizji ogólnopolskiej około sierpnia) i Sambor Export.
Co do działań, będzie 6 strategicznych rynków. Na pomorzu oczywiście Koszalin i Słupsk.
Niedługo mają ruszyć promocje na Strzelca i Kanclerza poparte, mam nadzieję, masą gadżetów.
Ładnie też powiedziano, że do gry włącza się nowa siła.
Mnie interesuje czy zostanie porter i niefiltrowane.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka a w końcu grubsza obwódka.
Lacing - trochę było.
Barwa - jasne złoto.
Gaz - średni.
Aromat - zbożowość i owoce strongowe ale tylko lekko.
Smak - słodkawe,...
Aromat - na początku chwilowe nuty chmielowo-skunksowe, ale dominują słodkie cukrowo-karmelowe nuty słodowe
Piana - średnia wysokość i trwałość (lekki kożuszek)
Barwa - złota
Wysycenie - wysokie, dość ostre
Smak - słodkawa a nawet słodka...
Opinia czekała od dawna, bo nijak nie wiem gdzie to przypisać. Zapewne jest robione (akurat słowo) w Polsce, ale w którym browarze grupy nie będę badał. Przypomniałem sobie o niej przy okazji Ceres z Włoch/Danii.
Kiedy go nabyłem, długo się zastanawiałem czego mogę oczekiwać......
Comment