W jakiej temperaturze przechowywać portera

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Aldach
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.07
    • 1269

    W jakiej temperaturze przechowywać portera

    Temat chyba był gdzieś poruszany ale mam jakieś problemy z wyszukiwarką.
    W każdym razie chciałbym się dowiedzieć w jakiej temperaturze najlepiej przechowywać portery, aby można było je bezpiecznie wypić np. pół roku po upłynięciu terminu ważności? Czy trzymalibyście portera w temperaturze pokojowej - w moim przypadku ok 21 stopni, a jeżeli tak to jak długo?
  • may
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1508

    #2
    Odp: W jakiej temperaturze przechowywać portera

    Aldach napisał(a)
    Czy trzymalibyście portera w temperaturze pokojowej - w moim przypadku ok 21 stopni, a jeżeli tak to jak długo?
    Pod stołem w kuchni może być . Ale najlepiej w piwnicy: po co ma ktoś z domowników narzekać, że trąca pod stołem jakieś butelki.

    Comment

    • slavoy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2001.10
      • 5055

      #3
      Czym chłodniej tym lepiej - oczywiście z umiałem, nie musi to być od razu chłodziarka. Myślę że piwnica z jednocyfrową temperaturą w okolicach ósemki powinna spokojnie wystarczyć na długoletnie przechowywanie. Tak właśnie żyją sobie moje zapasy Królewskiego.
      Małą część towaru mam też od początku w domu, w wersalce Już prawie pół roku po terminie, a porterek wyśmienity - piłem trzy dni temu.
      Dick Laurent is dead.

      Comment

      • Aldach
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.07
        • 1269

        #4
        Odp: Odp: W jakiej temperaturze przechowywać portera

        Ale najlepiej w piwnicy[/B]
        No, ja niestety nie dysponuję takim luksusem jak piwnica, a nawet gdybym dysponował, to chyba musiałbym je tam w ukryciu zanosić, bo jakby się okoliczna ludność zwiedziała, że w piwnicy przechowywany jest jakikolwiek alkohol to nawet wyszkoleni strażnicy mogliby nie upilnować
        Last edited by Aldach; 2005-01-19, 16:35.

        Comment

        • macmon
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.10
          • 140

          #5
          Bez obawy, Porter można przechowywać wiele lat. Piłem Porter 2 lata po terminie, przechowywany w pokojowej temperaturze, był bardzo dobry. Oczywiście piwniczka jest jeszcze lepsza, ale dobrze rozlany Porter to trwałe piwo, jego wysoki ekstrakt, duża zawartość alkoholu i CO2 hamują jakikolwiek rozwój zakażeń mikrobiologiczych.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X