Piwo w TV

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomolek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 1752

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez
    Czy możesz podać argument za tym, że kuchnia fusion jest gejowska?
    Nie tak mi to jakoś efektownie zabrzmiało
    Chyba za poważnie wziąłeś moją wypowiedź. Ale, że kuchnia francuska jest gejowska to się będę upierał....
    www.ohbeautifulbeer.com

    www.mateuszdrozdowski.pl

    „Kwaśny Edi herbu Koreb

    Comment

    • tomolek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 1752

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner
      U Medvidku był tylko w dolnej sali oczywiście popijając pilznera.
      No to raczej zdecydowanie Budweisera...

      Swoją drogą bardzo mnie dziwi, że szefowie kuchni tak mało wagi przywiązują do piwa. Zna ktoś jakiegoś, który jest w tej kwestii kumaty? Jamie Olivier od czasu do czasu z jakimś sensownym piwem wyskoczy (kiedyś chyba podlewał coś Wychwoodem), żeby w następnym odcinku popijać jakieś popłuczyny...
      www.ohbeautifulbeer.com

      www.mateuszdrozdowski.pl

      „Kwaśny Edi herbu Koreb

      Comment

      • jacekwerner
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 2846

        Masz rację - to był Budweiser we własnej osobie
        Ochotnicza Straż Piwna
        BAZA = 7446

        Comment

        • clint
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.07
          • 5

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domaluj
          Kiedyś zastanawiałem się co by było gdyby Bourdain przyjechał do Polski. Po tym odcinku zostałem pocieszony. Skoro tam tak bardzo podobało mu się świniobicie, kaszanka, kiełbasa i inne tego typu rarytasy, to i nasz kraj dałby jakoś radę.

          Tylko piwo należałoby zastąpić wódką żeby spełnić wymagania...
          W którejś książce (chyba A Cook's Tour) Tony wspomina, że Polacy są dobrzy w przyrządzaniu czegoś tam (jak znajdę, to zacytuję). Więc zapewne próbował potraw w wykonaniu polskich imigrantów. Poza tym docenia kuchnie słowiańskie (np. rosyjską). A świniobicie to już opisywał z zachwytem we wspomnianej A Cook's Tour (w tym wypadku w Portugalii). Zresztą wieprzowinę uwielbia - poświęcił jej nawet jeden odcinek No Reservations, który zakończył wyznaniem, że lekarz mu sugerował, żeby skończył z wieprzowiną, bo inaczej na serce zejdzie. Tony zapowiedział widzom, że jeśli kiedyś w trakcie programu zejdzie, to z powodu miłości do wieprzowiny Należy dodać, że program był przerywany jego monologami, podczas których głaskał odcięty świński łeb... A miejscową gorzałę to on pije chyba w każdym miejscu, które odwiedza. Czyli swój chłop i w Polsce czułby się jak w raju.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek
          No za to właśnie Antka lubię, że on prosty chłopak jest i proste żarcie lubi. Nie jakaś tam Francja elegancja czy gejowska kuchnia fusion :]
          Ale on lubi i proste żarcie, jak i "eleganckie gejowskie" I za to go właśnie lubię: docenia każdy przejaw dobrej kuchni, niezależnie, czy elegancki, czy w dobrej knajpce na rogu.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek
          Nie tak mi to jakoś efektownie zabrzmiało
          Chyba za poważnie wziąłeś moją wypowiedź. Ale, że kuchnia francuska jest gejowska to się będę upierał....
          Ale serio, co jest w kuchni francuskiej gejowskie? Pomijając, że "kuchnia francuska" to szerokie pojęcie.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek
          Swoją drogą bardzo mnie dziwi, że szefowie kuchni tak mało wagi przywiązują do piwa. Zna ktoś jakiegoś, który jest w tej kwestii kumaty? Jamie Olivier od czasu do czasu z jakimś sensownym piwem wyskoczy (kiedyś chyba podlewał coś Wychwoodem), żeby w następnym odcinku popijać jakieś popłuczyny...
          Też mnie to dziwi. Ale na pewno nie dotyczy to belgijskich szefów kuchni. Natomiast spośród światowych sław kojarzę, że piwo docenili Thomas Keller i Michel Roux jr.

          Comment

          • tomolek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 1752

            Zażartować sobie nie można???
            A tak serio jest to z mojej strony grube uogólnienie i powielanie stereotypów. Nie lubię kuchni nadętej, pretensjonalnej, niepotrzebnie udziwnionej i skomplikowanej, miniaturowych porcji na wielkich talerzach, ułożonych artystycznie w taki sposób aby nie przypominały jedzenia, horrendalnie drogich składników i żarcia płatków złota. Nie podobają mi się modne restauracje z ciężką atmosferą i rezerwacjami na pół roku wstecz. Od zawsze kojarzona jest z tym kuchnia francuska, postrzegana jako najbardziej wyrafinowana. Zdaję sobie sprawę, że kuchnia francuska jest bardzo różna, na przykład saubaudzka bardzo mi pasuję. Bywałem tam dość często (chociaż raczej nieprędko wrócę) i żarcie mi pasuję, nawet w domu robię "tradycyjne" saubaudzkie danie tartiflette. Pragnął bym również nadmienić, że w tym wypadku określenie "gejowskie" nie koniecznie ma coś wspólnego z odmienną orientacją płciową i moją homofobią :]

            Oglądając "Bez rezerwacji" odnoszę wrażenie, że Antoni jednak najlepiej się czuje w prostych garkuchniach i najbardziej ekscytuje się ulicznym jedzeniem.
            www.ohbeautifulbeer.com

            www.mateuszdrozdowski.pl

            „Kwaśny Edi herbu Koreb

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              Piwo w radio.

              O 18.45 na Trójce będzie o małych browarach.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • chemmobile
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2009.03
                • 2168

                Info z FB Browaru Konstancin:
                Browar Konstancin przypomina :
                Już jutro, w niedzielę o 11.30 w TVN Style program "Wiem co jem" o PIWIE NIEPASTERYZOWANYM na przykładzie naszego browaru.
                Zobacz jak się warzy prawdziwe piwo!!
                Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                Comment

                • pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

                  Oglądałem ten program na TVN Style, ogólnie padło kilka potrzebnych informacji patrząc z punktu widzenia statystycznego odbiorcy, kilka rzeczy jak zwykle mi się nie podobało

                  Na plus na pewno wyjaśnienie kilku terminów (co to jest ekstrakt, brzeczka), zwrócenie uwagi na fakt mikrofiltrowania niepasterów przez koncerny, ukrywanie pełnego składu przez browary, pojechanie po piwach aromatyzowanych z chemią w składzie....wyjaśniono też znaczenie kloru szkła butelki i parę innych ważnych zagadnień. Co mi zaś nie grało? Dobre piwo to niepasteryzowane z krótkim terminem, bo długi to zaraz mikrofiltracja - zapomniano zupełnie o refermentacji. Tłumaczenie różnic między ale i lagerem - "lagery są bardziej rześkie" - po co takie głupoty się wygaduje? Wystarczy wspomnieć o typie fermentacji i starczy, bez dodatkowych tłumaczeń. No i w reklamie programu padło fundamentalne pytanie: "czy browary dodają biały cukier i żółć do piwa?". Cukier został potwierdzony, żółć w programie została przemilczana i dziwię się, że kwestia ta nie zostałą w ogółe podjęta, skoro pierwotnie miała być motorem napędzajacym oglądalność.

                  Comment

                  • Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                    Dobre piwo to niepasteryzowane z krótkim terminem, bo długi to zaraz mikrofiltracja - zapomniano zupełnie o refermentacji.
                    Z tym, że kto w Polsce produkuje piwa refermentowane, nie licząc browarów domowych? Nikt.

                    Cukier został potwierdzony, żółć w programie została przemilczana i dziwię się, że kwestia ta nie zostałą w ogółe podjęta, skoro pierwotnie miała być motorem napędzajacym oglądalność.
                    Nie obalą tego oficjalnie, bo to im napędza sprzedaż wśród tej grupy konsumentów, którzy wierzą w żółć. Wiesz jak to jest - jeśli jest w składzie chmiel, to jest ok, ale jeśli jest tylko "zawiera słód jęczmienny", to znaczy że nie ma chmielu, a jest żółć. I zła chemia.
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    • Piwoteka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2008.04
                      • 1209

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                      Z tym, że kto w Polsce produkuje piwa refermentowane, nie licząc browarów domowych? Nikt.



                      Nie obalą tego oficjalnie, bo to im napędza sprzedaż wśród tej grupy konsumentów, którzy wierzą w żółć. Wiesz jak to jest - jeśli jest w składzie chmiel, to jest ok, ale jeśli jest tylko "zawiera słód jęczmienny", to znaczy że nie ma chmielu, a jest żółć. I zła chemia.
                      Artezan refermentuje.
                      Piwoteka
                      Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
                      www.piwoteka.pl
                      Sklep Piwoteki na Facebooku
                      Piwoteka Narodowa na Facebooku
                      Piwoteka Narodowa na G+
                      Дед Мороз (Dziadek Mróz)
                      Browar Piwoteka

                      Comment

                      • Els
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2011.12
                        • 113

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                        Nie obalą tego oficjalnie, bo to im napędza sprzedaż wśród tej grupy konsumentów, którzy wierzą w żółć. Wiesz jak to jest - jeśli jest w składzie chmiel, to jest ok, ale jeśli jest tylko "zawiera słód jęczmienny", to znaczy że nie ma chmielu, a jest żółć. I zła chemia.
                        Czyli owa żółć w niektórych piwach z "niższej półki" to tylko mit ?
                        ( Przepraszam za niewiedzę ale dopiero się uczę )
                        https://www.facebook.com/kufleikapsle

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Els
                          Czyli owa żółć w niektórych piwach z "niższej półki" to tylko mit ?
                          To nie mit, to brednia
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                            Z tym, że kto w Polsce produkuje piwa refermentowane, nie licząc browarów domowych? Nikt.
                            No to się zgadza. Nie mniej sytuacja miała w sobie trochę komizmu, bo gdy prowadząca wypowiadała tą kwestię to akurat przechodziła obok piwnego stoiska w Almie i za plecami miała całą kolekcję piw La Trappe I właśnie Belgi dostępne w naszych sklepach najbardziej mogą odczuć konsekwencje tej nie do końca przemyślanej teorii.
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                            Nie obalą tego oficjalnie, bo to im napędza sprzedaż wśród tej grupy konsumentów, którzy wierzą w żółć. Wiesz jak to jest - jeśli jest w składzie chmiel, to jest ok, ale jeśli jest tylko "zawiera słód jęczmienny", to znaczy że nie ma chmielu, a jest żółć. I zła chemia.
                            No punkt widzenia małych browarów rozumiem doskonale - siedzimy cicho, bo za żółć obrywa się dużym. Dziwny był dla mnie natomaist sposób uprawiania publicystyki w wydaniu TVN Style: zadajemy kluczowe pytania i odpowiadamy tylko na wybrane. Ja to postrzegam w kontekście rozprawki z języka poslkiego: najpierw stawiamy hipotezę/zadajemy pytanie, potem prezentujemy argumentację dowodzącą słuszności hipotezy lub wręcz przeciwnie, a na końcu formułujemy wnioski. A tutaj było tak nietypowo, tym bardziej, że cięzko posądzić mi TVN o sprzyjanie którejś ze stron konfliktu.

                            Comment

                            • pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

                              Czyli owa żółć w niektórych piwach z "niższej półki" to tylko mit ?
                              To jest kaczka dziennikarska, ale bardzo nośna. Tutaj dobrze rozprawia się z nią Kopyr, the Myth Buster:

                              Comment

                              • Els
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2011.12
                                • 113

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                                To jest kaczka dziennikarska, ale bardzo nośna. Tutaj dobrze rozprawia się z nią Kopyr, the Myth Buster:
                                http://kopyr.wordpress.com/2010/10/2...mitow-czesc-2/
                                Dziękuję za odpowiedź
                                Bardzo interesująca lektura.
                                https://www.facebook.com/kufleikapsle

                                Comment

                                Przetwarzanie...