Wpływ środków czyszczących na smak piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

Wpływ środków czyszczących na smak piwa

No i sam przez czysty przypadek o tym się przekonałem:
    Zostałem niedawno poczęstowany piwem w szkle mytym w zmywarce, zapach mnie powalił, identyczny z tym jaki często wyczuwam w "zepsutych" moim zdaniem piwach - piwniczny, myszowaty, stęchły.
    Spróbowałem tego samego piwa w innym szkle mytym ręcznie, smak i zapach bez zarzutu.
    Przy czym zaznaczam, że szkło ze zmywarki było bez żadnych osadów, czy jakichś pozostałości - było krystalicznie przezroczyste.
    Wniosek prosty, piwo nie psuje się, nie opakowanie myte jest niedokładnie tylko albo środki chemiczne używane w czasie mycia nie są dokładnie wypłukane ( a płucze się w ogóle po chemicznym myciu?)bądź już same w sobie pozostawiają takie pamiątki.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • may
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1508

Czyli wniosek jeden: szkło należy myć ręcznie - to po pierwsze,a po drugie myjąc w zmywarce szklanka szybko pozbywa się nadruku.

Comment

• Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

Ja posiadam zmywarkę, w której myję szkła bez nadruku. Ponieważ na zmiane z nimi używam tych z nadrukami (myte ręcznie) mam porównanie. I kategorycznie stwierdzam brak różnic w aromacie piwa czy jakimkolwiek innym z jego walorów.
      Ten zapaszek mógł być efektem pozostawienia na sitku zmywarki odpadków z poprzedniego zmywania. Kiedyś i mi się to zdażyło. Faktycznie, wtedy naczynia miały zapaszek obiadu sprzed 3 dni

Comment

• mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

Szkła do piwa nie myje się żadnym środkiem chemicznym, tylko dokładnie płuka ciepłą wodą.

Comment

• may
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.01
          • 1508

mapajak napisał(a)
          Szkła do piwa nie myje się żadnym środkiem chemicznym, tylko dokładnie płuka ciepłą wodą.
          Ale warto od czasu do czasu umyć je w np. "Ludwiku".

Comment

• iron
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.08
            • 6717

mapajak napisał(a)
            Chyba się je płucze ciepłą wodą FCJP
            Jeśli płuczemy je bezpośrednio przed użyciem, to po opłukaniu ciepłą wodą, należało by jeszcze je opłukać zimną, żeby schłodzić szkło do temperatury piwa. Po co ciepłe szkło ma nam podgrzewać zimne piwo.

To tyle rozważań na temat płukania
            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
            Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

Tyle że to nie zdarzyło się jeden raz, a już dwa razy w przeciągu kilku dni, nie był to zapach w samym szkle - obiadu sprzed kilku dni tylko chemiczno-dezynfekująco-czyszczący.

Zresztą zmywarki to osobny temat, moim zdaniem przyrząd typowo snobistyczny, mało że myją niedokładnie (często jakieś strupy zostają) to jeszcze z wielu szkieł ścierają napisy.
              I jeszcze ten specyficzny zapach na wszytskich naczyniach....
              Mi zmywanie sprawia przyjemność, przynajmniej później nie oglądam naczyń przed użyciem.
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

becik napisał(a)

Zresztą zmywarki to osobny temat, moim zdaniem przyrząd typowo snobistyczny
                Zgadza się, Beciku, dla takich osób jak ja lub Ty, albo w przypadku dwuosobowych gospodarstw domowych, też uważam, że to przesada, żeby sobie kupować zmywarkę. Jeśli jednak weźmiesz pod uwagę regularne rodziny, np. z dwójką dzieci i mamusią robiącą 3-4 posiłki dziennie dla wszystkich, to posiadanie zmywarki przybiera zupełnie inny wymiar
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

may napisał(a)
                  Ale warto od czasu do czasu umyć je w np. "Ludwiku".
                  Tylko, że wtedy piana nie chce się trzymać.

Comment

• may
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.01
                    • 1508

mapajak napisał(a)
                    Tylko, że wtedy piana nie chce się trzymać.
                    Wówczas należy szklaneczkę dobrze wypłukać i nie ma śladu po płynie.

Comment

• Borysko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.02
                      • 1144

Też uważam, że dobre spłukanie płynu załatwi sprawę.
                      A snobistyczny przyrząd pozwala zaoszczędzić codziennie kilkanaście do kilkudziesięciu minut czasu. Napisy na szkle owszem, z czasem się zacierają. Dlatego nie należy szkła z napisami myć w zmywarce. Nie namawiam nikogo do zakupu. Ale powtórzę jeszcze raz: ani ja ani moja małżonka nie czujemy żadnych obcych zapachów po umyciu szkła w zmywarce (innych naczyń rownież). W dodatku po umyciu jest krystalicznie czyste, bez jakichkolwiek zacieków i nalotów.

Comment

• jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

becik napisał(a)
                        Tyle że to nie zdarzyło się jeden raz, a już dwa razy w przeciągu kilku dni, nie był to zapach w samym szkle - obiadu sprzed kilku dni tylko chemiczno-dezynfekująco-czyszczący.
                        Może ta zmywarka jest uszkodzona i nie płucze dokładnie?
                        Albo kwestia twardości wody - przy wodzie wyjątkowo twardej (lub miękkiej - nie wiem), mydło baaardzo źle się spłukuje z rąk. A do zmywarek chyba dodaje się środki regulujące twardość wody, może są niewłaściwie dozowane?
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Czysta woda nigdy nie zmyje ze szkła śladów tłuszczu - a takie zostają np. po palcach, po szmince lub błyszczyku, po golonce itp. Musi być użyty detergent albo inny środek usuwający tłuszcz, np, soda żrąca.

Szklanki do picia piwa wrzucam do zmywarki i nie zauważyłem, żeby coś było z nimi nie tak. A szkło kolekcjonerskie myję osobiście ręcznie i nikomu nie pozwalam się do niego dotykać.

Comment

• kiszot
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8108

Zawsze można użyć zapachu do zmywarek.Tylko przy zapachu nie można używać naczyń zaraz po umyciu.trzeba czekać do całkowitego wysuszenia i ostygnięcia bo bardzo zalatuje tym zapachem.U mnie jest to pomarańcza.Kiedyś wyciągłem ze środka mój ulubiony kubek na kawe zaraz po umyciu i miałem kawę o zapachu pomarańczowym
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Krzysztof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.04
                              • 1689

Zmywarka

Zmywarkę należy dokładnie oczyścić. Sprawdź sitko, obejrz zmywake od środka może znajdziesz jakieś pozostałości jedzenia. Zwróć szczególną uwagę na obrotowe dysze myjące. Nastepnie bez naczyń wewnątrz umyj przez uruchomienie zmywarki z zastosowaniem specjalnego środka do tego przeznaczonego w mozliwie najwższej temperaturze. Powinno pomóc. Zwróć uwagę czy przypadkiem w zmywace nie pojawia się woda.

Nie powinno się zdarzyć że naczynia nie są wypłukiwane. Pozostałości środków nabłyszczających są naprawdę minimalne i prawdopodobnie niższe niż przy myciu ręcznym przy użyciu np. ludwika.

Polecam używanie zmywarki. To wygoda i oszczędność wody - czas dostajecie za darmo.
                              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                              www.twojmalybrowar.pl

Comment

Przetwarzanie...
                              X