Etap produkcji portera.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zibiolot
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.12
    • 195

    #1

    Etap produkcji portera.

    Niech ktoś potwierdzi lub zaprzeczy. Mianowicie dowiedziałem się, że (ponoć) jednym z procesów produkcyjnych piwa porter jest filtracja przez specjalny piasek. Słyszałem o specjanie sprowadzanym z Anglii tu do Polski. Nie chce mi się wierzyć, ale nigdy nie wiadomo.
    Jeśli to prawda to w jakim jest to celu robione.
    Zibi
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

    #2
    Jeśli ten "piasek" to tzw. ziemia okrzemkowa, to jest to prawdą. Dla większości piw, nie tylko porterów. A gdzie jest wytwarzany - nie wiem.

    Comment

    • sopista
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 1747

      #3
      Jeśli dobrze pamiętam ze zwiedzania Browaru Północnego to Kanada lub północne Stany.

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        W mojej książce o domowym wyrobie win również jest wzmianka o ziemi okrzemkowej jako materiale filtracyjnym.

        Comment

        • macmon
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.10
          • 140

          #5
          Chodzi zapewne o ziemię okrzemkową, którą miesza się z piwem przed filtracją w celu obłożenia filtra oraz dozuje w przepływie podczas filtracji. Filtracja piwa przebiega przez warstwę ziemi okrzemkowej, która umieszczona jest na powierzchni czynnej filtra (przegrody filtracyjne, świece szczelinowe). Ziemia okrzemkowa absorbuje cząstki zanieczyszczeń (koloidy, komórki drożdży, itp.) i rozjaśnia piwo.

          W różnych etapach filtracji piwa dodaje się ziemie o różnych wymiarach cząstek i co za tym idzie o różnych wymiarach absorbowanych cząstek. Grube ziemie (ziemia kalcynowana z topnikiem) służą do nałożenia warstwy podstawowej filtra, drobniejsze dozuje się do przepływającego do filtracji piwa.

          Ziemię okrzemkową wydobywa się jako kopalinę w kilku krajach: w Kalifornii (USA), Maksyku, Islandii, Francji, Hiszpanii, Chile, Chinach.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Borysko napisał(a)
            Jeśli ten "piasek" to tzw. ziemia okrzemkowa.... A gdzie jest wytwarzany - nie wiem.
            Wytwarzany jest, a właściwie był przez okrzemki - jednokomórkowe glony (Diatomae). Ziemia okrzemkowa to nic innego jak gigantyczne składowisko trupów tych glonów, a właściwie ich krzemionkowych pancerzyków.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              żąleną napisał(a)
              W mojej książce o domowym wyrobie win ...

              No! Żą, nie chwaliłeś się, że napisałeś książkę
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #8
                Bo ze wszystkich moich zalet największą jest skromność.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • bastion
                  Chorwacja, Zadar, Andreje Hebranga 6, Brlog Zadruzna Pivovara.
                  bastion
                  Kiedy dotarłem na miejsce po kilkunastominutowym spacerze z półwyspu na którym znajduje się starówka, spotkał mnie mały szok.
                  Po przedstawieniu się że jestem z Polski, gość zaśmiał się i powiedział - Ja też.
                  Mało tego ten co go tam widać też jest z Polski, a ten co warzy...
                  2022-09-02, 21:32
                • Prusak
                  Balans, Kurpiowskie Porter
                  Prusak
                  Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
                  2023-03-24, 01:45
                • e-prezes
                  Incognito, Polish Hammer
                  e-prezes
                  Zawsze byłem ciekaw czy chmiele od cysorza z Polish Hops sprawdzą się lepiej w NEIPA czy East Coast IPA. Akurat tu miałem okazję sprawdzić w zachodniej wersji, choć dobór chmieli (Izabella i Zibi) budzi wątpliwości. Mimo dość rześkiej, wyraźnej chmielowości brakuje mi tu wykończenia......
                  2023-02-15, 14:20
                • bastion
                  Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
                  bastion
                  Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
                  2025-01-10, 21:09
                • darekd
                  ? [Gryfus], Portowiec
                  darekd
                  Porter Bałtycki,
                  21% ekstr.
                  7,7% alk.

                  Aromat - suszone śliwki, karmel, potem pumpernikiel, trochę nut palonych
                  Piana - wysoka, zwarta, beżowa, trwała, długi drobny kożuszek z wyraźniejszą koronką
                  Barwa - właściwie czarna, pod światło bardzo ciemny rubin...
                  2025-01-10, 02:40
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...