Piwo w TV
Collapse
X
-
-
Swoją drogą bardzo mnie dziwi, że szefowie kuchni tak mało wagi przywiązują do piwa. Zna ktoś jakiegoś, który jest w tej kwestii kumaty? Jamie Olivier od czasu do czasu z jakimś sensownym piwem wyskoczy (kiedyś chyba podlewał coś Wychwoodem), żeby w następnym odcinku popijać jakieś popłuczyny...Comment
-
-
Kiedyś zastanawiałem się co by było gdyby Bourdain przyjechał do Polski. Po tym odcinku zostałem pocieszony. Skoro tam tak bardzo podobało mu się świniobicie, kaszanka, kiełbasa i inne tego typu rarytasy, to i nasz kraj dałby jakoś radę.
Tylko piwo należałoby zastąpić wódką żeby spełnić wymagania...
Swoją drogą bardzo mnie dziwi, że szefowie kuchni tak mało wagi przywiązują do piwa. Zna ktoś jakiegoś, który jest w tej kwestii kumaty? Jamie Olivier od czasu do czasu z jakimś sensownym piwem wyskoczy (kiedyś chyba podlewał coś Wychwoodem), żeby w następnym odcinku popijać jakieś popłuczyny...Comment
-
Zażartować sobie nie można???
A tak serio jest to z mojej strony grube uogólnienie i powielanie stereotypów. Nie lubię kuchni nadętej, pretensjonalnej, niepotrzebnie udziwnionej i skomplikowanej, miniaturowych porcji na wielkich talerzach, ułożonych artystycznie w taki sposób aby nie przypominały jedzenia, horrendalnie drogich składników i żarcia płatków złota. Nie podobają mi się modne restauracje z ciężką atmosferą i rezerwacjami na pół roku wstecz. Od zawsze kojarzona jest z tym kuchnia francuska, postrzegana jako najbardziej wyrafinowana. Zdaję sobie sprawę, że kuchnia francuska jest bardzo różna, na przykład saubaudzka bardzo mi pasuję. Bywałem tam dość często (chociaż raczej nieprędko wrócę) i żarcie mi pasuję, nawet w domu robię "tradycyjne" saubaudzkie danie tartiflette. Pragnął bym również nadmienić, że w tym wypadku określenie "gejowskie" nie koniecznie ma coś wspólnego z odmienną orientacją płciową i moją homofobią :]
Oglądając "Bez rezerwacji" odnoszę wrażenie, że Antoni jednak najlepiej się czuje w prostych garkuchniach i najbardziej ekscytuje się ulicznym jedzeniem.Comment
-
Piwo w radio.
O 18.45 na Trójce będzie o małych browarach.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Info z FB Browaru Konstancin:
Browar Konstancin przypomina :
Już jutro, w niedzielę o 11.30 w TVN Style program "Wiem co jem" o PIWIE NIEPASTERYZOWANYM na przykładzie naszego browaru.
Zobacz jak się warzy prawdziwe piwo!!Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Oglądałem ten program na TVN Style, ogólnie padło kilka potrzebnych informacji patrząc z punktu widzenia statystycznego odbiorcy, kilka rzeczy jak zwykle mi się nie podobało
Na plus na pewno wyjaśnienie kilku terminów (co to jest ekstrakt, brzeczka), zwrócenie uwagi na fakt mikrofiltrowania niepasterów przez koncerny, ukrywanie pełnego składu przez browary, pojechanie po piwach aromatyzowanych z chemią w składzie....wyjaśniono też znaczenie kloru szkła butelki i parę innych ważnych zagadnień. Co mi zaś nie grało? Dobre piwo to niepasteryzowane z krótkim terminem, bo długi to zaraz mikrofiltracja - zapomniano zupełnie o refermentacji. Tłumaczenie różnic między ale i lagerem - "lagery są bardziej rześkie" - po co takie głupoty się wygaduje? Wystarczy wspomnieć o typie fermentacji i starczy, bez dodatkowych tłumaczeń. No i w reklamie programu padło fundamentalne pytanie: "czy browary dodają biały cukier i żółć do piwa?". Cukier został potwierdzony, żółć w programie została przemilczana i dziwię się, że kwestia ta nie zostałą w ogółe podjęta, skoro pierwotnie miała być motorem napędzajacym oglądalność.Comment
-
Cukier został potwierdzony, żółć w programie została przemilczana i dziwię się, że kwestia ta nie zostałą w ogółe podjęta, skoro pierwotnie miała być motorem napędzajacym oglądalność.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Z tym, że kto w Polsce produkuje piwa refermentowane, nie licząc browarów domowych? Nikt.
Nie obalą tego oficjalnie, bo to im napędza sprzedaż wśród tej grupy konsumentów, którzy wierzą w żółć. Wiesz jak to jest - jeśli jest w składzie chmiel, to jest ok, ale jeśli jest tylko "zawiera słód jęczmienny", to znaczy że nie ma chmielu, a jest żółć. I zła chemia.Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar PiwotekaComment
-
Nie obalą tego oficjalnie, bo to im napędza sprzedaż wśród tej grupy konsumentów, którzy wierzą w żółć. Wiesz jak to jest - jeśli jest w składzie chmiel, to jest ok, ale jeśli jest tylko "zawiera słód jęczmienny", to znaczy że nie ma chmielu, a jest żółć. I zła chemia.
( Przepraszam za niewiedzę ale dopiero się uczę )Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie obalą tego oficjalnie, bo to im napędza sprzedaż wśród tej grupy konsumentów, którzy wierzą w żółć. Wiesz jak to jest - jeśli jest w składzie chmiel, to jest ok, ale jeśli jest tylko "zawiera słód jęczmienny", to znaczy że nie ma chmielu, a jest żółć. I zła chemia.Comment
-
Czyli owa żółć w niektórych piwach z "niższej półki" to tylko mit ?
Comment
-
To jest kaczka dziennikarska, ale bardzo nośna. Tutaj dobrze rozprawia się z nią Kopyr, the Myth Buster:
http://kopyr.wordpress.com/2010/10/2...mitow-czesc-2/
Bardzo interesująca lektura.Comment
Comment