Piwo w TV

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2160

    Makłowicz w Podróży - Podróż 13 Austria – Schladming – Dachstein (53)

    Wczoraj obejrzałem ten archiwalny odcinek. Gospodarz programu odwiedził browar restauracyjny Schwalbenbräu. Zachwala tamtejszą kuchnie i ciemne piwo - Dunkel.

    Comment

    • Latarnik
      Premium Lamplighter
      🥛🥛🥛🥛
      • 2004.06
      • 5030

      Wlasnie ogladam National Geographic z Polski. Heineken od srodka.
      Last edited by Latarnik; 2012-03-06, 17:37.
      5450 kapsli z wypitych piw
      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
      https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
      https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

      Comment

      • Bebson
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.12
        • 24

        Odpaliłem sobie tv, przelaczając wpadłem na discavery world i brudną robote Mike Rowe'a.
        Jednym z tematów tego odcinka były dzień w browarze Long Trail, informacji nie zawiele szczególnie o samym piwie ale pokazana była większa produkcja ,,od kuchni". Niestety nie mam pojęcia gdzie ten odcinek byłby w sieci, jeśli ktoś chce go odnaleść to w odcinku była też mowa o ,,sexerach kurcząt" i zbieraczach ostryg
        Last edited by Bebson; 2012-03-09, 13:58.

        Comment

        • kamcio1990
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.11
          • 300

          Wtorek, 3 kwietnia o 22:00 w National Geographic Channel HD z cyklu Mega Fabryki zwiedzimy browar produkujący Guinness'a.

          Comment

          • Aleksandros
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 352

            Dla znających język niemiecki:

            Ciekawy materiał z telewizji ZDF próbujący odpowiedzieć na pytanie, dlaczego niemieckie piwa tak słabo wypadają na międzynarodowych konkursach, zwłaszcza w typowo niemieckich kategoriach.
            Pokazano m.in. surowce do produkcji piwa w dużych koncernach, dopuszczone przez prawo czystości składu. Z ciekawostek można też obejrzeć zamknięte browary Dortmundu. Polecam!

            Comment

            • sivo
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.09
              • 22

              Nie wiem czy było ale można obejrzeć sobie: Jak piwo uratowało świat?
              kinomaniak.tv réunit des informations et annonces. Nous espérons que vous y trouverez les informations que vous recherchez !

              Comment

              • jacekwerner
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2004.05
                • 2852

                Było
                Ochotnicza Straż Piwna
                BAZA = 7446

                Comment

                • Pankracy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.10
                  • 2797

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Aleksandros Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dla znających język niemiecki:

                  Ciekawy materiał z telewizji ZDF próbujący odpowiedzieć na pytanie, dlaczego niemieckie piwa tak słabo wypadają na międzynarodowych konkursach, zwłaszcza w typowo niemieckich kategoriach.
                  Pokazano m.in. surowce do produkcji piwa w dużych koncernach, dopuszczone przez prawo czystości składu. Z ciekawostek można też obejrzeć zamknięte browary Dortmundu. Polecam!
                  Dodać do jasnego lagera PVP i mamy piwo niefiltrowane. Dodać ekstraktu z kawy zbożowej i mamy piwo ciemne.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23932

                    To nie był ekstrakt z kawy, tylko ekstrakt słodowy ze słodu barwiącego. Ciekawostką były na pewno otwarte kadzie fermentacyjne w Kelheim gdzie warzy się Schneider Weisse.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • volker
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.10
                      • 634

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dodać do jasnego lagera PVP i mamy piwo niefiltrowane.
                      To chyba nie za bardzo.

                      Filmik w sumie dobrze, ale właśnie ten odcinek o PVPP (Poly Vinyl Poly Pyrolidon) całkowita bzdura. Dodaje się PVPP podczas produkcji do szybkiejszego klarowania, a później wyfiltruje się PVPP razem z białkami i innymi środkami, które "kleją" (brakuje mi słowa fachowego z chemii...) na cząsteczkach PVPP. Nigdy nie miesza się PVPP do gotowego piwa, jak to fałszywie pokazano w filmiku.

                      Oprócz takich małych błędów, w sumie oceniam film jako dobry i pilnie potrzebny wobec dzisiejszego słabego rozwinięcia się sceny piwnej w Niemczech.

                      Volker
                      Last edited by volker; 2012-06-10, 09:10.
                      Volker

                      Brunnenbräu Hausbrauerei

                      Comment

                      • Pankracy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2007.10
                        • 2797

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                        To nie był ekstrakt z kawy, tylko ekstrakt słodowy ze słodu barwiącego.
                        Nie patrzyłem na opis składu tego "barwnika", a jedynie na etykietkę.
                        Słowo Roastaroma kojarzy mi się z kawą zbożową. Jest taka marka.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika volker
                        Dodaje się PVPP podczas produkcji do szybkiejszego klarowania, a później wyfiltruje się PVPP razem z białkami i innymi środkami, które "kleją" (brakuje mi słowa fachowego z chemii...) na cząsteczkach PVPP. Nigdy nie miesza się PVPP do gotowego piwa, jak to fałszywie pokazano w filmiku.
                        W wywiadzie udzielonym dla Dziennika Wschodniego w 2010 roku, pan Lucjan Jagiełło (Browar Jagiełło) opowiadał, że poliwinylopolipirolidon używany jest przez niektórych producentów do robienia "piw niepasteryzowanych". Według niego stosuje się też do oszukiwania klientów kserożele kwasu krzemowego.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221



                          Dżizas, pan wywiadowca nieprzygotowany, no ale przecież chodzi tylko o dokopanie rządowi, a nie o rzeczywistość. Akurat nie, żebym miał coś do dokopania rządowi, ale skutecznie, a nie półprawdami.
                          Last edited by Marusia; 2012-07-17, 09:11.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • domaluj
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2012.04
                            • 303

                            Na kuchni+ był wczoraj odcinek wspaniałego programu No reservation (Bez rezerwacji).
                            Anthony Bourdain odwiedził czeską Pragę. Oprócz pyszności kuchni czeskiej dużo było mowy o piwie. Polecam ten program, niestety nie ma na razie w programie zaznaczonej powtórki tego odcinka.

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              Bez rezerwacji, seria 6, odcinek 4.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • tomolek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 1752

                                Programy Antka powtarzają non stop na różnych stacjach, myślę, że bez problemu można będzie trafić na ten odcinek w ciągu miesiąca czy dwóch.
                                www.ohbeautifulbeer.com

                                www.mateuszdrozdowski.pl

                                „Kwaśny Edi herbu Koreb

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X