Etap produkcji portera.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zibiolot
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.12
    • 195

    Etap produkcji portera.

    Niech ktoś potwierdzi lub zaprzeczy. Mianowicie dowiedziałem się, że (ponoć) jednym z procesów produkcyjnych piwa porter jest filtracja przez specjalny piasek. Słyszałem o specjanie sprowadzanym z Anglii tu do Polski. Nie chce mi się wierzyć, ale nigdy nie wiadomo.
    Jeśli to prawda to w jakim jest to celu robione.
    Zibi
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

    #2
    Jeśli ten "piasek" to tzw. ziemia okrzemkowa, to jest to prawdą. Dla większości piw, nie tylko porterów. A gdzie jest wytwarzany - nie wiem.

    Comment

    • sopista
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 1747

      #3
      Jeśli dobrze pamiętam ze zwiedzania Browaru Północnego to Kanada lub północne Stany.

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        W mojej książce o domowym wyrobie win również jest wzmianka o ziemi okrzemkowej jako materiale filtracyjnym.

        Comment

        • macmon
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.10
          • 140

          #5
          Chodzi zapewne o ziemię okrzemkową, którą miesza się z piwem przed filtracją w celu obłożenia filtra oraz dozuje w przepływie podczas filtracji. Filtracja piwa przebiega przez warstwę ziemi okrzemkowej, która umieszczona jest na powierzchni czynnej filtra (przegrody filtracyjne, świece szczelinowe). Ziemia okrzemkowa absorbuje cząstki zanieczyszczeń (koloidy, komórki drożdży, itp.) i rozjaśnia piwo.

          W różnych etapach filtracji piwa dodaje się ziemie o różnych wymiarach cząstek i co za tym idzie o różnych wymiarach absorbowanych cząstek. Grube ziemie (ziemia kalcynowana z topnikiem) służą do nałożenia warstwy podstawowej filtra, drobniejsze dozuje się do przepływającego do filtracji piwa.

          Ziemię okrzemkową wydobywa się jako kopalinę w kilku krajach: w Kalifornii (USA), Maksyku, Islandii, Francji, Hiszpanii, Chile, Chinach.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Borysko napisał(a)
            Jeśli ten "piasek" to tzw. ziemia okrzemkowa.... A gdzie jest wytwarzany - nie wiem.
            Wytwarzany jest, a właściwie był przez okrzemki - jednokomórkowe glony (Diatomae). Ziemia okrzemkowa to nic innego jak gigantyczne składowisko trupów tych glonów, a właściwie ich krzemionkowych pancerzyków.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              żąleną napisał(a)
              W mojej książce o domowym wyrobie win ...

              No! Żą, nie chwaliłeś się, że napisałeś książkę
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #8
                Bo ze wszystkich moich zalet największą jest skromność.

                Comment

                Przetwarzanie...